archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
Nummer 13 Jaargang 15 26 april 2018 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Voor een keer een beetje zoet | Maeve van der Steen | |||
Ik ben niet zo kippig. Hoe dol ik als kind ook was op kip, sterker nog, eigenlijk lustte ik niet veel anders dan kip en doperwtjes, zo flauw vond ik het later in mijn leven smaken. Nou moet gezegd dat dat ook te wijten was aan de opkomst van de batterijkip. Inmiddels zijn er wel weer wat betere kippen te krijgen, zelfs in de supermarkt. Hoewel je toch liever niet weet hoe ze zijn opgegroeid. Mijd de bleke delen die door healthy girls zo enthousiast worden verorberd (want vetloos), te weten de kippenborsten. Ze hebben kraak noch smaak. Alleen te redden door heel kort te bakken en te bedekken met room of kaas, en dan ga je met je vetloos. Ga voor de sappige poot. Of voor een hele kip en gebruik vooral veel kruiden en specerijen, zoals Surinamers dat doen. Zoveel kip als die eten, dat kan niet goed zijn toch. Maar hun soto ajam is inderdaad niet te versmaden. Ook wel sotosoep genoemd, maar dat vind ik net zo raar klinken als mozzarellakaas en salamiworst. Dat kip niet zo heel veel smaak heeft, kan je ook als voordeel zien, ik zou bijna die slogan gaan zingen: Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Van Hongaarse paprikakip tot Indiase chicken curry, van romige ragout tot een knapperig gegrild kippetje. En dan zijn we nog niet eens in Marokko geweest, waar de geurigste kipschotels worden gemaakt met amandelen en pruimen en nog meer zoetigheden. Zo’n recept gaan we vandaag eens maken. Marokkaanse kip Vier poten van maïskip, of een hele maïskip in stukken 200 gram gedroogde pruimen, enkele uren geweekt twee uien 1 teen knoflook 2 eetlepels zonnebloem- of arachide-olie zout, versgemalen peper kwart liter bouillon 1 eetlepel honing paar draadjes saffraan of snufje saffraanpoeder 1 eetlepel verse gember, geraspt snufje kaneel snufje komijnpoeder snufje cayennepeper (of 1 theelepel van de nu zo populaire chilivlokken) 150 gram ontvelde amandelen 1 eetlepel sesamzaadjes Bak in een stevige braadpan de stukken kip in de olie goudbruin. Zet apart en bak nu de kleingesneden ui en knoflook even aan in de pan, leg de stukken kip erbovenop en voeg zout en peper toe. Vijf minuten laten bakken. Dan de saffraan, kaneel, komijn en chilipeper en gember toevoegen, en daarna de bouillon. Deksel op de pan en ruim twintig minuten laten sudderen. Nu de pruimen erbij leggen en de honing erover gieten en nog een kwartier zachtjes laten sudderen. Zorg dat de kip half onderstaat, het geheel mag niet verdrinken maar ook niet te droog worden. Als de kip gaar is, de amandelen in een koekenpan bakken tot ze mooi bruin zijn en lekker ruiken, snufje zout toevoegen. Daaroverheen de sesamzaadjes strooien, die mogen nog een beetje hitte van de koekenpan meekrijgen. Dan de amandelen en sesamzaadjes over de kip strooien en de pan op tafel zetten. Hopelijk is het een mooie pan, anders overdoen in een mooie schaal. Serveren met couscous, of rijst. En Marokkaans brood. Voor het contrast een groene salade met groene olijven en een friszure dressing ernaast. Muntthee smaakt er vast heerlijk bij, met heel veel suiker erin zoals de Marokkanen dat doen maar ze maken ook wijn hoor! Heel goede zelfs maar de kennis ontbreekt mij dus ik zou zeggen, ga op avontuur. ------- Het plaatje is van Han Busstra |
||||
© 2018 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |