archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 12
Jaargang 12
9 april 2015
Bezigheden > Koken delen printen terug
A hungry man is an angry man Maeve van der Steen

1212BZ Newcastle Brown… nog één keer Jeremy Clarkson
Ik ga eens even advocaat van de duivel spelen. Stel dat je de hele dag hard gewerkt hebt, niet tot vijf uur, maar tot half tien. Het was koud tijdens de buitenopnamen en je bent blij als je na een rit – in een nu eens niet zo snelle auto – aankomt in het hotel waar je de nacht zal doorbrengen. Bier, daar heb je trek in en je begint al te watertanden bij de gedachte aan een grote gegrilde steak met een enorme berg friet ernaast.

Dan blijkt, als je na een verkwikkende douche in het restaurant bent gaan zitten dat ‘de keuken helaas gesloten is’. Dan word je dus boos. Heel erg boos – bij mij is in een soortgelijke situatie wel eens stoom uit mijn oren gekomen. Want: a hungry man is an angry man. Uiteraard ga je dan niet slaan. Zelfs niet schreeuwen. Dus hier houdt mijn ‘verdediging’ van deze ongelikte beer op. Ik wil alleen maar even melden dat je er natuurlijk als productie wel voor moet zorgen dat een heetgebakerde werknemer die miljoenen in het laatje brengt, zijn biefstuk met patat krijgt aan het eind van de werkdag.

Maar Jeremy overdrijft wel vaker een beetje: Derk Sauer schrijft dat Clarkson bij zijn gastoptreden in Moskou buitensporig hoge eisen stelde aan de dranken die in zijn kleedkamer klaar moesten staan, waaronder Newcastle Brown, een bier dat in de gehele Sovjet Unie niet verkrijgbaar is. Jammer dat de uit Engeland ingevlogen biertjes onaangeroerd bleven, Derk heeft er later nog van genoten.

Er waren natuurlijk nog wel eens meer problemen met deze uit de kluiten gewassen superstar, als alleen een klap aanleiding zou zijn voor ontslag zouden er heel wat meer mensen de laan zijn uitgevlogen in showbizzland. Strikte beloftes weerhouden mij ervan uit de school te klappen. Sorry. (Ok, een tipje van de sluier: het ging over André Hazes en het had ook iets te maken met eten dat niet op tijd kwam, hierbij moet ik het laten helaas.)

Nee, dan die andere BBC ’er, de schattige Nigel Slater (lees zijn boek Toast). Wedden dat hij nooit scheldt?
Hij is de volstrekte tegenpool van Jeremy, slank en nerdy en dol op groente en fruit. Van hem maken we vandaag makreelfilet met rabarber. Op televisie zag het er schitterend uit, misschien dankzij de toch nog verbazend strenge instructies van Nigel.
Als je rabarber in de oven teveel gedoe vindt, kan je het ook klaarmaken zoals je gewend bent – koken, of in de magnetron gaar maken.

Verse makreel met geroosterde rabarber

filets van twee verse makrelen
wat bloem gemengd met zout en peper
olijfolie
wat rozemarijn, in stukjes gehakt
eetlepel kappertjes
scheutje azijn, liefst sherry-azijn

4-5 stengels rabarber, in vingerlange stukken gesneden
anderhalve lepel lichtbruine suiker

Zet de oven op 200º. Leg de rabarber in een bakblik met een half kopje water en de suiker. Laat ongeveer een kwartiertje garen. Af laten koelen en dan in een vergiet uit laten lekken (vocht bewaren natuurlijk!).

Een koekenpan die niet plakt – dus met anti-aanbaklaag, of eentje die nooit met afwasmiddel in aanraking is geweest – op het vuur zetten, met een flinke scheut goede olijfolie. De filets luchtig door de bloem halen en met de velkant naar beneden zachtjes in de pan laten glijden. Strooi de rozemarijn eroverheen. Leg de rabarber aan de rand van de pan zodat die mee kan warmen. Als je aan de zijkant ziet dat de vis halfgaar is, de vis voorzichtig omdraaien. Nog een paar minuutjes laten bakken, dan wat sherry-azijn eroverheen druppelen en een paar kappertjes toevoegen. Na een half minuutje de vis en rabarber op verwarmde borden leggen, een beetje van het rabarbersap in de pan gieten om de aanbaksels mee los te maken, even flink roeren met de houten spatel en die saus half over de makreel gieten.

Drink er een fijne Britse cider bij, of een fijn Brits biertje, of gewoon een glaasje wit natuurlijk.

