![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Bezigheden > Koken | ||||
Toffe peer | Maeve van der Steen | |||
Toch wil ik ze in ere houden, die Hollandse zegswijzen in deze tijd waar alles al gauw ‘Awkward’ of op zijn minst ‘cringe’ is. Of juist ‘nice!’. Moeten we eraan wennen of komt er gauw weer iets anders? Gaan de jongelui binnenkort fijne Franse kreten gebruiken als ‘terrible!’ (iets geweldigs) en gaan ze een kerel ‘un mec’ noemen. Voorlopig probeer ik in ieder geval de Nederlandse straattaal een beetje te volgen, een mixture van Surinaams, Arabisch en wat niet al. Jaren geleden hoorde ik in de trein twee jongens het woord ‘skeer’ gebruiken terwijl ik geen idee had wat het betekende. Ik begreep wel meteen dat het niet fijn was om skeer te zijn. Inmiddels is het een heel gangbaar woord voor ‘blut’. Het komt overigens uit het Sranantongo, de meest gesproken taal in Suriname. Onze ‘toffe peer’ is trouwens ook een mixture, toffe komt uit het Jiddisch en peer is een bargoens woord voor man, jongen. Maar wat doen we met zes toffe peren. Als je geen grootverbruiker bent van fruit en je hebt per ongeluk toch een flinke hoeveelheid peren gekocht zit je er mooi mee. En niets staat zieliger dan een schaal met fruit dat aan het indrogen of, nog erger, aan het verrotten is. Nou, die heeft zeker liever een ijsje toe en is te beroerd om een peertje te schillen, denken de buren waarschijnlijk, en gelijk hebben ze. Dus voordat de bananenvliegjes om je hoofd zoemen gaan we iets ondernemen. Ja, bananenvliegjes noemden wij ze altijd en zo heten ze ook, die wonderlijke beestjes met zoveel genetische overeenkomsten met de mens. De meeste mensen noemen ze fruitvliegjes. Barkeepers noemen ze biervliegjes. Fruit en alcohol, ze zijn er dol op. Op zoek naar recepten voor overtollige peren kom ik allemaal suggesties tegen die ik zelf ook al had bedacht maar die geen zoden aan de dijk zetten. Uiteraard, Poire Belle Hélène, wat dacht jij? Een verrukkelijk dessert met chocoladesaus, amandelen en vanille-ijs, oh nee, met ijs heet het Coupe Poire Belle Hélène. Tientallen mooie Helena’s te vinden, moderne en klassieke versies, maar als er niet toevallig gasten komen morgen blijf je nog met een berg peren zitten. Haverkoekjes met peer, ja leuk en ik heb alles in huis. Voor vijftien koekjes: één peer. Dat schiet niet op, en ik heb al niet zoveel met koekjes. Geef mij maar een neut, zeg ik Ome Joop na (het schijnt dat die typetjes uit de Dik Voormekaar Show van André van Duin nog steeds mateloos populair zijn). Iets hartigs dan, een coleslaw met peer. Wat ben ik er toch trots op dat dat prachtige woord coleslaw uit het Nederlands komt. Koolsla, en die koolsla kwam uit Nederland. Blijkt er ook weer maar één fijngesneden peer in te gaan, in die coleslaw voor zes personen, maar het lijkt me wel een goed idee ter afwisseling. Natuurlijk, we maken er moes van! Perenmoes. Zelfgemaakte appelmoes is heerlijk en gaat altijd gauw op dus dat moet met peren ook lukken. Benieuwd, want ze zijn zoeter dan appels. Het recept schrijft kaneel of koekkruiden voor maar ik probeer eerst even zonder. Kan er altijd later nog bij als je wilt. Perenmoes naturel - 6 rijpe peren - 2 eetlepels citroensap – of meer - 3 eetlepels water Schil de peren en snijd ze in grove stukken, doe het een beetje vlot want de peer wordt bruin onder je handen als je niet opschiet. Doe ze in een pannetje met een klein bodempje water, knijp er het citroensap over. Zet het pannetje met deksel erop op een laag vuurtje. Laat koken en roer af en toe. Na ongeveer tien à twaalf minuten kan je de peer fijnmaken met een vork. Doe de moes in een zeef en hang deze boven een schaal, laat het overtollige vocht eruit lekken anders wordt het geheel te nat. Het sap giet je in een schone fles. Even laten afkoelen, in de koelkast zetten. Voor morgenochtend. Schep de moes in een bakje, laat afkoelen en zet in de koelkast. Nu heb je sap en moes, eerlijk gezegd erg veel sap en weinig moes. Nou, dan heb ik dus mijn zin, de peren zijn verwerkt. Het blijkt een heerlijke moes, behoorlijk zoet. Strooi er wat kaneel op als je het als dessert geeft bij vla of ijs. Aan het ontbijt eet je het gewoon naturel met yoghurt, lekker fris. Ook geschikt als een soort compote bij de warme maaltijd, weer eens wat anders dan appelmoes. Dan wel eerst even opwarmen in de magnetron; hoeft niet heet. Awesome! ---------- De foto is van de auteur. |
||||
© 2025 Maeve van der Steen | ||||
![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() |
powered by CJ2 |