archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 5
Jaargang 10
20 december 2012
Bezigheden > Koken delen printen terug
Houd het licht op decemberkaterochtenden Maeve van der Steen

1005BZ Licht
Wij hopen met kerst natuurlijk op wildgebraad, of gemarineerde lamsbout op zijn minst! Met Christmas pudding of chocoladetaart toe. En mogen we met oud & nieuw kreeftensalade met champagne? Of haringsalade met biet, de traditionele jaarwisselingshap, lekker fris na een paar oliebollen. Krijgen we spannende hapjes op de feestjes en de borrels, of lauwe vlammetjes en zurige prosecco. Loop in dat geval meteen naar de bar voor een fris pilsje van de tap.

Als je zeker wilt weten dat je iets gaat eten dat je echt lekker vindt, en precies de wijn naar jouw smaak geschonken gaat worden, zit er niks anders op dan dat je zelf gastheer of -vrouw gaat spelen. Dat betekent pas laat op de avond relaxed achterover gaan zitten met je glaasje favoriete wijn maar dan heb je ook wat beleefd en je gasten ook hopelijk!

Het is hard werken die feestdagen, ook voor je maag en de rest van je spijsverteringskanaal. Op decemberkaterochtenden trakteer ik mezelf op een geroosterd boterhammetje met een zachtgekookt eitje en wat roze zalm- of foreleitjes, expres overgehouden na de festiviteiten. Die zilte doorzichtige balletjes doen het erg goed bij een kopje thee. Daarna heb je weer genoeg energie om de rotzooi te gaan opruimen. Of om naar een museum te gaan.

Op de ‘gewone’ avonden tussen die rare dagen moet er natuurlijk ook weer gegeten worden want gek genoeg krijg je na die capuccino met een stuk kerstbrood toch weer honger.

Iets makkelijks, iets niet al te zwaars, iets rustigs graag. Een visje uit de oven, met bacon en zure room. Een recept uit het boek: ‘het volkomen visboek’ ja, zonder hoofdletters, dat was hip in die tijd, toen Albert Heijn nog een gezellige kruidenier was, wel een zelfbediening maar nog geen megalomane grootgrutter.
Toen de AH to go nog niet bestond en de gele Jumbo nog niet sprak van ‘de blauwe schimmel’ die overal maar uit de grond schiet. Die Jumbo bestond toen trouwens ook nog niet, evenmin als het rode gevaar, Dirk van den Broek.
Ze hebben inmiddels allemaal hun receptenblaadjes, gebaseerd op de Allerhande. Ik vind er zelden een goed recept in, maar dit gerecht uit de serie boeken die voortkwam uit de Allerhande (de eerste was ‘allerhande recepten’) is zeer de moeite waard.

Schelvis met zure room
4 moten schelvis (of stukken schelvisfilet)
zout, versgemalen peper
olijfolie
50 gram boter
100 gram bacon, in niet te dunne plakjes
3 eetlepels broodkruim of paneermeel
75 gram geraspte kaas
1 bekertje zure room
sap van halve citroen

Verwarm de oven voor op 200º C.
Droog de vis met keukenpapier. Strooi zout en peper over de vis en wrijf dit stevig in. Bestrijk de vis aan beide kanten met olie. Leg de plakjes bacon op de bodem van een ovenvaste schotel. Leg er de moten of filets naast elkaar op. Smelt de boter en bak hierin het broodkruim of de paneermeel knappend. Voeg er van het vuur af de kaas aan toe met room en citroensap. Schep van dit mengsel een eetlepel op elk stuk schelvis.
Zet de schotel krap twintig minuten in de oven (als het moten zijn, filets wat korter).

Zet de schotel op tafel en geef erbij wat je nog over hebt van de feesten: wat aardappelsla misschien en wat stokbrood.
Er staat vast nog wel wat pils in de ijskast, en een staartje witte wijn of bubbels.
Vergeet vooral niet ook een glaasje Spa erbij te zetten!
Een helder, gezellig en smaakvol nieuwjaar toegewenst.
 
