archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Maeve's Minced Meat Maeve van der Steen

0315BZ Koken

Er is de laatste tijd veel veranderd in de eet- en kookgewoontes in Nederland, dat is duidelijk te zien aan wat er in de supermarkt ligt. Wist een paar jaar geleden slechts een enkeling wat een Ceasar Salad is, vandaag de dag kan je de ingrediënten kant-en-klaar in een pakketje kopen (niet aan te raden trouwens, de croutons smaken naar gemalen bouillonblokjes). Het lijkt wel alsof alles Italiaans of Amerikaans moet zijn, of een mengsel daarvan:‘American Pizza!’, en het moet vooral geen moeite kosten om te bereiden. Alsof snijden en hakken en roeren afgrijselijke bezigheden zijn.
Terwijl voor de meeste Nederlanders de gehaktbal het favoriete vleesgerecht is, zien we in de supermarkten dat verpakt gehakt er ruller uitziet, minder compact, zo te zien meer geschikt om ‘los’ te bakken. Dat komt mij toevallig nou eens goed uit, want hoewel ik koken prettig werk vind, kan ik er soms echt tegenop zien om gehakt aan te maken voor de meatloaf of lekkere woensdagse gehaktballen.

En losse gehakt is gelukkig ook heerlijk! Mijn versie gaat als volgt:

Voor twee personen:
250 gram pond runder- lams- of half om halfgehakt
theelepel zout, wat peper uit de molen
eetlepel paprikapoeder
halve eetlepel bloem
half bouillonblokje
een uitje
teentje knoflook in stukjes
een Spaans pepertje voor de liefhebber
theelepel kerriepoeder
snufje koreanderpoeder
wat gekneusde karweizaadjes
laurierblaadje

De gehakt in de koekenpan met een drupje olie rul bakken tot je geen roze meer ziet en het vet er een beetje uit laten braden. Het vloeibare vet voor het grootste deel weggooien. Het makkelijkst is om de kartonnen verpakking van het gehakt daarvoor te gebruiken. Uitje snijden en even mee laten bakken, vuur zacht zetten, knoflook erbij, roeren en de bloem eroverheen strooien, roeren en de rest van de ingrediënten erbij voegen. Flinke scheut water erbij en minstens tien minuten laten sudderen. Langer kan altijd. Als het te droog wordt, weer wat water erbij gieten. De kruiderij kan je natuurlijk een beetje aanpassen aan je eigen smaak en de soort gehakt, bij lam mogen wat meer en wat pittiger kruiden dan bij rund. Een recept waar ik van hou, want er kan niks misgaan, het is snel klaar en smaakt altijd! Bij zilvervliesrijst en sperziebonen, eigenlijk bij alle soorten bonen, of met gekookte aardappels en bloemkool of koolrabi.

En nu maar hopen dat iedereen bij de volgende hittegolf de spaghetti met koude saus van tomaat en mozzarella gaat maken, zie Leunstoel nr 13, jaargang 3. Ook snel te bereiden en bijzonder smakelijk. Ik kreeg het onlangs tot mijn grote vreugde geserveerd bij de dochter van de Italiaanse vriendin die mij het recept ooit gaf. Het bestaat dus nog: van generatie op generatie leren koken. Dat stemde mij heel vrolijk en optimistisch.

En dat de nieuwe haring ons goed mag smaken!
 
********************************************************
Wilt u meer weten over hyperventilatie? Ga naar www.hyperventilatie.org .
 


© 2006 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Maeve's Minced Meat Maeve van der Steen
0315BZ Koken

Er is de laatste tijd veel veranderd in de eet- en kookgewoontes in Nederland, dat is duidelijk te zien aan wat er in de supermarkt ligt. Wist een paar jaar geleden slechts een enkeling wat een Ceasar Salad is, vandaag de dag kan je de ingrediënten kant-en-klaar in een pakketje kopen (niet aan te raden trouwens, de croutons smaken naar gemalen bouillonblokjes). Het lijkt wel alsof alles Italiaans of Amerikaans moet zijn, of een mengsel daarvan:‘American Pizza!’, en het moet vooral geen moeite kosten om te bereiden. Alsof snijden en hakken en roeren afgrijselijke bezigheden zijn.
Terwijl voor de meeste Nederlanders de gehaktbal het favoriete vleesgerecht is, zien we in de supermarkten dat verpakt gehakt er ruller uitziet, minder compact, zo te zien meer geschikt om ‘los’ te bakken. Dat komt mij toevallig nou eens goed uit, want hoewel ik koken prettig werk vind, kan ik er soms echt tegenop zien om gehakt aan te maken voor de meatloaf of lekkere woensdagse gehaktballen.

En losse gehakt is gelukkig ook heerlijk! Mijn versie gaat als volgt:

Voor twee personen:
250 gram pond runder- lams- of half om halfgehakt
theelepel zout, wat peper uit de molen
eetlepel paprikapoeder
halve eetlepel bloem
half bouillonblokje
een uitje
teentje knoflook in stukjes
een Spaans pepertje voor de liefhebber
theelepel kerriepoeder
snufje koreanderpoeder
wat gekneusde karweizaadjes
laurierblaadje

De gehakt in de koekenpan met een drupje olie rul bakken tot je geen roze meer ziet en het vet er een beetje uit laten braden. Het vloeibare vet voor het grootste deel weggooien. Het makkelijkst is om de kartonnen verpakking van het gehakt daarvoor te gebruiken. Uitje snijden en even mee laten bakken, vuur zacht zetten, knoflook erbij, roeren en de bloem eroverheen strooien, roeren en de rest van de ingrediënten erbij voegen. Flinke scheut water erbij en minstens tien minuten laten sudderen. Langer kan altijd. Als het te droog wordt, weer wat water erbij gieten. De kruiderij kan je natuurlijk een beetje aanpassen aan je eigen smaak en de soort gehakt, bij lam mogen wat meer en wat pittiger kruiden dan bij rund. Een recept waar ik van hou, want er kan niks misgaan, het is snel klaar en smaakt altijd! Bij zilvervliesrijst en sperziebonen, eigenlijk bij alle soorten bonen, of met gekookte aardappels en bloemkool of koolrabi.

En nu maar hopen dat iedereen bij de volgende hittegolf de spaghetti met koude saus van tomaat en mozzarella gaat maken, zie Leunstoel nr 13, jaargang 3. Ook snel te bereiden en bijzonder smakelijk. Ik kreeg het onlangs tot mijn grote vreugde geserveerd bij de dochter van de Italiaanse vriendin die mij het recept ooit gaf. Het bestaat dus nog: van generatie op generatie leren koken. Dat stemde mij heel vrolijk en optimistisch.

En dat de nieuwe haring ons goed mag smaken!
 
********************************************************
Wilt u meer weten over hyperventilatie? Ga naar www.hyperventilatie.org .
 
© 2006 Maeve van der Steen
powered by CJ2