archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 9
Jaargang 19
24 februari 2022
Bezigheden > Koken delen printen terug
Mixed everything Maeve van der Steen

1909BZ Bloemkool
Bekijk de nieuwe ‘gezonde’ Allerhande en je ziet chaos alom. Alles door elkaar. Borden en schalen vol groen spul, want groente is het devies dit seizoen. Ik heb geen moeite met groente, mij hoef je wat dat betreft niet op te voeden maar als ons voortdurend wordt ingepeperd: ‘Groente moet! Groente is gezond! Begin met als lunch twee keer per week sla te eten in plaats van een broodje!’ dan krijg ik de neiging om onmiddellijk twee witte boterhammen met kroket te bestellen. Graag zonder toefje sla op de rand van het bord. Gewoon, brood met boter en kroket en mosterd en verder niets. Een overzichtelijk bord.
Nee, de trend is nu allerlei soorten groen met groen en selderijknol en sla – is de biet alweer uit de mode? Oh wacht, die zit tegenwoordig in de tortilla’s en de wraps. Nee, niet als vulling, maar door het deeg. Roze wraps en tortilla’s, geen gezicht. Zodat we minder calorieën binnenkrijgen, daar gaat het om toch, en meer groenten vooral. Zou het echt, ik denk dat alleen de meisjes-aan-de-lijn het geloven. En de sluwe lui die het op de markt brengen natuurlijk.

Waar is het karbonaadje gebleven met aardappeltjes met jus en keurig ernaast de sperziebonen? De Hollandse heilige drie-eenheid? Is iedereen nu echt aan de plaatgroente uit de oven, vooral weer veel verschillende soorten door elkaar? Gaan de ontwikkelingen echt zo snel tegenwoordig? Zouden er veel huisvrouwen zijn die erwtensoep zonder rookworst serveren zonder bang te zijn voor commentaar van man en kinderen. Ik heb helemaal geen vooroordelen hoor, maar mannen hebben over het algemeen meer moeite dan vrouwen om hun gehaktballetje op te geven. En kinderen geven vaak niet veel om vlees maar worst is een andere kwestie… Net zo lekker, erwtensoep met gebakken ui! Zeker, wat dacht je van erwtensoep met gebakken ui en rookworst? Om niet te spreken van roggebrood met spek ernaast.

Minder vlees en vis

Ondertussen ben ik de laatste tijd veel matiger met vlees en vis eten dan een paar jaar geleden. Aan de havermelk krijg je me voorlopig niet maar een beetje minderen met dierlijk voedsel mag echt wel. Het is maar wat je gewend bent. Stel je voor dat wij allen waren opgevoed met een puur plantaardig dieet en iemand ging voor onze neus een kip de nek omdraaien en zeggen: lekker joh, even de veren eruit plukken en in de pan gooien. Zouden we dan niet griezelen? 

Of is een mens van nature bloeddorstig? In de oertijd was vlees schaars en moest men het meestal doen met planten, zaden en insecten. Misschien dat we daarom nog steeds een groot stuk vlees als iets feestelijks beschouwen, hoera, er is vandaag een buit binnen!

Maar nu zijn we beschaafd en eten we bloemkoolrijst. Nee hoor, ik denk er niet aan. Hoe kan een groente nou zoiets als rijst vervangen, er zitten veel te weinig calorieën in (ja hè hè dat is ook de bedoeling, dat begrijp ik ook) maar dan loop je de kans dat je een paar uur na het eten van de brave magere maaltijd een zak Twix mini’s leeg eet.

Nagekomen 

Donderdagavond zag ik, net nadat ik dit stukje had geschreven, die malle mode om groentes - nou ja, zeg maar groentepoeders - aan allerlei producten toe te voegen, uitgebreid aan bod komen in het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’.
Zeker de moeite om terug te kijken, niet dat je er vrolijk van wordt.

Bloemkool

Groenten zijn gewoon heerlijk, kan mij het schelen dat het gezond is. Graag netjes één soort tegelijk. En van bloemkool kan je veel lekkerdere dingen doen dan het tot rijst vermalen. We doen wel iets moderns natuurlijk, dat bloemkool met kaas lekker is weten we al. De specerijen hieronder genoemd, zijn toevallig waar ik vandaag zin in heb. Je kan er van alles op loslaten, bloemkool kan veel hebben. Of je houdt het juist bescheiden om de roostersmaak beter te doen uitkomen. (Pas op met paprikapoeder want die verbrandt gauw.)

Pittige geroosterde bloemkool

1 bloemkool
scheut olijfolie
knoflookpoeder of knoflookzout
snufje zout
theelepel chilivlokken
twee theelepels ras-el-hanout

Voor het sausje
paar eetlepels vette yoghurt, beetje zout, verse dille of verse kervel.

Verwarm de oven voor op 200ºC

Doe de olie en kruiden in een grote kom.
Verwijder de bladeren en een deel van de stronk van de bloemkool.
Snijd de bloemkool in dunne plakken, dat gaat het makkelijkst als je hem eerst in vieren snijdt. Dus maak er geen roosjes van maar plakken. Liefst niet dikker dan een centimeter, liever dunner. 
Roer de plakken door de olie en de kruiden in de kom.
Leg de plakken op een stuk bakpapier op een bakblik. 
Bak ongeveer een kwartier, draai de plakken dan om, en laat ze nog zo’n tien à vijftien minuten doorbakken.
Als ze al snel erg bruin worden, een stuk aluminiumfolie erover leggen.
Kortom, wel een beetje opletten.
Sausje erbij om te dippen. Heerlijk bij alles, of als snack!

----------

De antropomorfe bloemkool is getekend door Coc van Duijn.
Meer informatie: http://cocvanduijn.nl/



© 2022 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Mixed everything Maeve van der Steen
1909BZ Bloemkool
Bekijk de nieuwe ‘gezonde’ Allerhande en je ziet chaos alom. Alles door elkaar. Borden en schalen vol groen spul, want groente is het devies dit seizoen. Ik heb geen moeite met groente, mij hoef je wat dat betreft niet op te voeden maar als ons voortdurend wordt ingepeperd: ‘Groente moet! Groente is gezond! Begin met als lunch twee keer per week sla te eten in plaats van een broodje!’ dan krijg ik de neiging om onmiddellijk twee witte boterhammen met kroket te bestellen. Graag zonder toefje sla op de rand van het bord. Gewoon, brood met boter en kroket en mosterd en verder niets. Een overzichtelijk bord.
Nee, de trend is nu allerlei soorten groen met groen en selderijknol en sla – is de biet alweer uit de mode? Oh wacht, die zit tegenwoordig in de tortilla’s en de wraps. Nee, niet als vulling, maar door het deeg. Roze wraps en tortilla’s, geen gezicht. Zodat we minder calorieën binnenkrijgen, daar gaat het om toch, en meer groenten vooral. Zou het echt, ik denk dat alleen de meisjes-aan-de-lijn het geloven. En de sluwe lui die het op de markt brengen natuurlijk.

Waar is het karbonaadje gebleven met aardappeltjes met jus en keurig ernaast de sperziebonen? De Hollandse heilige drie-eenheid? Is iedereen nu echt aan de plaatgroente uit de oven, vooral weer veel verschillende soorten door elkaar? Gaan de ontwikkelingen echt zo snel tegenwoordig? Zouden er veel huisvrouwen zijn die erwtensoep zonder rookworst serveren zonder bang te zijn voor commentaar van man en kinderen. Ik heb helemaal geen vooroordelen hoor, maar mannen hebben over het algemeen meer moeite dan vrouwen om hun gehaktballetje op te geven. En kinderen geven vaak niet veel om vlees maar worst is een andere kwestie… Net zo lekker, erwtensoep met gebakken ui! Zeker, wat dacht je van erwtensoep met gebakken ui en rookworst? Om niet te spreken van roggebrood met spek ernaast.

Minder vlees en vis

Ondertussen ben ik de laatste tijd veel matiger met vlees en vis eten dan een paar jaar geleden. Aan de havermelk krijg je me voorlopig niet maar een beetje minderen met dierlijk voedsel mag echt wel. Het is maar wat je gewend bent. Stel je voor dat wij allen waren opgevoed met een puur plantaardig dieet en iemand ging voor onze neus een kip de nek omdraaien en zeggen: lekker joh, even de veren eruit plukken en in de pan gooien. Zouden we dan niet griezelen? 

Of is een mens van nature bloeddorstig? In de oertijd was vlees schaars en moest men het meestal doen met planten, zaden en insecten. Misschien dat we daarom nog steeds een groot stuk vlees als iets feestelijks beschouwen, hoera, er is vandaag een buit binnen!

Maar nu zijn we beschaafd en eten we bloemkoolrijst. Nee hoor, ik denk er niet aan. Hoe kan een groente nou zoiets als rijst vervangen, er zitten veel te weinig calorieën in (ja hè hè dat is ook de bedoeling, dat begrijp ik ook) maar dan loop je de kans dat je een paar uur na het eten van de brave magere maaltijd een zak Twix mini’s leeg eet.

Nagekomen 

Donderdagavond zag ik, net nadat ik dit stukje had geschreven, die malle mode om groentes - nou ja, zeg maar groentepoeders - aan allerlei producten toe te voegen, uitgebreid aan bod komen in het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’.
Zeker de moeite om terug te kijken, niet dat je er vrolijk van wordt.

Bloemkool

Groenten zijn gewoon heerlijk, kan mij het schelen dat het gezond is. Graag netjes één soort tegelijk. En van bloemkool kan je veel lekkerdere dingen doen dan het tot rijst vermalen. We doen wel iets moderns natuurlijk, dat bloemkool met kaas lekker is weten we al. De specerijen hieronder genoemd, zijn toevallig waar ik vandaag zin in heb. Je kan er van alles op loslaten, bloemkool kan veel hebben. Of je houdt het juist bescheiden om de roostersmaak beter te doen uitkomen. (Pas op met paprikapoeder want die verbrandt gauw.)

Pittige geroosterde bloemkool

1 bloemkool
scheut olijfolie
knoflookpoeder of knoflookzout
snufje zout
theelepel chilivlokken
twee theelepels ras-el-hanout

Voor het sausje
paar eetlepels vette yoghurt, beetje zout, verse dille of verse kervel.

Verwarm de oven voor op 200ºC

Doe de olie en kruiden in een grote kom.
Verwijder de bladeren en een deel van de stronk van de bloemkool.
Snijd de bloemkool in dunne plakken, dat gaat het makkelijkst als je hem eerst in vieren snijdt. Dus maak er geen roosjes van maar plakken. Liefst niet dikker dan een centimeter, liever dunner. 
Roer de plakken door de olie en de kruiden in de kom.
Leg de plakken op een stuk bakpapier op een bakblik. 
Bak ongeveer een kwartier, draai de plakken dan om, en laat ze nog zo’n tien à vijftien minuten doorbakken.
Als ze al snel erg bruin worden, een stuk aluminiumfolie erover leggen.
Kortom, wel een beetje opletten.
Sausje erbij om te dippen. Heerlijk bij alles, of als snack!

----------

De antropomorfe bloemkool is getekend door Coc van Duijn.
Meer informatie: http://cocvanduijn.nl/

© 2022 Maeve van der Steen
powered by CJ2