archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Alles voor een lang leven? | Maeve van der Steen | |||
Er is weer eens een boek uitgekomen dat je vertelt wat je moet doen als je honderd wilt worden. Niet roken, niet te veel zitten, weinig alcohol drinken, veel groente en weinig vlees en vis eten (geeuw geeuw, 'tell me something I don’t know') enzovoort, enzovoort. Intussen heeft niemand meer het excuus om te zeggen: ‘Dat wist ik niet hoor dat veel vet en zoetigheid slecht is. Oh, kan ik beter de trap nemen dan de lift. Zijn appels gezond?’ Kom op jongens, we weten het nu echt wel. Dat gesputter over hoe verwarrend al die informatie over ons voedsel zou zijn – nu moeten we ineens havermout eten en mogen we weer wel eieren! – vind ik zwaar overspannen. Weinig en gevarieerd eten is het devies en wie nou nog niet begrijpt dat er in een glas versgeperste jus net zoveel suiker zit als in een glas cola, kan niet lezen, niet rekenen en niet luisteren. Of is totaal niet geïnteresseerd in wat hij in zijn mond stopt. Moet je nu ineens geen jus d’orange meer drinken? Natuurlijk wel, maar neem een kleinere hoeveelheid, of leng het sap aan met water, heerlijk dorstlessend is dat. Ja, ik weet het allemaal leuk te vertellen, maar nu nog even echt doen hè, dat matigen. Vooral dat van die alcohol vind ik een hele opgave, als vrouw mag ik maar één glas per dag. Eén glas!? Ik vind twee à drie al reuze braaf. Als je maar één glas mag, moet je kiezen tussen een biertje vooraf of een glaasje wijn bij het diner. Ik kan me voorstellen dat er liefhebbers zijn die besluiten dan maar helemaal niet te drinken. Maar voor mij is een maaltijd zonder glaasje wijn of bier niet compleet. Allemaal gewoonte natuurlijk, als ik in een Aziatisch land was opgegroeid dronk ik thee bij het eten. Een mens kan alles aan- of afleren. Voorlopig waag ik me aan de kamikaze van een paar glazen wijn per dag en soms ook nog een biertje… Het voorschrift voor een lang leven waar ik het minste moeite mee heb is: veel groente eten. De helft van je bord moet uit groente bestaan. Daar hoef je in restaurants niet om te komen, ondanks de alom aanbeden Groentegod Alain Passard (drie Michelin-sterren). Nee, als je uit eten gaat mag je blij zijn als er van de beloofde bietencrème drie veegjes te vinden zijn, of van de spinazie een paar blaadjes. Gefrituurde pastinaak is erg lekker, maar jammer dat er hooguit twee kleine reepjes van op je bord liggen. Thuis kun je je uitleven en dan maar hopen dat je huisgenoten er net zo enthousiast van worden als de kok. Er zijn helaas veel kinderen die griezelen van alles wat groen is. Wel aankleden dus die groente, niet alleen maar koken en dan op het bord kwakken, zoals ze in menig eetcafé met de broccoli en de peultjes doen. Bloemkool met kaassaus is een old time favourite, maar voor je het weet heb je in verhouding weer veel te veel zuivel binnen. Dus laat je inspireren door de keuken uit het Midden-Oosten met zijn aubergine in tientallen schotels. En kool nooit koken maar kort bakken in (zonnebloem)olie en volop kruiden, met bijvoorbeeld een beetje kummel of andere zaadjes en koreanderpoeder. Witlof en andijvie, in handzame blaadjes verdeeld, bak je in olijfolie, in een paar minuten klaar en genoeg smaak van zichzelf. De voorgeschreven twee ons groenten per dag is eigenlijk nog krap, er blijft ten slotte weinig over van twee ons bladgroente. Dus eet ook wat vaker een salade als voorafje! Voor vanavond maken we een fijne preischotel. Gratin van Prei Light Voor twee personen 600 gram prei 2,5 dl halfvolle melk 15 gram maïzena 25 gram geraspte kaas 3 dl kippenbouillon (zelfgemaakt of uit zo’n glazen pot van Struik of huismerk, niet van een blokje dit keer) versgemalen peper Snijd van de prei de donkerste bladeren en het kontje af, snijd in de lengte door en spoel onder de stromende kraan goed schoon. Snijd de helften in vingerlange stukken en laat uitlekken. Zet de oven op 220 ºC. Kook de prei een klein kwartiertje in de bouillon (als je een pot gebruikt, eerst verdunnen volgens gebruiksaanwijzing). De melk met de maïzena mengen in een kom – eerst een klein beetje melk erdoor roeren tot een glad klontloos papje, dan de rest van de melk. De kom anderhalve minuut in de magnetron zetten, of tot het mengsel een beetje dik geworden is. Als de prei gaar is afgieten. In een maatbeker of kom, niet in de gootsteen want deze bouillon met preismaak is verrukkelijk! Ruim peper en voor de liefhebber wat versgeraspte nootmuskaat over de prei strooien en in een vuurvaste schaal leggen. De ‘bechamel’ over de prei gieten en de geraspte kaas erover strooien. Ongeveer 12 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is, laten gratineren. Een bescheiden stukje vlees of vis erbij, alles past, maar vooral verse worst combineert goed. En een aardappeltje natuurlijk. Om niet te spreken van een klein, fijn glaasje eenvoudige Merlot. ---------------------------------------- De illustratie is van Henk Klaren --------------------------------------------- Bestel uw boeken, CD’s en veel meer bij bolcom via de banner rechts. Dan steunt u De Leunstoel -------------------------------------------- De Leunstoel wordt uitgegeven door: Het Genootschap De Leunstoel. Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php |
||||
© 2015 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |