archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Mag dat zomaar? Maeve van der Steen

2119BZ Mag dat?Even zeuren hoor, voor we iets lekkers gaan koken.
Hazelnootpasta met 5% hazelnootpasta. Van Milka, nou dan weet je dat. Hoeveel procent hazelnootpasta zit er in Nutella? Veel meer, wel 13%. Precies zoveel als in het Biomerk Hazelnootpasta. Als je echt veel hazelnoten in je chocolade/hazelnoot broodbeleg wil moet je die van Bon Maman kopen, daar zit 20% hazelnoot in. Die zal wel heel anders smaken, geen idee hoe, ik heb het nog niet geproefd.
Het blijft voor mij een raadsel waarom dat eigenlijk mag, iets ‘hazelnootpasta’ noemen terwijl er slechts 5% hazelnootpasta in zit. We worden voortdurend genept, dat weten we, maar domweg bedrog dat mag toch niet, lijkt mij. Al die producten waar ‘bosvruchten’ op staat, terwijl er nog geen halve bosbes laat staan een bosaardbei in zit. Zonder kunstmatige kleurstoffen! Dat haalt je de koekoek, met één theelepel bietensap kleur je een heel pak yoghurt prachtig aardbeienroze.

Kennelijk mogen die dingen allemaal. Doe er iets aan, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (zo heet tegenwoordig de Keuringsdienst van Waren), anders moet de Keuringsdienst van Waarde maar in actie komen. Oh en gaat iemand eens uitzoeken hoe goedkoop rozijnen eigenlijk zijn op de wereldmarkt. Waarschijnlijk kosten ze heel weinig, want waarom zitten er anders in alle soorten muesli en andere cereals zo belachelijk veel rozijnen? Ik ben iedere ochtend, net als Thomas van Luyn zoals hij eens in zijn column in de Volkrant schreef, de rozijnen uit mijn ontbijt aan het zeven. Wat moet ik met al die zoetigheid in de ochtend? Nu zit ik met een blikje vol rozijnen… wel handig voor het geval ik eens bananenbrood maak. Of een Siciliaanse pastasaus (de combinatie van zoute ansjovis en olijven met zoete rozijnen in tomatensaus is heerlijk).

Fijn voor de voedingsmiddelenindustrie dat biet zo’n goede natuurlijke kleurstof is, maar kijk uit als je iets met bietjes gaat bereiden in de keuken. Zorg in ieder geval dat je niet iets wits aanhebt als je een pak gekookte bieten openknipt, en houd er alvast een grote schaal onder. Je handen krijg je zo weer schoon maar die rode vlekken in je kleding was je er moeilijk uit. (Voor tips als het toch mis is gegaan: kijk op 123schoon.nl)

Terwijl ze zo handig zijn, die pakken kant-en-klare gekookte bieten.
Mogen ze in een wat kleinere hoeveelheden geleverd worden beste supermarkt, er zijn tegenwoordig echt veel meer één- en tweepersoonshuishoudens dan complete gezinnen. Om precies te zijn, het gemiddelde huishouden in Nederland telt vandaag de dag 2,11 mensen. En zoveel biet eten we niet, zeker niet als je het als voorgerechtje eet, zoals dit elegante, Ottolenghi-achtige schoteltje.

Zomers voorafje

Voor twee personen

1 à 2 bietjes, afhankelijk van de grootte
handjevol hazelnoten
30 gram geitenkaas, verkruimeld
1 bosuitje
1 teentje verse knoflook (ook wel natte knoflook genoemd)
dressing zoals je die zelf het lekkerst vindt, maar iets zuurder dan anders
zout, versgemalen peper
peterselie, dille of dragon, fijngesneden, mag ook alledrie

Maak een dressing naar eigen recept, het mijne is: een eetlepel wijnazijn, rood of wit, een theelepel mosterd en twee eetlepels olijfolie. Goed kloppen tot het een beetje bindt. Uitgeperste knoflook erdoorheen roeren en wat zout en peper.
Hak de hazelnoten – niet te fijn. Dat gaat het makkelijkst in de keukenmachine. Heb ik niet, dus ik doe ze in een schone theedoek, leg die op een plank en sla er met een hamer of iets anders zwaars op los. Beetje rommelig maar het gaat. De stukjes hoeven niet al te klein te zijn.
Zet een pan (geen tefal of pfas) op het vuur en rooster de stukjes hazelnoot tot ze lekker ruiken en minder bleek zijn geworden. Duurt niet lang. Kan ook op een bakplaat in een niet te hete oven.
Dit roosteren is essentieel voor de smaak, niet overslaan deze stap.
Snijd het witte gedeelte van de bosui in ragdunne ringetjes.

Snijd de bietjes voorzichtig in mooie dunne plakjes. Drapeer op twee bordjes.
Giet de dressing eroverheen, leg de kruimels geitenkaas erop, strooi de bosui, de hazelnoot en de gehakte peterselie, dille en/of dragon erover.
Ga netjes tewerk, zodat de geitenkaas en de ui niet roze worden van de biet.
Juist dat wit en rood en groen is zo mooi en uitnodigend.

Direct op tafel zetten.
Een glas rosé erbij en dan kan de zomer echt beginnen.

----------

De tekening is van Han Busstra.



