archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 7
Jaargang 20
12 januari 2023
Bezigheden > Koken delen printen terug
Latkes Maeve van der Steen

2007BZ LatkesWat zouden we zijn zonder de aardappel? Allemaal tot je dienst, pasta, rijst en couscous, maar een paar keer per week een aardappeltje vind ik toch wel het minimum. ‘Jij bent echt dól op aardappels hè’ riep mijn Hongaarse schoonmoeder uit toen ik zei dat haar zoon en ik zeker vier à vijf keer per week aardappels aten. Alsof ik iets heel aparts deed. Ze was even vergeten dat in de jaren zestig van de vorige eeuw nog legio Nederlanders iedere dag van de week, jaar in jaar uit, aardappels aten. Sterker nog: iedere dag gekookte aardappels. Patat at je bij de snackbar en rijst bij de Chinees. Een enkeling maakte wel eens macaroni met ham en kaas. Gelukkig waren wij niet zo Hollands en genoten wij al vroeg van buitenissigheden als hamburgers en spaghetti, maar uiteraard was mijn Ierse moeder ook een groot liefhebber van de aardappel.
Een Française stelde eens dat het wel heel gek was dat Hollanders de saaiste manier van aardappelen bereiden, namelijk koken, toepasten voor de dagelijkse maaltijd.

In de schil

In de jaren zeventig ging ik aardappels in de schil koken, dat was toen een beetje mode onder de moderne jongelui, en ik heb dat lang volgehouden. Nu schil ik ze meestal gewoon, zeker kruimige aardappels, hoewel de smaak bij stevige soorten zoals rozenvalletjes en mooie nieuwe Malta’s absoluut beter bewaard blijft als je ze in de schil kookt.
Welk een enorme hoeveelheden heerlijkheden kan je maken met aardappels, wij zijn de Peruanen dankbaar, en ook de Spanjaarden, die de knollen naar Europa hebben gebracht.
Wat zullen we vandaag eens kiezen?

Al heel lang wou ik eens latkes proberen. Dagelijks krijg ik een paar emails van verschillende Amerikaanse food sites, zoals Serious Eats en Allrecipes. Geef je vooral niet op, tenzij je het leuk vindt om te weten ‘why every kitchen needs a salt pig’. (Dingetje om zout in te bewaren, een soort kommetje, je hebt er al een voor $45!) Dat soort informatie dus, en wat voor messen je absoluut moet hebben en welke Dutch Oven onmisbaar is en welke airfryer als beste uit de test kwam. Maar ook vele, vele recepten.
Die latkes kwamen regelmatig voorbij en ik heb ze laatst gemaakt bij een diner. Latkes horen eigenlijk bij het vieren van het joodse Chanoeka-feest en worden dan gegeten met zure room en appelmoes – klassiek. Wij hadden ze als begeleider van gebraden lamsbout. Heel makkelijk te maken. Honderd variaties mogelijk, maar we beginnen bij de basis.

Voor een stuk of tien koekjes:

5 grote aardappels
1 ui
3 eieren
paar eetlepels bloem
snufje zout, gemalen peper
olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

De aardappels schillen en grof raspen, in een vergiet uit laten lekken.
De ui fijnsnijden. De eieren klutsen.
De geraspte aardappel nog even goed aandrukken om het laatste water eruit te persen, dan mengen met de ui, eieren en de bloem. Beetje peper en zout erover strooien.
Het geheel mag vooral niet te stijf zijn.
Een dun laagje olie heet laten worden in een grote koekenpan.
Met een eetlepel wat van het beslag scheppen en in de olie laten glijden. Dan een beetje platdrukken. Niet al te hoog dat vuur, en niet onbesuisd tewerk gaan. Na een paar minuten rustig en voorzichtig omdraaien, en de andere kant ook goudbruin laten worden.
Op een warm bord met keukenpapier leggen en subiet serveren.
Verrukkelijk!

----------

Katharina Kouwenhoven heeft de Latkes getekend. Zie er lekker uit!




© 2023 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Latkes Maeve van der Steen
2007BZ LatkesWat zouden we zijn zonder de aardappel? Allemaal tot je dienst, pasta, rijst en couscous, maar een paar keer per week een aardappeltje vind ik toch wel het minimum. ‘Jij bent echt dól op aardappels hè’ riep mijn Hongaarse schoonmoeder uit toen ik zei dat haar zoon en ik zeker vier à vijf keer per week aardappels aten. Alsof ik iets heel aparts deed. Ze was even vergeten dat in de jaren zestig van de vorige eeuw nog legio Nederlanders iedere dag van de week, jaar in jaar uit, aardappels aten. Sterker nog: iedere dag gekookte aardappels. Patat at je bij de snackbar en rijst bij de Chinees. Een enkeling maakte wel eens macaroni met ham en kaas. Gelukkig waren wij niet zo Hollands en genoten wij al vroeg van buitenissigheden als hamburgers en spaghetti, maar uiteraard was mijn Ierse moeder ook een groot liefhebber van de aardappel.
Een Française stelde eens dat het wel heel gek was dat Hollanders de saaiste manier van aardappelen bereiden, namelijk koken, toepasten voor de dagelijkse maaltijd.

In de schil

In de jaren zeventig ging ik aardappels in de schil koken, dat was toen een beetje mode onder de moderne jongelui, en ik heb dat lang volgehouden. Nu schil ik ze meestal gewoon, zeker kruimige aardappels, hoewel de smaak bij stevige soorten zoals rozenvalletjes en mooie nieuwe Malta’s absoluut beter bewaard blijft als je ze in de schil kookt.
Welk een enorme hoeveelheden heerlijkheden kan je maken met aardappels, wij zijn de Peruanen dankbaar, en ook de Spanjaarden, die de knollen naar Europa hebben gebracht.
Wat zullen we vandaag eens kiezen?

Al heel lang wou ik eens latkes proberen. Dagelijks krijg ik een paar emails van verschillende Amerikaanse food sites, zoals Serious Eats en Allrecipes. Geef je vooral niet op, tenzij je het leuk vindt om te weten ‘why every kitchen needs a salt pig’. (Dingetje om zout in te bewaren, een soort kommetje, je hebt er al een voor $45!) Dat soort informatie dus, en wat voor messen je absoluut moet hebben en welke Dutch Oven onmisbaar is en welke airfryer als beste uit de test kwam. Maar ook vele, vele recepten.
Die latkes kwamen regelmatig voorbij en ik heb ze laatst gemaakt bij een diner. Latkes horen eigenlijk bij het vieren van het joodse Chanoeka-feest en worden dan gegeten met zure room en appelmoes – klassiek. Wij hadden ze als begeleider van gebraden lamsbout. Heel makkelijk te maken. Honderd variaties mogelijk, maar we beginnen bij de basis.

Voor een stuk of tien koekjes:

5 grote aardappels
1 ui
3 eieren
paar eetlepels bloem
snufje zout, gemalen peper
olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

De aardappels schillen en grof raspen, in een vergiet uit laten lekken.
De ui fijnsnijden. De eieren klutsen.
De geraspte aardappel nog even goed aandrukken om het laatste water eruit te persen, dan mengen met de ui, eieren en de bloem. Beetje peper en zout erover strooien.
Het geheel mag vooral niet te stijf zijn.
Een dun laagje olie heet laten worden in een grote koekenpan.
Met een eetlepel wat van het beslag scheppen en in de olie laten glijden. Dan een beetje platdrukken. Niet al te hoog dat vuur, en niet onbesuisd tewerk gaan. Na een paar minuten rustig en voorzichtig omdraaien, en de andere kant ook goudbruin laten worden.
Op een warm bord met keukenpapier leggen en subiet serveren.
Verrukkelijk!

----------

Katharina Kouwenhoven heeft de Latkes getekend. Zie er lekker uit!


© 2023 Maeve van der Steen
powered by CJ2