-------------------------------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
A hungry man is an angry man Maeve van der Steen
1212BZ Newcastle Brown… nog één keer Jeremy Clarkson
Ik ga eens even advocaat van de duivel spelen. Stel dat je de hele dag hard gewerkt hebt, niet tot vijf uur, maar tot half tien. Het was koud tijdens de buitenopnamen en je bent blij als je na een rit – in een nu eens niet zo snelle auto – aankomt in het hotel waar je de nacht zal doorbrengen. Bier, daar heb je trek in en je begint al te watertanden bij de gedachte aan een grote gegrilde steak met een enorme berg friet ernaast.

Dan blijkt, als je na een verkwikkende douche in het restaurant bent gaan zitten dat ‘de keuken helaas gesloten is’. Dan word je dus boos. Heel erg boos – bij mij is in een soortgelijke situatie wel eens stoom uit mijn oren gekomen. Want: a hungry man is an angry man. Uiteraard ga je dan niet slaan. Zelfs niet schreeuwen. Dus hier houdt mijn ‘verdediging’ van deze ongelikte beer op. Ik wil alleen maar even melden dat je er natuurlijk als productie wel voor moet zorgen dat een heetgebakerde werknemer die miljoenen in het laatje brengt, zijn biefstuk met patat krijgt aan het eind van de werkdag.

Maar Jeremy overdrijft wel vaker een beetje: Derk Sauer schrijft dat Clarkson bij zijn gastoptreden in Moskou buitensporig hoge eisen stelde aan de dranken die in zijn kleedkamer klaar moesten staan, waaronder Newcastle Brown, een bier dat in de gehele Sovjet Unie niet verkrijgbaar is. Jammer dat de uit Engeland ingevlogen biertjes onaangeroerd bleven, Derk heeft er later nog van genoten.

Er waren natuurlijk nog wel eens meer problemen met deze uit de kluiten gewassen superstar, als alleen een klap aanleiding zou zijn voor ontslag zouden er heel wat meer mensen de laan zijn uitgevlogen in showbizzland. Strikte beloftes weerhouden mij ervan uit de school te klappen. Sorry. (Ok, een tipje van de sluier: het ging over André Hazes en het had ook iets te maken met eten dat niet op tijd kwam, hierbij moet ik het laten helaas.)

Nee, dan die andere BBC ’er, de schattige Nigel Slater (lees zijn boek Toast). Wedden dat hij nooit scheldt?
Hij is de volstrekte tegenpool van Jeremy, slank en nerdy en dol op groente en fruit. Van hem maken we vandaag makreelfilet met rabarber. Op televisie zag het er schitterend uit, misschien dankzij de toch nog verbazend strenge instructies van Nigel.
Als je rabarber in de oven teveel gedoe vindt, kan je het ook klaarmaken zoals je gewend bent – koken, of in de magnetron gaar maken.

Verse makreel met geroosterde rabarber

filets van twee verse makrelen
wat bloem gemengd met zout en peper
olijfolie
wat rozemarijn, in stukjes gehakt
eetlepel kappertjes
scheutje azijn, liefst sherry-azijn

4-5 stengels rabarber, in vingerlange stukken gesneden
anderhalve lepel lichtbruine suiker

Zet de oven op 200º. Leg de rabarber in een bakblik met een half kopje water en de suiker. Laat ongeveer een kwartiertje garen. Af laten koelen en dan in een vergiet uit laten lekken (vocht bewaren natuurlijk!).

Een koekenpan die niet plakt – dus met anti-aanbaklaag, of eentje die nooit met afwasmiddel in aanraking is geweest – op het vuur zetten, met een flinke scheut goede olijfolie. De filets luchtig door de bloem halen en met de velkant naar beneden zachtjes in de pan laten glijden. Strooi de rozemarijn eroverheen. Leg de rabarber aan de rand van de pan zodat die mee kan warmen. Als je aan de zijkant ziet dat de vis halfgaar is, de vis voorzichtig omdraaien. Nog een paar minuutjes laten bakken, dan wat sherry-azijn eroverheen druppelen en een paar kappertjes toevoegen. Na een half minuutje de vis en rabarber op verwarmde borden leggen, een beetje van het rabarbersap in de pan gieten om de aanbaksels mee los te maken, even flink roeren met de houten spatel en die saus half over de makreel gieten.

Drink er een fijne Britse cider bij, of een fijn Brits biertje, of gewoon een glaasje wit natuurlijk.

-------------------------------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2