archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Toch maar een kookboek gekocht Maeve van der Steen

1208BZ ExplosiefTwee Leunstoelnummers geleden schreef ik over mijn luxeprobleem, hoe een cadeaubon in te wisselen voor een fijn kookboek. Ten eerste was het ene boek nog zwaarder en dikker dan het andere en ten tweede, welke te kiezen uit het ronduit overstelpende aanbod?

Gisteren is mijn missie toch nog geslaagd, ik heb mezelf gelukkig gemaakt met ‘Koken tussen (Italiaanse) vulkanen’* van Ko Sliggers.
Het kaft is van bruin pakpapier en is lekker slap, dus het boek is ook niet onnodig zwaar. De veelgeroemde vormgeving van de schrijver zelf – hij was eerst vormgever, later pas kok – kan mij niet zo bekoren, ik vind het nogal een onoverzichtelijk modieus rommeltje. De titel alleen al, als je het boek ziet liggen staat er in grote letters: Koken tussen Vulkanen, dat Italiaanse zie je later pas.

Tot mijn grote vreugde en verrassing begint het boek met de beschrijving van een koninklijke pastei, zo’n pastei die het hoogtepunt vormt in de film ‘Big Night’ (gezien? Leuke film!)

Maar deze beschrijving van de pastei komt uit ‘De Tijgerkat’** (Il Gattopardo) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa en laat dat nou net een boek zijn dat ik onlangs heb voorgelezen. En waar ik nauwelijks van kon loskomen omdat het zo geweldig goed geschreven is. Ik houd niet van historische romans, maar dit is een uitzondering. Doordat de hoofdpersoon van het boek, de prins, de overgrootvader is van de schrijver, is al het beschrevene volstrekt geloofwaardig. Het was moeilijk voor te lezen door de breedsprakige stijl met lange ingewikkelde zinnen maar meer dan de moeite waard. Subtiel van sfeer zoals alleen meesterwerken dat zijn. En gelukkig komt er eten in voor, ik vreesde even van niet, omdat in het begin van het boek de hoofdpersoon alleen het puddinkje beschrijft waarmee de maaltijd wordt afgesloten, maar ok, hij is dan te veel bezig met het bezoek dat hij aan zijn minnares gaat brengen.

Lezen dat prachtige Siciliaanse boek, waar de arme Tomasi di Lampedusa tijdens zijn leven geen uitgever voor kon vinden. Lezen ook in het kookboek van Ko Sliggers, over de geschiedenis van de keuken van Sicilië en de rest van Italië.
Alleen al de stukjes over de pastacultuur en de lijsten van de producten die in Sicilië werden geïntroduceerd maken het de moeite waard om het boek te kopen. Lekker veel foto’s en heel veel productinformatie.

Zin in piemeltjes, dodemansbotjes, lelijk maar lekker, of toch maar liever de borstjes van Agatha? Of pasta met citroen en munt, nee dat bewaren we voor de zomer. Dit boek is zo rijk, dat er moeilijk iets uit te kiezen valt om vandaag eens te serveren en de koninklijke pastei, daar krijgen we geen recept van – gelukkig maar, dat is ongetwijfeld drie dagen werk.

Wij houden het simpel, en gaan een van de vele recepten voor groenten maken die in het boek staan, eat your heart out, Ottolenghi!
Ik ben niet zo’n erg groot liefhebber van broccoli, maar ik kan niet genoeg benadrukken dat broccoli met ansjovis een delicatesse is.

Ripassata di broccoli

(gesauteerde broccoli)
800 gram broccoli
teen knoflook
scheut olijfolie extra vergine
2 ansjovisjes uit de olie
gedroogd chilipepertje
peper
zout

De broccolisteeltjes een beetje trimmen en in schijfjes snijden, met de roosjes afspoelen en in gezouten water een paar minuten koken (beetgaar).
In een zeef goed laten uitlekken en intussen de fijngesneden knoflook in een scheut olie aanfruiten.

Als de knoflook licht kleurt de ansjovisjes en de broccoli toevoegen en meebakken op hoog vuur, goed roeren, peper en cayennepepertje erbij en direct serveren.
Smaakt bij alles.

* Koken tussen de Vulkanen, Ko Sliggers
** De Tijgerkat, Giuseppe Tomasi de Lampedusa
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------
Abonneert u op de Nieuwsbrief.
Ga naar: www.deleunstoel.nl/nieuwsbrief.php

© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Toch maar een kookboek gekocht Maeve van der Steen
1208BZ ExplosiefTwee Leunstoelnummers geleden schreef ik over mijn luxeprobleem, hoe een cadeaubon in te wisselen voor een fijn kookboek. Ten eerste was het ene boek nog zwaarder en dikker dan het andere en ten tweede, welke te kiezen uit het ronduit overstelpende aanbod?

Gisteren is mijn missie toch nog geslaagd, ik heb mezelf gelukkig gemaakt met ‘Koken tussen (Italiaanse) vulkanen’* van Ko Sliggers.
Het kaft is van bruin pakpapier en is lekker slap, dus het boek is ook niet onnodig zwaar. De veelgeroemde vormgeving van de schrijver zelf – hij was eerst vormgever, later pas kok – kan mij niet zo bekoren, ik vind het nogal een onoverzichtelijk modieus rommeltje. De titel alleen al, als je het boek ziet liggen staat er in grote letters: Koken tussen Vulkanen, dat Italiaanse zie je later pas.

Tot mijn grote vreugde en verrassing begint het boek met de beschrijving van een koninklijke pastei, zo’n pastei die het hoogtepunt vormt in de film ‘Big Night’ (gezien? Leuke film!)

Maar deze beschrijving van de pastei komt uit ‘De Tijgerkat’** (Il Gattopardo) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa en laat dat nou net een boek zijn dat ik onlangs heb voorgelezen. En waar ik nauwelijks van kon loskomen omdat het zo geweldig goed geschreven is. Ik houd niet van historische romans, maar dit is een uitzondering. Doordat de hoofdpersoon van het boek, de prins, de overgrootvader is van de schrijver, is al het beschrevene volstrekt geloofwaardig. Het was moeilijk voor te lezen door de breedsprakige stijl met lange ingewikkelde zinnen maar meer dan de moeite waard. Subtiel van sfeer zoals alleen meesterwerken dat zijn. En gelukkig komt er eten in voor, ik vreesde even van niet, omdat in het begin van het boek de hoofdpersoon alleen het puddinkje beschrijft waarmee de maaltijd wordt afgesloten, maar ok, hij is dan te veel bezig met het bezoek dat hij aan zijn minnares gaat brengen.

Lezen dat prachtige Siciliaanse boek, waar de arme Tomasi di Lampedusa tijdens zijn leven geen uitgever voor kon vinden. Lezen ook in het kookboek van Ko Sliggers, over de geschiedenis van de keuken van Sicilië en de rest van Italië.
Alleen al de stukjes over de pastacultuur en de lijsten van de producten die in Sicilië werden geïntroduceerd maken het de moeite waard om het boek te kopen. Lekker veel foto’s en heel veel productinformatie.

Zin in piemeltjes, dodemansbotjes, lelijk maar lekker, of toch maar liever de borstjes van Agatha? Of pasta met citroen en munt, nee dat bewaren we voor de zomer. Dit boek is zo rijk, dat er moeilijk iets uit te kiezen valt om vandaag eens te serveren en de koninklijke pastei, daar krijgen we geen recept van – gelukkig maar, dat is ongetwijfeld drie dagen werk.

Wij houden het simpel, en gaan een van de vele recepten voor groenten maken die in het boek staan, eat your heart out, Ottolenghi!
Ik ben niet zo’n erg groot liefhebber van broccoli, maar ik kan niet genoeg benadrukken dat broccoli met ansjovis een delicatesse is.

Ripassata di broccoli

(gesauteerde broccoli)
800 gram broccoli
teen knoflook
scheut olijfolie extra vergine
2 ansjovisjes uit de olie
gedroogd chilipepertje
peper
zout

De broccolisteeltjes een beetje trimmen en in schijfjes snijden, met de roosjes afspoelen en in gezouten water een paar minuten koken (beetgaar).
In een zeef goed laten uitlekken en intussen de fijngesneden knoflook in een scheut olie aanfruiten.

Als de knoflook licht kleurt de ansjovisjes en de broccoli toevoegen en meebakken op hoog vuur, goed roeren, peper en cayennepepertje erbij en direct serveren.
Smaakt bij alles.

* Koken tussen de Vulkanen, Ko Sliggers
** De Tijgerkat, Giuseppe Tomasi de Lampedusa
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------
Abonneert u op de Nieuwsbrief.
Ga naar: www.deleunstoel.nl/nieuwsbrief.php
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2