archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 7
Jaargang 18
28 januari 2021
Bezigheden > Koken delen printen terug
Yes we can! Maeve van der Steen

1807BZ makreelkoolJa, het is wel mogelijk om gezond te eten en toch niet duur. Ik krijg altijd een beetje de kriebels als ik lees dat het voor mensen met weinig geld makkelijker is om rotzooi te eten dan verantwoorde maaltijden. Een McDonalds menu kost €7,45. Daar kan je een fantastisch luxe maaltijd van koken voor twee personen. Als je je niet laat verleiden om een paar zakken chips te kopen en een paar candy bars – mijn god, wat zijn daar veel soorten van – houd je genoeg over om goede verse groenten en lekkere aardappelen te kopen. Liefst op de markt natuurlijk. Daar is alles goedkoper, ook kaas en vis bijvoorbeeld.

Als we dan toch in de supermarkt terechtkomen, kijk dan eens wat een half literblik tomaten kost: ver onder de euro nog en wat zijn die perfect als basis voor pastasauzen en bonenschotels (peulvruchten, ook goed voor je en een blik kapucijners heb je al voor een euro). Het probleem is natuurlijk dat we lui, wellustig en vraatzuchtig zijn. Zo, meteen drie van de zeven hoofdzonden te pakken.

Op naar het ontbijt. Een pak havermout: €0,50. Dat geloof je toch niet. Terwijl de muesli’s en flakes en granola’s vier keer zo duur zijn en vol suiker zitten. Moet je natuurlijk weer niet die veel duurdere afgepaste zakjes Oates van Quaker kopen, want die lijken makkelijk maar je moet alsnog de melk afmeten dus je kan net zo goed de havermout uit de losse pols bij de melk strooien. Dit alles voor wie van havermout houdt natuurlijk, ik bijvoorbeeld.
Toegegeven, biologische producten zijn duurder dan gewone. Prachtig volkorenbrood is duurder dan het slome supermarktbrood. Daarentegen is roggebrood – vol vezels – zo ongeveer het voordeligste wat je kan eten. (Er bestaat trouwens een economische wet die beschrijft dat producten populairder worden naarmate ze goedkoper worden, met uitzondering van roggebrood, hoe laag de prijs ook wordt, niemand eet er een plakje roggebrood meer om. Ik heb dit ooit van een socioloog gehoord, maar het rye bread principle helaas nergens kunnen terugvinden).Tijd dat de avocado-meisjes het roggebrood gaan omarmen.
Bananen zijn belachelijk goedkoop en supergezond. Kreeft en Hollandse garnaaltjes zijn natuurlijk heel verleidelijk, maar kostbaar en vol cholesterol. Sardines en makreel zijn beter voor de bloedvaten dan gebakken tong.

We gaan dus vandaag eens makreel inzetten bij een boerenkoolschotel, ja oplettende lezer, ik werd geïnspireerd door de Okoko-recepten die ik in mijn mailbox vond. Zij doen het met bloemkool erdoor en … havermout en dat maakt nieuwsgierig maar ik maak toch mijn eigen vertrouwde boerenkool. Alleen met gerookte makreel in plaats van rookworst. Toch een rooksmaak bij de stamppot dus. Onder mijn recept vind je de link naar de Okoko-variant.

Aan de slag. Eindelijk ben ik erachter gekomen waarom de verhouding tussen boerenkool en aardappels zo verschilt per recept. De hoeveelheid per kilo aardappelen is afhankelijk van de tijd dat je de boerenkool laat koken. Hoe langer, hoe meer je ervan nodig hebt – en hoe zwaarder verteerbaar het gerecht wordt. Ik houd van kort gekookte boerenkool en gooi het dan op het oog bij de gestampte aardappelen, zodat het geheel lekker groen, maar ook weer niet té groen wordt. Kortom: delicate balance.

Boerenkool met makreel.

Voor twee of drie personen, niet erg als er wat overblijft. De volgende dag is stamppot altijd nog lekkerder, dan moet je het wel op de ouderwetse manier opwarmen. Namelijk zachtjes in de koekenpan opbakken. Dus niet in de magnetron.

een kilo kruimige of iets kruimige aardappels
ongeveer 400 gram gesneden boerenkool
een grote ui
klontje boter
klein scheutje olie
ruime scheut melk
theelepel sambal of fijngesneden Spaans pepertje – voor de liefhebber
weinig zout, ruim versgemalen peper
azijn
een gerookte makreel, of twee blikjes makreel (meestal 125 gram per stuk)
Amsterdamse uien
mosterd
azijn

Ga eerst even rustig zitten om van de gerookte makreel een paar mooie stukken filet te halen.
Om te beginnen het vel eraf trekken, dat is een leuk werkje.
Desnoods de gemiste graatjes met een pincet verwijderen.
Heb je daar allemaal geen zin in, neem dan makreel uit blik, wel even laten uitlekken.
Snijd de ui doormidden. Schil de aardappels en zet ze met de halve ui op in koud water.
De aardappels moeten driekwart onderstaan
Als het water kookt, theelepeltje zout erbij gooien.
Na ongeveer tien minuten het water afgieten tot er nog maar een bodempje over is.

Snipper de andere helft van de ui en laat die in een grote braadpan in de olie smelten.
Doe er het pepertje of de sambal bij en als de ui zacht is geworden een scheutje water. Als het kookt de boerenkool erbij gooien en de deksel op de pan doen. Zet het vuur laag.
Als de aardappelen gaar zijn, afgieten en de ui verwijderen (hoeft niet, mag).
Stamp de aardappelen grof, het hoeft geen fijne puree te worden, roer er een scheutje melk door – hoeveel hangt van de aardappel af, de ene neemt meer vocht op dan de andere.
Kijk eens naar de boerenkool, nog steeds frisgroen en wel flink geslonken? Dan is ie wat mij betreft goed. Afgieten en met een houten lepel door de aardappels mengen (niet alles tegelijk), tot je denkt: ja, zo moet stamppot boerenkool er uitzien. Dus het kan dat je wat groen overhoudt.
Wat versgemalen peper en een paar druppels azijn eroverheen en even warm houden.
De makreel in de magnetron ongeveer anderhalve minuut opwarmen, hij hoeft niet gloeiend heet te worden en opdienen met de boerenkool.
Op tafel een schaaltje met Amsterdamse uien (als ze groot zijn halveren) en een bakje mosterd.
Voor de liefhebbers de fles azijn ook op tafel zetten, ik houd wel van nog wat extra zuur.
En een flesje wijn. Bij de Aldi hebben ze voor €4,69 een prima Negroamaro uit Puglia, Arcobello.
Prettige lockdown verder!

https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/boerenkool/boerenkool-stamppot-makreel

------
Het plaatje is van Coc van Duijn
Meer informatie op: http://cocvanduijn.nl/

© 2021 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Yes we can! Maeve van der Steen
1807BZ makreelkoolJa, het is wel mogelijk om gezond te eten en toch niet duur. Ik krijg altijd een beetje de kriebels als ik lees dat het voor mensen met weinig geld makkelijker is om rotzooi te eten dan verantwoorde maaltijden. Een McDonalds menu kost €7,45. Daar kan je een fantastisch luxe maaltijd van koken voor twee personen. Als je je niet laat verleiden om een paar zakken chips te kopen en een paar candy bars – mijn god, wat zijn daar veel soorten van – houd je genoeg over om goede verse groenten en lekkere aardappelen te kopen. Liefst op de markt natuurlijk. Daar is alles goedkoper, ook kaas en vis bijvoorbeeld.

Als we dan toch in de supermarkt terechtkomen, kijk dan eens wat een half literblik tomaten kost: ver onder de euro nog en wat zijn die perfect als basis voor pastasauzen en bonenschotels (peulvruchten, ook goed voor je en een blik kapucijners heb je al voor een euro). Het probleem is natuurlijk dat we lui, wellustig en vraatzuchtig zijn. Zo, meteen drie van de zeven hoofdzonden te pakken.

Op naar het ontbijt. Een pak havermout: €0,50. Dat geloof je toch niet. Terwijl de muesli’s en flakes en granola’s vier keer zo duur zijn en vol suiker zitten. Moet je natuurlijk weer niet die veel duurdere afgepaste zakjes Oates van Quaker kopen, want die lijken makkelijk maar je moet alsnog de melk afmeten dus je kan net zo goed de havermout uit de losse pols bij de melk strooien. Dit alles voor wie van havermout houdt natuurlijk, ik bijvoorbeeld.
Toegegeven, biologische producten zijn duurder dan gewone. Prachtig volkorenbrood is duurder dan het slome supermarktbrood. Daarentegen is roggebrood – vol vezels – zo ongeveer het voordeligste wat je kan eten. (Er bestaat trouwens een economische wet die beschrijft dat producten populairder worden naarmate ze goedkoper worden, met uitzondering van roggebrood, hoe laag de prijs ook wordt, niemand eet er een plakje roggebrood meer om. Ik heb dit ooit van een socioloog gehoord, maar het rye bread principle helaas nergens kunnen terugvinden).Tijd dat de avocado-meisjes het roggebrood gaan omarmen.
Bananen zijn belachelijk goedkoop en supergezond. Kreeft en Hollandse garnaaltjes zijn natuurlijk heel verleidelijk, maar kostbaar en vol cholesterol. Sardines en makreel zijn beter voor de bloedvaten dan gebakken tong.