© 2024 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Mag dat zomaar? Maeve van der Steen
2119BZ Mag dat?Even zeuren hoor, voor we iets lekkers gaan koken.
Hazelnootpasta met 5% hazelnootpasta. Van Milka, nou dan weet je dat. Hoeveel procent hazelnootpasta zit er in Nutella? Veel meer, wel 13%. Precies zoveel als in het Biomerk Hazelnootpasta. Als je echt veel hazelnoten in je chocolade/hazelnoot broodbeleg wil moet je die van Bon Maman kopen, daar zit 20% hazelnoot in. Die zal wel heel anders smaken, geen idee hoe, ik heb het nog niet geproefd.
Het blijft voor mij een raadsel waarom dat eigenlijk mag, iets ‘hazelnootpasta’ noemen terwijl er slechts 5% hazelnootpasta in zit. We worden voortdurend genept, dat weten we, maar domweg bedrog dat mag toch niet, lijkt mij. Al die producten waar ‘bosvruchten’ op staat, terwijl er nog geen halve bosbes laat staan een bosaardbei in zit. Zonder kunstmatige kleurstoffen! Dat haalt je de koekoek, met één theelepel bietensap kleur je een heel pak yoghurt prachtig aardbeienroze.

Kennelijk mogen die dingen allemaal. Doe er iets aan, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (zo heet tegenwoordig de Keuringsdienst van Waren), anders moet de Keuringsdienst van Waarde maar in actie komen. Oh en gaat iemand eens uitzoeken hoe goedkoop rozijnen eigenlijk zijn op de wereldmarkt. Waarschijnlijk kosten ze heel weinig, want waarom zitten er anders in alle soorten muesli en andere cereals zo belachelijk veel rozijnen? Ik ben iedere ochtend, net als Thomas van Luyn zoals hij eens in zijn column in de Volkrant schreef, de rozijnen uit mijn ontbijt aan het zeven. Wat moet ik met al die zoetigheid in de ochtend? Nu zit ik met een blikje vol rozijnen… wel handig voor het geval ik eens bananenbrood maak. Of een Siciliaanse pastasaus (de combinatie van zoute ansjovis en olijven met zoete rozijnen in tomatensaus is heerlijk).

Fijn voor de voedingsmiddelenindustrie dat biet zo’n goede natuurlijke kleurstof is, maar kijk uit als je iets met bietjes gaat bereiden in de keuken. Zorg in ieder geval dat je niet iets wits aanhebt als je een pak gekookte bieten openknipt, en houd er alvast een grote schaal onder. Je handen krijg je zo weer schoon maar die rode vlekken in je kleding was je er moeilijk uit. (Voor tips als het toch mis is gegaan: kijk op 123schoon.nl)

Terwijl ze zo handig zijn, die pakken kant-en-klare gekookte bieten.
Mogen ze in een wat kleinere hoeveelheden geleverd worden beste supermarkt, er zijn tegenwoordig echt veel meer één- en tweepersoonshuishoudens dan complete gezinnen. Om precies te zijn, het gemiddelde huishouden in Nederland telt vandaag de dag 2,11 mensen. En zoveel biet eten we niet, zeker niet als je het als voorgerechtje eet, zoals dit elegante, Ottolenghi-achtige schoteltje.

Zomers voorafje

Voor twee personen

1 à 2 bietjes, afhankelijk van de grootte
handjevol hazelnoten
30 gram geitenkaas, verkruimeld
1 bosuitje
1 teentje verse knoflook (ook wel natte knoflook genoemd)
dressing zoals je die zelf het lekkerst vindt, maar iets zuurder dan anders
zout, versgemalen peper
peterselie, dille of dragon, fijngesneden, mag ook alledrie

Maak een dressing naar eigen recept, het mijne is: een eetlepel wijnazijn, rood of wit, een theelepel mosterd en twee eetlepels olijfolie. Goed kloppen tot het een beetje bindt. Uitgeperste knoflook erdoorheen roeren en wat zout en peper.
Hak de hazelnoten – niet te fijn. Dat gaat het makkelijkst in de keukenmachine. Heb ik niet, dus ik doe ze in een schone theedoek, leg die op een plank en sla er met een hamer of iets anders zwaars op los. Beetje rommelig maar het gaat. De stukjes hoeven niet al te klein te zijn.
Zet een pan (geen tefal of pfas) op het vuur en rooster de stukjes hazelnoot tot ze lekker ruiken en minder bleek zijn geworden. Duurt niet lang. Kan ook op een bakplaat in een niet te hete oven.
Dit roosteren is essentieel voor de smaak, niet overslaan deze stap.
Snijd het witte gedeelte van de bosui in ragdunne ringetjes.

Snijd de bietjes voorzichtig in mooie dunne plakjes. Drapeer op twee bordjes.
Giet de dressing eroverheen, leg de kruimels geitenkaas erop, strooi de bosui, de hazelnoot en de gehakte peterselie, dille en/of dragon erover.
Ga netjes tewerk, zodat de geitenkaas en de ui niet roze worden van de biet.
Juist dat wit en rood en groen is zo mooi en uitnodigend.

Direct op tafel zetten.
Een glas rosé erbij en dan kan de zomer echt beginnen.

----------

De tekening is van Han Busstra.

© 2024 Maeve van der Steen
powered by CJ2