archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Si la vie est cadeau * | Maeve van der Steen | |||
‘Als het leven een cadeau is’. Merkwaardige titel van het nummer dat in 1983 won bij het Eurovisiesongfestival. Het gaat namelijk gewoon over een verloren liefde, zoals 90% van de liedjes (overal en altijd) over een verloren liefde gaan. Over verraad, bedrog, teleurstelling, ‘hoe kan dat nou, we waren toch één, de oceaan was blauw en helder, en de zon scheen.’ Als het leven een cadeau was … het leven is een cadeau en een gegeven paard kijken we niet in de bek. We pakken het aan en maken er wat van. Het is een cadeau dat wij hier in het rijke deel van de wereld iedere dag te eten hebben. En als je zelf degene bent die kookt, kan je ook nog eens iedere dag zelf kiezen wat je wilt eten! Rijkdom, te weinig op waarde geschat. Overvloed alom, je zou je bijna gaan schamen. Dat gaan we niet doen, we pakken het cadeau uit en doen er iets moois mee. Ik vind het altijd heerlijk om de boodschappen uit te pakken en op het aanrecht uit te stallen, allemaal cadeautjes! – onbegrijpelijk dat er mensen zijn die een hekel hebben aan dit werkje. Bij mij roept het gevoelens op die een trotse jager heeft als hij de buit op tafel gooit. Vandaag gaan we op jacht naar filodeeg en beyaz peynir, zachte kaas die op feta lijkt. Dus gewapend met mondkapje op naar de Turkse winkel. Als die niet in de buurt is gaan we naar de gewone supermarkt en kopen we feta en mozzarella; als je die mengt lijkt het genoeg op Turkse kaas om de pakketjes authentiek en lekker te laten smaken. Muska Boregi We hebben nodig 150 gram spinazie, liefst wilde 200 gram beyaz peynir of 150 gram feta, fijngeprakt en 100 gram mozzarella, geprakt 2 eieren, losgeklopt plus in een ander kopje 1 ei, losgeklopt 3 eetlepels milde olijfolie 12 vellen filodeeg een kom koud water Was de spinazie en droog goed, hak de blaadjes fijn. Meng in een kom: de kaas, de twee eieren en de spinazie. Meng bij het kopje met het ene ei de olijfolie. Vet een rechthoekige bakplaat in met een beetje olie. Leg de vellen filodeeg op een schoon oppervlak en snijd ze in repen van 10 bij 25 centimeter. Bedek ze met een vochtige doek. Zet nu de oven op 180 ºC. Ok, daar gaan we. Houd de kom koud water bij de hand. Leg twee repen deeg op elkaar. Leg een eetlepel vulling onderaan op het deeg. Vouw diagonaal om zodat er een driehoekje ontstaat. Ga door met diagonaal vouwen tot je een klein, driehoekig pakketje hebt. Plak aan alle kanten dicht met water. Houd het geheel sowieso vochtig. Bestrijk met een kwastje de pakketjes met ei-olie mengsel. Herhaal deze procedure met de volgende deegrepen tot de vulling op is. Leg de pakketjes op het ingevette bakblik en zet in de oven, bak ze in 20 à 25 minuten goudbruin. Warm of koud opdienen. In Turkije eten ze dit hapje als ontbijt, lunch, als voorafje als onderdeel van de mezze, of als snack op een feestje. Met andere woorden, altijd lekker! De muska boregi zijn ook goed in te vriezen, dus de pakketjes hoeven niet allemaal tegelijk op. Laat ze dan wel eerst goed afkoelen en doe ze netjes in diepvrieszakjes. Wil je ze weer opdienen, even wat laten ontdooien, met een beetje melk besprenkelen en 12 minuutjes in de oven zetten. Als je deze cadeautjes ’s avonds eet drink er dan een glaasje Raki bij. Turken drinken (als ze christelijk zijn of helemaal niks geloven) graag een glaasje raki bij de mezze. Raki lijkt op pastis en ouzo, het wordt ondoorzichtig als je er water bijdoet en smaakt naar anijs, lekker met een paar ijsblokjes. Wil je op een handig filmpje zien hoe het vouwen moet, kijk dan naar de Turkse zelf: https://ozlemsturkishtable.com/2014/03/spinach-and-cheese-filled-filo-pastry-triangles-muska- boregi/#lightbox/0/ ------- Het plaatje dat de inspiratie leverde voor dit stukje is van Petra Busstra. Meer over haar op: www.petrabusstra.com |
||||
© 2020 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |