archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 14
Jaargang 1
20 mei 2004
Bezigheden > Koken delen printen terug
Low budget, wel lekker Maeve van der Steen

0114 Low budgetDe meeste mensen denken bij Meatloaf aan die dikke man met die hit uit 1980 - Let me sleep on it!- inmiddels een klassieker, maar voor mij is meatloaf de Amerikaanse variant op gehaktballen. Gehaktbrood noemen ze het in Nederland, geen lekker woord vind ik. Wij aten het thuis regelmatig, mijn moeder had het weer van haar moeder geleerd, die vijftien jaar in Amerika woonde. Mijn moeder doet er behalve salie en peterselie geen kruiden in, maar ik kruid het, onder invloed van vele keukens, nogal uitgebreid. Gehakt kan heel wat hebben. Seasoning is eigenlijk een beter woord voor kruiden (en “het kruiden van”) want het omvat ook peper en zout en specerijen, terwijl kruiden officieel alleen gedroogde of verse plantjes zijn. Als ik de peterselie voor deze gehaktvariant aan het snijden ben, begin ik altijd onwillekeurig een regel uit een liedje van Simon en Garfunkel te zingen: parsley, sage, rosemary and thyme...Essentieel in dit gerecht zijn de salie, peterselie en ui, de rest kan geheel naar eigen smaak ingevuld worden.

Maak deze heerlijke gehaktschotel ook eens als er eters komen, de meeste mensen zijn dol op gehakt. Ik neig vaak om, als ik vrienden heb uitgenodigd voor een dineetje, iets zondags zoals lamsbout als hoofdgerecht te serveren, dat is niet al te veel werk en smaakt altijd. Maar wat is er tegen om iets doordeweeks te koken, saucijsjes met gekookte aardappels en bloemkool au gratin en groene sla erbij? Of dus meatloaf. Ik herinner me dat Gert-Jan Dröge in zijn onvolprezen programma Glamourland tijdens een oesterbacchanaal de inmiddels door de champagne veel te rode hoofden vroeg: En wat vindt U nu het allerlekkerste eten in de hele wereld? De ene helft gaf als antwoord: boerenkool met worst en de andere helft andijviestamppot met een balletje gehakt. Dus spaar geld en eet extra lekker dit weekend.

Meatloaf

Voor vier personen:
500 gram half om half gehakt
anderhalve witte boterham, verkruimeld
kopje fijngesneden peterselie
een fijngehakte kleine ui
teen knoflook uit de knijper
een ei
scheutje melk
boter of margarine
wat bloem en paneermeel
peper en zout.
salie, tijm, rozemarijn, dillezaadjes (even fijngemaakt met de vijzel), paprikapoeder, koreanderpoeder, nootmuskaat, een theelepeltje sambal oelek, worcestersauce, zoute sojasaus.
Laat het witbrood (liefst oud) even weken in de melk. Zet de oven op stand 3 (± 200º). Knijp de overtollige melk uit het brood. Roer alle ingrediënten goed door elkaar met een vork. Vet een kleine cakevorm in met boter en bestuif de bodem met bloem. Vul de vorm met het gehaktmengsel, maar zodanig dat er een stukje vorm leeg blijft, daar kan het vet later inlopen. Bestrooi de bovenkant met paneermeel, bedek de vorm met aluminiumfolie en zet in het midden van de oven. Laat in ruim een uur gaar bakken. Houd de temperatuur een beetje in de gaten, je kan nog zo nauwkeurig temperaturen voorschrijven, ieder oven en iedere vorm is toch anders. Haal na een half uur de folie eraf zodat de bovenkant lekker bruin wordt. Je kan ook de meatloaf zonder bedekking in de oven zetten en dan de folie erop doen als je denkt, hij is nu precies goed van kleur aan de bovenkant. Als het echt heel lekker ruikt in de keuken is het meestal klaar (oude wijsheid van oude moeder).

Het geheel moet goed gaar zijn maar nog wel smeuïg. Geef iedereen een niet te dikke plak, dan heb je nog wat voor een tweede ronde. Direct vanuit de vorm serveren is het makkelijkst. Alle groenten passen hierbij, en natuurlijk een gekookt aardappeltje want het vet dat zich naast het gehakt verzameld heeft, is een heerlijke jus – wel zuinig gebruiken, het is ten slotte puur vet.

Voor de begeleidende wijn geldt hetzelfde als voor de groente, ik zou niet weten welke wijn er niet bij zou passen, maar als we nou toch low budget bezig zijn:
Undurraga Carménère 2003, heerlijke rode van Albert Heijn.