*************************
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl


© 2012 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Houd het licht op decemberkaterochtenden Maeve van der Steen
1005BZ Licht
Wij hopen met kerst natuurlijk op wildgebraad, of gemarineerde lamsbout op zijn minst! Met Christmas pudding of chocoladetaart toe. En mogen we met oud & nieuw kreeftensalade met champagne? Of haringsalade met biet, de traditionele jaarwisselingshap, lekker fris na een paar oliebollen. Krijgen we spannende hapjes op de feestjes en de borrels, of lauwe vlammetjes en zurige prosecco. Loop in dat geval meteen naar de bar voor een fris pilsje van de tap.

Als je zeker wilt weten dat je iets gaat eten dat je echt lekker vindt, en precies de wijn naar jouw smaak geschonken gaat worden, zit er niks anders op dan dat je zelf gastheer of -vrouw gaat spelen. Dat betekent pas laat op de avond relaxed achterover gaan zitten met je glaasje favoriete wijn maar dan heb je ook wat beleefd en je gasten ook hopelijk!

Het is hard werken die feestdagen, ook voor je maag en de rest van je spijsverteringskanaal. Op decemberkaterochtenden trakteer ik mezelf op een geroosterd boterhammetje met een zachtgekookt eitje en wat roze zalm- of foreleitjes, expres overgehouden na de festiviteiten. Die zilte doorzichtige balletjes doen het erg goed bij een kopje thee. Daarna heb je weer genoeg energie om de rotzooi te gaan opruimen. Of om naar een museum te gaan.

Op de ‘gewone’ avonden tussen die rare dagen moet er natuurlijk ook weer gegeten worden want gek genoeg krijg je na die capuccino met een stuk kerstbrood toch weer honger.

Iets makkelijks, iets niet al te zwaars, iets rustigs graag. Een visje uit de oven, met bacon en zure room. Een recept uit het boek: ‘het volkomen visboek’ ja, zonder hoofdletters, dat was hip in die tijd, toen Albert Heijn nog een gezellige kruidenier was, wel een zelfbediening maar nog geen megalomane grootgrutter.
Toen de AH to go nog niet bestond en de gele Jumbo nog niet sprak van ‘de blauwe schimmel’ die overal maar uit de grond schiet. Die Jumbo bestond toen trouwens ook nog niet, evenmin als het rode gevaar, Dirk van den Broek.
Ze hebben inmiddels allemaal hun receptenblaadjes, gebaseerd op de Allerhande. Ik vind er zelden een goed recept in, maar dit gerecht uit de serie boeken die voortkwam uit de Allerhande (de eerste was ‘allerhande recepten’) is zeer de moeite waard.

Schelvis met zure room
4 moten schelvis (of stukken schelvisfilet)
zout, versgemalen peper
olijfolie
50 gram boter
100 gram bacon, in niet te dunne plakjes
3 eetlepels broodkruim of paneermeel
75 gram geraspte kaas
1 bekertje zure room
sap van halve citroen

Verwarm de oven voor op 200º C.
Droog de vis met keukenpapier. Strooi zout en peper over de vis en wrijf dit stevig in. Bestrijk de vis aan beide kanten met olie. Leg de plakjes bacon op de bodem van een ovenvaste schotel. Leg er de moten of filets naast elkaar op. Smelt de boter en bak hierin het broodkruim of de paneermeel knappend. Voeg er van het vuur af de kaas aan toe met room en citroensap. Schep van dit mengsel een eetlepel op elk stuk schelvis.
Zet de schotel krap twintig minuten in de oven (als het moten zijn, filets wat korter).

Zet de schotel op tafel en geef erbij wat je nog over hebt van de feesten: wat aardappelsla misschien en wat stokbrood.
Er staat vast nog wel wat pils in de ijskast, en een staartje witte wijn of bubbels.
Vergeet vooral niet ook een glaasje Spa erbij te zetten!
Een helder, gezellig en smaakvol nieuwjaar toegewenst.
 
*************************
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl
© 2012 Maeve van der Steen
powered by CJ2