We gaan dus vandaag eens makreel inzetten bij een boerenkoolschotel, ja oplettende lezer, ik werd geïnspireerd door de Okoko-recepten die ik in mijn mailbox vond. Zij doen het met bloemkool erdoor en … havermout en dat maakt nieuwsgierig maar ik maak toch mijn eigen vertrouwde boerenkool. Alleen met gerookte makreel in plaats van rookworst. Toch een rooksmaak bij de stamppot dus. Onder mijn recept vind je de link naar de Okoko-variant.

Aan de slag. Eindelijk ben ik erachter gekomen waarom de verhouding tussen boerenkool en aardappels zo verschilt per recept. De hoeveelheid per kilo aardappelen is afhankelijk van de tijd dat je de boerenkool laat koken. Hoe langer, hoe meer je ervan nodig hebt – en hoe zwaarder verteerbaar het gerecht wordt. Ik houd van kort gekookte boerenkool en gooi het dan op het oog bij de gestampte aardappelen, zodat het geheel lekker groen, maar ook weer niet té groen wordt. Kortom: delicate balance.

Boerenkool met makreel.

Voor twee of drie personen, niet erg als er wat overblijft. De volgende dag is stamppot altijd nog lekkerder, dan moet je het wel op de ouderwetse manier opwarmen. Namelijk zachtjes in de koekenpan opbakken. Dus niet in de magnetron.

een kilo kruimige of iets kruimige aardappels
ongeveer 400 gram gesneden boerenkool
een grote ui
klontje boter
klein scheutje olie
ruime scheut melk
theelepel sambal of fijngesneden Spaans pepertje – voor de liefhebber
weinig zout, ruim versgemalen peper
azijn
een gerookte makreel, of twee blikjes makreel (meestal 125 gram per stuk)
Amsterdamse uien
mosterd
azijn

Ga eerst even rustig zitten om van de gerookte makreel een paar mooie stukken filet te halen.
Om te beginnen het vel eraf trekken, dat is een leuk werkje.
Desnoods de gemiste graatjes met een pincet verwijderen.
Heb je daar allemaal geen zin in, neem dan makreel uit blik, wel even laten uitlekken.
Snijd de ui doormidden. Schil de aardappels en zet ze met de halve ui op in koud water.
De aardappels moeten driekwart onderstaan
Als het water kookt, theelepeltje zout erbij gooien.
Na ongeveer tien minuten het water afgieten tot er nog maar een bodempje over is.

Snipper de andere helft van de ui en laat die in een grote braadpan in de olie smelten.
Doe er het pepertje of de sambal bij en als de ui zacht is geworden een scheutje water. Als het kookt de boerenkool erbij gooien en de deksel op de pan doen. Zet het vuur laag.
Als de aardappelen gaar zijn, afgieten en de ui verwijderen (hoeft niet, mag).
Stamp de aardappelen grof, het hoeft geen fijne puree te worden, roer er een scheutje melk door – hoeveel hangt van de aardappel af, de ene neemt meer vocht op dan de andere.
Kijk eens naar de boerenkool, nog steeds frisgroen en wel flink geslonken? Dan is ie wat mij betreft goed. Afgieten en met een houten lepel door de aardappels mengen (niet alles tegelijk), tot je denkt: ja, zo moet stamppot boerenkool er uitzien. Dus het kan dat je wat groen overhoudt.
Wat versgemalen peper en een paar druppels azijn eroverheen en even warm houden.
De makreel in de magnetron ongeveer anderhalve minuut opwarmen, hij hoeft niet gloeiend heet te worden en opdienen met de boerenkool.
Op tafel een schaaltje met Amsterdamse uien (als ze groot zijn halveren) en een bakje mosterd.
Voor de liefhebbers de fles azijn ook op tafel zetten, ik houd wel van nog wat extra zuur.
En een flesje wijn. Bij de Aldi hebben ze voor €4,69 een prima Negroamaro uit Puglia, Arcobello.
Prettige lockdown verder!

https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/boerenkool/boerenkool-stamppot-makreel

------
Het plaatje is van Coc van Duijn
Meer informatie op: http://cocvanduijn.nl/
© 2021 Maeve van der Steen
powered by CJ2