© 2004 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Low budget, wel lekker Maeve van der Steen
0114 Low budgetDe meeste mensen denken bij Meatloaf aan die dikke man met die hit uit 1980 - Let me sleep on it!- inmiddels een klassieker, maar voor mij is meatloaf de Amerikaanse variant op gehaktballen. Gehaktbrood noemen ze het in Nederland, geen lekker woord vind ik. Wij aten het thuis regelmatig, mijn moeder had het weer van haar moeder geleerd, die vijftien jaar in Amerika woonde. Mijn moeder doet er behalve salie en peterselie geen kruiden in, maar ik kruid het, onder invloed van vele keukens, nogal uitgebreid. Gehakt kan heel wat hebben. Seasoning is eigenlijk een beter woord voor kruiden (en “het kruiden van”) want het omvat ook peper en zout en specerijen, terwijl kruiden officieel alleen gedroogde of verse plantjes zijn. Als ik de peterselie voor deze gehaktvariant aan het snijden ben, begin ik altijd onwillekeurig een regel uit een liedje van Simon en Garfunkel te zingen: parsley, sage, rosemary and thyme...Essentieel in dit gerecht zijn de salie, peterselie en ui, de rest kan geheel naar eigen smaak ingevuld worden.

Maak deze heerlijke gehaktschotel ook eens als er eters komen, de meeste mensen zijn dol op gehakt. Ik neig vaak om, als ik vrienden heb uitgenodigd voor een dineetje, iets zondags zoals lamsbout als hoofdgerecht te serveren, dat is niet al te veel werk en smaakt altijd. Maar wat is er tegen om iets doordeweeks te koken, saucijsjes met gekookte aardappels en bloemkool au gratin en groene sla erbij? Of dus meatloaf. Ik herinner me dat Gert-Jan Dröge in zijn onvolprezen programma Glamourland tijdens een oesterbacchanaal de inmiddels door de champagne veel te rode hoofden vroeg: En wat vindt U nu het allerlekkerste eten in de hele wereld? De ene helft gaf als antwoord: boerenkool met worst en de andere helft andijviestamppot met een balletje gehakt. Dus spaar geld en eet extra lekker dit weekend.

Meatloaf

Voor vier personen:
500 gram half om half gehakt
anderhalve witte boterham, verkruimeld
kopje fijngesneden peterselie
een fijngehakte kleine ui
teen knoflook uit de knijper
een ei
scheutje melk
boter of margarine
wat bloem en paneermeel
peper en zout.
salie, tijm, rozemarijn, dillezaadjes (even fijngemaakt met de vijzel), paprikapoeder, koreanderpoeder, nootmuskaat, een theelepeltje sambal oelek, worcestersauce, zoute sojasaus.
Laat het witbrood (liefst oud) even weken in de melk. Zet de oven op stand 3 (± 200º). Knijp de overtollige melk uit het brood. Roer alle ingrediënten goed door elkaar met een vork. Vet een kleine cakevorm in met boter en bestuif de bodem met bloem. Vul de vorm met het gehaktmengsel, maar zodanig dat er een stukje vorm leeg blijft, daar kan het vet later inlopen. Bestrooi de bovenkant met paneermeel, bedek de vorm met aluminiumfolie en zet in het midden van de oven. Laat in ruim een uur gaar bakken. Houd de temperatuur een beetje in de gaten, je kan nog zo nauwkeurig temperaturen voorschrijven, ieder oven en iedere vorm is toch anders. Haal na een half uur de folie eraf zodat de bovenkant lekker bruin wordt. Je kan ook de meatloaf zonder bedekking in de oven zetten en dan de folie erop doen als je denkt, hij is nu precies goed van kleur aan de bovenkant. Als het echt heel lekker ruikt in de keuken is het meestal klaar (oude wijsheid van oude moeder).

Het geheel moet goed gaar zijn maar nog wel smeuïg. Geef iedereen een niet te dikke plak, dan heb je nog wat voor een tweede ronde. Direct vanuit de vorm serveren is het makkelijkst. Alle groenten passen hierbij, en natuurlijk een gekookt aardappeltje want het vet dat zich naast het gehakt verzameld heeft, is een heerlijke jus – wel zuinig gebruiken, het is ten slotte puur vet.

Voor de begeleidende wijn geldt hetzelfde als voor de groente, ik zou niet weten welke wijn er niet bij zou passen, maar als we nou toch low budget bezig zijn:
Undurraga Carménère 2003, heerlijke rode van Albert Heijn.
© 2004 Maeve van der Steen
powered by CJ2