archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
Nummer 11 Jaargang 12 26 maart 2015 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Een Hollands rijsttafeltje | Maeve van der Steen | |||
Hoe kom je aan eten als je niet wilt koken? En ook geen trek hebt in pizza of snackbarvoer, laat staan dat je zin hebt om naar een restaurant te gaan? De stamppot met onduidelijke jus bij de supermarkt zag er wat al te kledderig uit, dus daar liep je aan voorbij. En je vriend heeft ook geen zin om te koken. Eigenlijk ben je heel zielig. Tot je je realiseert dat je een verwend kreng bent, vooral vergeleken met de helft van de wereldbevolking die blij is als er überhaupt iets te eten is. En dan vaak voedsel dat pas geschikt is voor consumptie na uren stampen, malen, zeven en koken. Beschaamd snel je naar de winkel; prijs je gelukkig dat je niet naar de voedselbank hoeft en schaf van allerlei lekkers aan voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Ach, wat heb ik een spijt dat ik Marten Toonder niet de hand heb geschud toen ik hem zag staan in de gang van het Rosa Spierhuis, een rijzige imponerende gestalte, wat had ik hem graag willen bedanken voor alle vreugde die hij mij geschonken heeft. Het enige wat je voor deze maaltijd hoeft te doen is een ui in dunne schijven snijden en hier en daar wat dingen in pan of schaal leggen. Als je slim bent hoef je niet eens de rijst te koken – ik heb altijd wat porties gekookte rijst in de diepvries, binnen een paar minuten magnetron piping hot! Zilvervliesrijst heeft mijn voorkeur, die heeft een soort stevigheid die me bevalt. Maaltijd met minimum aan inspanning en maximum aan smaak Voor twee personen: pot of blik kapucijners of andere peulvruchten (kidneybonen zijn lekker voor de verandering) rijst 150 gram spekblokjes een grote ui in ringen gesneden pot zoetzure augurken, pot zoetzure uien twee stronkjes witlof piccalilly en sambal voor de liefhebber mosterd mayonaise De rijst koken. De spekblokjes op een laag vuurtje in de koekenpan langzaam bruin en knapperig laten worden. Eén uiring in kleine stukjes snijden, de rest in het spekvet gaar laten worden. De witlofblaadjes voorzichtig afpellen en op een gekleurde schaal leggen, de rauwe ui en een lepeltje mayo erop gooien. De bonen in het vocht langzaam tot kookpunt laten komen. Zuur, piccalilly, witlof, mosterd en sambal op tafel zetten. Als je van gisteren nog een stukje vlees of worst over had, heb je dat natuurlijk in plakjes bij het spek en de uien verwarmd. Vocht van de bonen gieten, ze hoeven niet kurkdroog te zijn. Als je bonen in saus hebt gekocht, dat is bij kidneybonen vaak zo, giet je ze natuurlijk niet af. Op de borden rijst scheppen en de bonen met daaroverheen spek en ui – en het spekvet niet te vergeten. Lekker aan tafel toevoegen waar je zin in hebt. Biertje erbij schenken, of een jonge Beaujolais en een glaasje water. En dankbaar zijn! ----------------------------------------- De tekening is van Linda Hulshof Meer informatie op: www.lindahulshof.nl -------------------------------------------------- Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer bij bolcom, via de banner rechts. Dan steunt u De Leunstoel! -------------------------------------- Abonneert u op de Nieuwsbrief. Ga naar: www.deleunstoel.nl/nieuwsbrief.php |
||||
© 2015 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |