archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Honger! | Maeve van der Steen | |||
Er is weer iets nieuws bedacht, door een Amerikaan natuurlijk: de Fast-5 methode. Dieet mag het niet heten, want je mag alles eten, maar dan alleen binnen vijf uur op een dag. Bijvoorbeeld tussen 16.00 en 21.00 uur, of tussen 17.00 en 22.00 uur. Ontbijten doe je dus niet, en lunchen ook niet, je eet pas om vier of vijf uur iets en dan later op je gewone tijd dineer je. Maar is dat niet slecht voor je suikerspiegel dan? Nee helemaal niet, beweren sommige artsen en andere deskundigen die zich over Fast-5 hebben gebogen. De cijfers van de bloedwaarden van de Fast-5ers wijzen het uit, het is goed voor letterlijk alles! Het is een schande dat niet alle artsen het voorschrijven, je wordt gezonder en slanker als je maar vijf uur per dag mag eten! In Nederland hoor ik er nog weinig over, behalve dan dat twee vrienden van mij deze methode volgen en enorm enthousiast zijn – en dun. Het geheim van dit revolutionaire dieet zit hem natuurlijk in iets dat er nooit bij verteld wordt maar zo klaar is als een klontje: je eet minder. Of je nu koolhydraten weglaat of juist het brooddieet volgt, of slechts een paar uur per dag eet, bij wat voor beperking dan ook komt het erop neer dat je minder calorieën binnen krijgt. Mij lijkt het niks, het ontbijt overslaan en alleen maar water, thee en koffie (zonder suiker en melk natuurlijk) drinken tot vier uur. Een rammelende maag zou ik krijgen maar dat schijnt over te gaan. Een mens kan zichzelf alles wijsmaken ten slotte, een junk beweert dat hij heroïne nodig heeft maar als de eerste afkickverschijnselen over zijn is het een kwestie van een knop omdraaien en tegen jezelf zeggen dat je geen heroïne nodig hebt – en vervolgens die knop omgedraaid houden. Denk niet dat ik het verschijnsel verslaving niet serieus neem, integendeel mag ik wel zeggen, maar ik heb vele mensen zonder enige hulp met de meest uiteenlopende middelen zien stoppen, cold turkey. Kwestie van wennen gewoon, ook dat fast-5, en wie weet doet half Nederland het over een paar jaar. Voorlopig lijkt het me zaak om eerst eens drastisch te minderen met suiker, vooral kinderen krijgen een onverantwoorde hoeveelheid suiker per dag binnen – over verslaving gesproken, ook van zoetigheid kan je afkicken. Over het alcoholgebruik bij Nederlanders van alle leeftijden wordt ook nog steeds veel te luchtig gedaan. Of juist weer veel te streng, zoals dat advies van het Voedingscentrum laatst. Eén maar liever geen glas per dag voor een vrouw en hooguit twee glazen voor een man staat weer zo ver af van de gemiddelde matige gebruiker dat deze er van de weeromstuit kinderlijk opstandig van wordt. (Volgens het Voedingscentrum bevat wijn trouwens 10% alcohol – is meestal rond de 13% en bier 4% – is in werkelijkheid minstens 5%, slordig jongens.) Stel dat we gaan experimenteren en een tijdje gaan fast- 5en, waar zullen we de dag om vier uur ’s middags dan eens mee beginnen? Met Tortilla de Patatas, het meest traditionele Spaanse gerecht wat er bestaat. Ook geschikt als lunch op een normale tijd, als tapa of bij de avondmaaltijd. Subtiel en boers tegelijk Tortilla de Patatas Española drie grote aardappels, geschild halve liter olijfolie of iets meer een ui zout vijf eieren Snijd de aardappelen tweemaal in de lengte door en daarna in dunne schijfjes (niet zo dun als chips). Snijd de ui doormidden en daarna in halve ringen. Verwarm de olie in een grote zware koekenpan, en gooi de aardappelschijfjes erin. De olie hoeft niet loeiheet te zijn, de aardappels moeten borrelen, een soort van koken. Na ruim vijf minuten de uien erbij doen, ruim een kwartier laten ‘koken’. Neem een grote pan en leg er een zeef of metalen vergiet op, gooi de inhoud van de pan erdoor. Laat een klein laagje olie in de koekenpan achter. In een grote kom de eieren kloppen met een flinke snuif zout. De aardappel en ui door de eieren roeren. De koekenpan met olie nu wel heel heet laten worden. Gooi het eimengsel in de pan en schud de pan af en toe. Als je denkt dat de onderkant gaar en bruin is – na een paar minuten maar misschien wat langer, de omelet met behulp van een bord omdraaien. Onderkant ook gaar laten worden en dan op het bord schuiven. Warm of koud een heerlijke hap. Zie hier een helder filmpje, je hoeft geen Spaans te verstaan om het duidelijk te kunnen volgen. ------------------------------ De tekening is van Elène Klaren -------------------------------- Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer bij bolcom, via de banner rechts. Dan steunt u De Leunstoel! |
||||
© 2016 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |