archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
Nummer 17 Jaargang 11 10 juli 2014 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
De eerste maaltijd van de dag | Maeve van der Steen | |||
Als je wel eens als ontbijt alleen cornflakes met een scheutje melk eet, weet dat je om een uur of elf al verlangt naar de lunch. Daarom vind ik dat pak van de Kellogg’s K met rode vruchtjes zo komisch, met op de achterkant die beeldig slanke meisjes in bikini. Ja, ook jij kan zo mooi dun worden. Volg het Kellogg’s Special K dieet! Inderdaad bevat een bescheiden bakje cornflakes overgoten met halfvolle melk weinig calorieën maar dat merk je ook, het vult nauwelijks. Totaal ongeschikt voor een dieet dus, wel heel lekker. Dan het Engelse ontbijt met worst, spek en bonen, daar kan je wel een halve dag op teren, maar zijn er nog veel Engelsen die iedere dag zo’n ‘full English Breakfast’ nuttigen? En zouden de Engelsen de laatste jaren zo schrikbarend dik worden omdat ze niet meer goed ontbijten en ’s ochtend alleen nog de veel te zoete cruesli, muesli, corn flakes of andere cereals eten? In het inmiddels superhip geworden straatje waarin ik woon zit sinds een jaar een überhippe Nieuw-Zeelandse tent waar uitsluitend zichzelf tamelijk belangrijk vindende Engelssprekende jongelui komen om interessante zaken te bespreken en de meest verrukkelijk uitziende ontbijten te nuttigen. De hele dag door dan, dus het is eigenlijk brunchen wat ze doen: zalm met ‘eggs Benedict’ met gebakken aardappels ‘on the side’, muffins, bananenbrood, fruit in vloeibare vorm en grote glazen koffie. Grappig om te bestuderen zo vlak voor je deur. Laatst zag ik op een verder leeg bord twee perfect gebakken eidooiers liggen, zorgvuldig uitgesneden. Achtergelaten door iemand die kennelijk niet heeft begrepen dat de dooier het lekkerste gedeelte van het ei is, of wie weet had ze een door de wetenschap nog onontdekte dooier-allergie. (Ik durf te wedden dat het een vrouw was geweest.) Ik ben nog maar één keer bij deze ‘Bakers and Roasters’ geweest en vertelde vrolijk dat ik de buurvrouw was, maar daar hadden ze weinig boodschap aan. Rare jongens die kiwi’s. Tijd dus om naar Frankrijk te gaan voor een onvolprezen croissantje en café crème op een terras. Of een noisette – koffie met weinig melk. Gelukkig bestaat dat nog steeds, het kale Franse ontbijt, en zelfs als je in een hotel zit dat een uitgebreid ontbijtbuffet serveert kan je maar het beste even de deur uitgaan want het ontbijt is tegenwoordig vaak niet meer inbegrepen. En je moet flink dooreten om die €23 eruit te halen. Terwijl je nog je eigen thee moet zetten ook, en zelf je brood moet snijden en roosteren en je eigen eitje koken. Wel fijn voor af en toe, zo’n buffet, rustig beginnen met wat fruit en langzaam opbouwen via eieren met gerookte zalm naar een witte boterham met hagelslag (in Nederland) of een chocoladecroissant (in Frankrijk). En dan tot slot een yoghurtje in je tas stoppen. Te kinderachtig voor woorden maar ik kan het niet laten, lekker voor onderweg. Ik maak er tegenwoordig een sport van om het openlijk te doen, wacht niet eens meer tot de ober even weg is. En een minipotje honing moet ook mee voor als ik verkouden ben en toch mijn werk moet doen: een boek of radiocommercial inspreken. Ooit zat ik bij een Van der Valk hotel te ontbijten waar op een bordje stond dat het ten strengste verboden was om een boterham te smeren en mee te nemen. Logisch, echt Hollands om zoiets te doen, schande! Een fijne zomer toegewenst met heel veel lekkere ontbijtjes al of niet op een terras. En kom eens brunchen bij http://bakersandroasters.com. Je moet wel in de rij staan om op je beurt te wachten. --------------------------------------- De tekening, van Elène Klaren, was eigenlijk bedoeld voor het vorige nummer, met beeldverhalen. Door een misverstand was hij echter niet tijdig bij de schrijfster gearriveerd. Vandaar dat Maeve nu, alsnog, een beeldverhaal heeft geschreven. |
||||
© 2014 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |