archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
'Mijn ogen zijn mijn weegschaal' Maeve van der Steen

1406BZ OgenweegschaalEerst maar eens verslag uitbrengen van mijn tweede poging een sodabread te bakken. Het resultaat was stukken beter, ongetwijfeld omdat ik nu baking soda (tegenwoordig overal verkrijgbaar) heb gebruikt en nog preciezer het recept van Paul Hollywood heb gevolgd.

Hoewel, kennelijk nog steeds niet precies genoeg … maar dat komt door de maatbeker. Achteraf heb ik gelezen dat een maatbeker niet voldoet als je bijvoorbeeld volkorenmeel gebruikt: de structuur daarvan is anders dan van gewone bloem en dan kloppen de cijfertjes niet die op de beker staan. Daardoor zat er in verhouding iets te weinig droge stof in mijn beslag, met als gevolg vrij onhandelbaar nattig deeg. Gelukkig smaakt het brood heerlijk.
Proberen dus, het is nog altijd het eenvoudigste broodrecept dat er is en gebruik vooral een weegschaal voor het meel: Paul Hollywood

Tijd voor een recept waar je geen maatbeker bij nodig hebt, laat staan een weegschaal! Ik hoorde een Marokkaanse kokkin ooit zeggen: mijn ogen zijn mijn weegschaal. In dit geval kan je rustig je ogen het werk laten doen. Het maakt niet uit of je er nu acht of twaalf abrikozen in doet, kijk maar of het geheel een beetje in verhouding is.
Eigenlijk hoort dit gerecht bereid en opgediend te worden in een tajine, maar in een fijne grote braadpan kan het ook.

Geurige Marokkaanse gestoofde kip

± een kilo kippenpoten of ruim een pond kipdijfilet.
twee tomaten, in stukjes
twee uien, gesnipperd
± tien gedroogde pruimen
± tien gedroogde abrikozen
± 15 amandelen, ontveld (een minuutje in kokend water leggen, afspoelen met koud water en het velletje haal je er zo af)
groentebouillonblokje
paar draadjes saffraan
snufje kaneel
zout en versgemalen peper
theelepel komijnpoeder (of zaadjes die je even vijzelt)
olijfolie
eetlepel sesamzaadjes
± halve liter water

Bak de kippenpoten aan in wat olijfolie, voeg de gesnipperde uien toe, daarna peper en zout. Voeg alle kruiden toe.
Doe er de tomaten bij en laat vijf minuten sudderen.
Los het bouillonblokje op in het water en giet bij de kippenpoten, 20 minuten laten pruttelen.
Doe er nu de pruimen en abrikozen bij en laat weer 10 minuten zachtjes koken.
Check of de kip gaar is, zo nodig nog wat langer laten gaan. Check de smaak, doe er eventueel nog wat zout en peper bij.
Als je kippenpoten met bot en al hebt, zou je ze nu kunnen fileren, dat is fijn voor de eters.
Tot slot de amandelen samen met de sesamzaadjes in een anti-aanbak pan even roosteren tot ze goudbruin zijn en over het geheel strooien.
Serveren met couscous of rijst en stukken brood. Ik bliefde er ook wel een beetje harissa bij, dat pittige goedje dat veel wordt gegeven bij allerhande Marokkaanse gerechten.

In Marokko drinken ze er natuurlijk thee bij dus misschien een idee om maar eens een dagje alcoholvrij te doen? Hoewel zowel een niet al te droge witte wijn als een lichte rode me er prima bij lijkt.

-------
Het plaatje is van Henk Klaren


© 2017 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
'Mijn ogen zijn mijn weegschaal' Maeve van der Steen
1406BZ OgenweegschaalEerst maar eens verslag uitbrengen van mijn tweede poging een sodabread te bakken. Het resultaat was stukken beter, ongetwijfeld omdat ik nu baking soda (tegenwoordig overal verkrijgbaar) heb gebruikt en nog preciezer het recept van Paul Hollywood heb gevolgd.

Hoewel, kennelijk nog steeds niet precies genoeg … maar dat komt door de maatbeker. Achteraf heb ik gelezen dat een maatbeker niet voldoet als je bijvoorbeeld volkorenmeel gebruikt: de structuur daarvan is anders dan van gewone bloem en dan kloppen de cijfertjes niet die op de beker staan. Daardoor zat er in verhouding iets te weinig droge stof in mijn beslag, met als gevolg vrij onhandelbaar nattig deeg. Gelukkig smaakt het brood heerlijk.
Proberen dus, het is nog altijd het eenvoudigste broodrecept dat er is en gebruik vooral een weegschaal voor het meel: Paul Hollywood

Tijd voor een recept waar je geen maatbeker bij nodig hebt, laat staan een weegschaal! Ik hoorde een Marokkaanse kokkin ooit zeggen: mijn ogen zijn mijn weegschaal. In dit geval kan je rustig je ogen het werk laten doen. Het maakt niet uit of je er nu acht of twaalf abrikozen in doet, kijk maar of het geheel een beetje in verhouding is.
Eigenlijk hoort dit gerecht bereid en opgediend te worden in een tajine, maar in een fijne grote braadpan kan het ook.

Geurige Marokkaanse gestoofde kip

± een kilo kippenpoten of ruim een pond kipdijfilet.
twee tomaten, in stukjes
twee uien, gesnipperd
± tien gedroogde pruimen
± tien gedroogde abrikozen
± 15 amandelen, ontveld (een minuutje in kokend water leggen, afspoelen met koud water en het velletje haal je er zo af)
groentebouillonblokje
paar draadjes saffraan
snufje kaneel
zout en versgemalen peper
theelepel komijnpoeder (of zaadjes die je even vijzelt)
olijfolie
eetlepel sesamzaadjes
± halve liter water

Bak de kippenpoten aan in wat olijfolie, voeg de gesnipperde uien toe, daarna peper en zout. Voeg alle kruiden toe.
Doe er de tomaten bij en laat vijf minuten sudderen.
Los het bouillonblokje op in het water en giet bij de kippenpoten, 20 minuten laten pruttelen.
Doe er nu de pruimen en abrikozen bij en laat weer 10 minuten zachtjes koken.
Check of de kip gaar is, zo nodig nog wat langer laten gaan. Check de smaak, doe er eventueel nog wat zout en peper bij.
Als je kippenpoten met bot en al hebt, zou je ze nu kunnen fileren, dat is fijn voor de eters.
Tot slot de amandelen samen met de sesamzaadjes in een anti-aanbak pan even roosteren tot ze goudbruin zijn en over het geheel strooien.
Serveren met couscous of rijst en stukken brood. Ik bliefde er ook wel een beetje harissa bij, dat pittige goedje dat veel wordt gegeven bij allerhande Marokkaanse gerechten.

In Marokko drinken ze er natuurlijk thee bij dus misschien een idee om maar eens een dagje alcoholvrij te doen? Hoewel zowel een niet al te droge witte wijn als een lichte rode me er prima bij lijkt.

-------
Het plaatje is van Henk Klaren
© 2017 Maeve van der Steen
powered by CJ2