archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Hamvraag | Maeve van der Steen | |||
Tot vervelens toe gehoord, dat verhaal over het woord hamvraag. Het komt uit een quiz uit de jaren vijftig: Mastklimmen. Bij elke goedbeantwoorde vraag klom je een stapje hoger in de mast. Virtueel dan, want het was radio. Tot slot moest bovenin, waar de ham hing, de hamvraag beantwoord worden. Of je dan ook daadwerkelijk een ham won, weet ik niet.
Na afloop riep de presentator:
‘Want haalde u de ham niet uit de top, dan haalde u in elk geval uw kennis weer eens op!’ – wat een waardeloos metrum voor een wervend bedoelde slotzin.
Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat het woord ‘hamvraag’ echt daar vandaan kwam, ik vind het op zich zo’n lekker vet woord, alsof het al eeuwen bestaat. De hamvraag, duidelijk de vraag waar het om gaat. Vandaag beantwoorden wij de eeuwig terugkerende hamvraag ‘wat eten we vandaag?’ met… ham!
Is ham lekker? is de volgende vraag. Dat ligt er erg aan waar je hem koopt en hoe je ermee omgaat. Als het goedkope troep is die volgespoten is met water om er meer van te maken en dan ook nog in dunne plakjes al uren op een broodje ligt, nee dan smaakt ham naar zoute rubber. Om te beginnen is schouderham geen ham want ham is het dikke deel van de achterbout van het varken. Achterham is de term voor echte ham.
De laatste tijd is rauwe ham erg in de mode, van Ardennerham tot Serrana uit Spanje en Parmaham uit Italië, maar gekookte ham kan zeker smakelijk zijn. Vooral als het een dikke, vers afgesneden plak is, gekocht bij een goede slager. Reeds gekookt, dus je hoeft er bijna niks meer mee te doen! Heel geschikt voor de solomaaltijd.
Jambon au vin blanc
Per persoon heb je nodig:
Een dikke plak ham van 80 à 100 gram, dat kan lastig zijn omdat de plakken vaak groot zijn dus het wordt misschien de helft van een dikke plak.
Neem ham van een goede slager, desnoods goed uitziende ham uit de supermarkt.
(De ham een half uur voor je gaat koken uit de koelkast halen en op een plank leggen.)
50 gram champignons, in plakjes
volle eetlepel crème fraîche
sjalotje, fijngesneden
twee klontjes boter
halve deciliter witte wijn.
theelepel mosterd
zout en peper uit de molen
Begin met in een koekenpan het sjalotje in de gesmolten boter even zacht te laten worden, doe er dan de champignons bij. Omscheppen, snufje zout en flink peper toevoegen. Wijn erbij en de mosterd er doorroeren. Even laten inkoken, het mag niet meer teveel naar alcohol ruiken. Dan de crème fraîche erdoor roeren.
Intussen in een zo klein mogelijke andere koekenpan – de plak of plakken ham moeten er net in passen – klontje boter laten smelten en lichtbruin laten worden. De ham even om en om bakken, om een klein beetje kleur te krijgen en warm te worden, meer niet.
De ham met aanhangend bakvet op een warm bord leggen en de saus eroverheen gieten.
Simple comme bonjour. Met gekookte krieltjes, of gebakken aardappeltjes. Wie vaak alleen eet, kookt natuurlijk altijd aardappels voor twee zodat je ze de volgende dag lekker kunt opbakken.
Eventueel nog iets groens erbij, boontjes of sla bijvoorbeeld.
En een glas witte wijn, het mag wel weer eens een ouderwetse Chardonnay zijn. Rood mag ook, maar dan beslist een lichte.
*************************
De tekening is van Linda Hulshof Meer informatie op: www.lindahulshof.nl |
||||
© 2013 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |