archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Waar laat ik ze als ik thuiskom? | Maeve van der Steen | |||
Wat een feest, ik heb zomaar een stapeltje VVV bonnen in mijn zak. Cadeau gekregen, en het is ook de bedoeling dat ik er cadeaus voor mezelf van ga kopen. Dus niet smokkelen en ermee naar de supermarkt gaan om gewoon boodschappen te doen. Nee, we gaan lekker een paar overbodige dingen aanschaffen die je normaal van anderen cadeau krijgt. Kookboeken bijvoorbeeld om door te bladeren en ooit hooguit twee recepten uit te maken. Ik ga heerlijk watertanden bij de kookboekenafdeling van Scheltema in de Leidsestraat in Amsterdam. Goedendag wat een hoeveelheid kookboeken! Gelukkig zijn ze gerangschikt naar land, vis, vlees, vegetarisch, taarten, health food, hapjes voor feestjes en nog wat catagorieën, voor zover mogelijk dan want het een wil het ander natuurlijk wel eens overlappen. Ik begin met boeken waarover ik al veel had gelezen, omdat ze genomineerd waren voor allerlei prijzen. Vis uit blik, die ziet er mooi uit. Al bladerend lees ik interessante verhalen zoals de verklaring van het schelvis/kabeljauwlevermysterie. (Laatst zag ik in de supermarkt een ouderwets vertrouwd ogend blikje schelvislever staan waar bij nadere beschouwing kabeljauwlever op stond. Nooit van gehoord, kabeljauwlever. Thuis bleek het precies zo te smaken als schelvislever.) De schrijver van Vis uit blik, Bart van Olphen, verklaart dit mysterie door te vertellen dat de Denen vroeger niet wisten wat kabeljauw in het Nederlands was. We hebben dus altijd nietsvermoedend kabeljauwlever gegeten! Opgepept met peper en zout, op een toastje bij de borrel. Bart geeft ons een recept met zure augurk en gemberstroop – om gauw eens te proberen. De recepten zijn niet erg spectaculair, eerlijk gezegd had ik zelf al jaren geleden bedacht dat vis uit blik heerlijk kan zijn bij de warme maaltijd: Paellarijst bakken met uitjes, bouillon, een paar doperwtjes of sperziebonen erdoor, roeren, en wachten tot het gaar is. Dan een blikje mosselen in pittige saus en een blikje inktvis erbij en je hebt een eenpersoons-paella. Sardines uit blik bij gekookte aardappels, blikje gerookte makreel bij de zuurkool in plaats van spek – goed voor je bloed. Dus Vis uit blik hebben we niet echt nodig, we kunnen wel genieten van de visserij- verhalen en beeldige foto’s. Net als bij Melk en Dadels, met 100 ‘geheime’ recepten van Marrokkaanse moeders, opgetekend door Nadia Zerouali. Mooi om op die manier oude recepten voor de vergetelheid te behoeden, want straks zijn de mama’s oma’s en vervolgens nemen ze hun recepten mee het graf in. Schattig al die foto’s met vrolijk lachende keukenprinsessen en gemengde jonge stellen, maar ze nemen wel veel ruimte in. Zodat het boek loodzwaar is. Polpo, schitterend wat een cover! Wat een aanlokkelijke foto’s en heerlijke recepten uit Venetië. Wat zou er dan nog overblijven voor Recepten uit Venetië? Help, ook al zo’n baksteen, zou er binnenkort een pocketuitvoering van komen, ik hoop het. De Bosatlas van het Voedsel, leuk om in huis te hebben als je schoolgaande kinderen hebt, maar hij is nauwelijks te tillen. Ik wil ze allemaal, en de bonnen in mijn zak schreeuwen om ingewisseld te worden, maar het gewicht van de boeken weerhoudt me. En waar laat ik ze als ik thuiskom? Eentje kan koffietafelboek zijn voor de komende weken, om ieder moment van de dag in te kunnen bladeren, maar de rest? Mijn kast is vol, dan moet ik andere boeken weg gaan doen. Bezit is ballast, is mijn motto. Gelukkig heb ik snel een eenvoudig receptje uit Melk en Dadels uit mijn hoofd geleerd en meteen gemaakt: Gefrituure bloemkoolroosjes Verdeel een bloemkooltje in roosjes, kook deze een krappe vijf minuten in licht gezouten water, spoel af in een zeef onder de koude kraan en schud uit tot ze droog zijn. Giet een flinke laag olie in een grote koekenpan en laat goed heet worden. Klop een een ei los met zout en peper, haal de roosjes erdoor en bak ze in een paar minuten goudbruin. Even snel laten uitlekken op keukepapier en meteen opeten. (volgende keer ga ik wat gekneusde kummelzaadjes door het ei mengen, maar naturel was het ook al erg lekker.) Morgen weer naar de boekwinkel, heerlijk! ---------------------------------------------------- De tekening is van Renée van den Kerkhof Illustratrice in opleiding: http://www.neetje.nl ---------------------------------- Bestel uw boeken, CD’s en veel meer bij bolcom via de banner rechts. Dan steunt u De Leunstoel |
||||
© 2015 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |