archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 5
Jaargang 18
17 december 2020
Nummer 7 verschijnt op
28 januari 2021
Bezigheden > Koken delen printen terug
Exotisch groen Maeve van der Steen

1805BZ GroenPerzië riep bij mij vroeger associaties op met zwoele geuren en kleuren en romantische liefdesverhalen uit Duizend-en-een-nacht. Helaas was er weinig romantisch te beleven tijdens het regime van sjah Mohammed Reza Pahlavi – als je niet toevallig rijk was. We moeten wel toegeven dat de sjah goede dingen deed voor de emancipatie van de vrouw, hij gaf ze kiesrecht bijvoorbeeld. Perzië heette toen trouwens al Iran, maar wij noemden Reza toch: de sjah van Perzië.

Daarna werd het onder Khomeini allemaal nog veel erger, daar kan Mardjan Seghali tot haar grote verdriet over meepraten. Ze heeft als jong meisje anderhalf jaar gevangen gezeten en is ook gemarteld, las ik in een interview met haar in Het Parool. Nu is ze directeur van Stichting Vluchtelingen-Studenten UAF en voorzitter van het Humanistisch Verbond. Ze is inmiddels heel gelukkig in Nederland, maar denkt soms toch met heimwee naar haar gelukkige jeugd van vóór dat er niks mocht in Iran, in het noorden van het land in een mooi bergachtig gebied aan de Kaspische Zee.

Daarom maakt ze elke zondag torshe tare, het was het eerste dat haar man vroeg toen ze in Nederland kwam: ‘Wil je torshe tare voor me maken? Het heeft de geur van thuis.’ Dit kruidige streekgerecht komt uit Mardjans geboorteplaats Rasjt, ik had er nog nooit van gehoord, maar ja hoor, het recept is te vinden doordat verschillende Amerikaanse vrouwen uit Iran het op internet hebben gezet. Gelukkig! Toch nog de romantische geuren uit Perzië hier in ons huis. In Iran eten ze er gerookte vis bij, of alleen wat rijst en brood. Wij gaan voor een gebakken visje als begeleider, zo wordt het geheel een lichte schotel voor tussen de dagen van zware kerstdiners door. Vegetariërs doen er nog een extra eitje in.

Uiteraard verschillen de recepten allemaal een beetje, en de groenten zijn niet precies hetzelfde als in het oorspronkelijke land. Geeft niks, we passen het aan aan onze mogelijkheden en smaak, het moet bijvoorbeeld behoorlijk zuur worden, maar houd je daar niet van, dan doe je het wat kalmer aan met het citroensap – officieel moet dat trouwens het sap van een bittere sinaasappel zijn, maar sommige dingen heb je hier gewoon niet. Munt vind ik nogal overheersend dus daarvan neem ik maar weinig. Wees gul met peterselie en koriander.

Torshe Tare voor twee personen

koriander
peterselie
dille
bieslook of lente-uitjes
munt
twee ons rauwe spinazie, kan uit de diepvries, dan moeten het een paar eetlepels zijn
drie teentjes knoflook
theelepel kurkumapoeder
anderhalf à twee eetlepels gekookte basmati rijst
sap van een citroen
twee of drie eieren
scheutje olie om in te bakken
peper en zout

Was, droog en snijd de kruiden grof.
Maak de knoflook fijn in een vijzel.
Breek de eieren in een kom.

Begin met de knoflook en het kurkumapoeder zachtjes te bakken in een koekenpan of hapjespan.
Doe de rijst erbij, en daarna de groene ingrediënten.
Roeren en een paar minuten sudderen tot het geheel donkergroen is. Dan het citroensap en peper en zout toevoegen. De eieren erin laten glijden en roeren, de dooier mag een beetje kapot gaan, het moet mooi gemarmerd worden, geen roerei!

Geschikt als voorgerecht of bijgerecht. Geniet ervan, en wees dankbaar dat we in een vrij land wonen en voornamelijk luxeproblemen hebben, zoals een wat erg intieme kerst en rustige jaarwisseling. Met lekker eten!

------
Het plaatje is van Petra Busstra
Meer informatie: www.petrabusstra.com

© 2020 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Exotisch groen Maeve van der Steen
1805BZ GroenPerzië riep bij mij vroeger associaties op met zwoele geuren en kleuren en romantische liefdesverhalen uit Duizend-en-een-nacht. Helaas was er weinig romantisch te beleven tijdens het regime van sjah Mohammed Reza Pahlavi – als je niet toevallig rijk was. We moeten wel toegeven dat de sjah goede dingen deed voor de emancipatie van de vrouw, hij gaf ze kiesrecht bijvoorbeeld. Perzië heette toen trouwens al Iran, maar wij noemden Reza toch: de sjah van Perzië.

Daarna werd het onder Khomeini allemaal nog veel erger, daar kan Mardjan Seghali tot haar grote verdriet over meepraten. Ze heeft als jong meisje anderhalf jaar gevangen gezeten en is ook gemarteld, las ik in een interview met haar in Het Parool. Nu is ze directeur van Stichting Vluchtelingen-Studenten UAF en voorzitter van het Humanistisch Verbond. Ze is inmiddels heel gelukkig in Nederland, maar denkt soms toch met heimwee naar haar gelukkige jeugd van vóór dat er niks mocht in Iran, in het noorden van het land in een mooi bergachtig gebied aan de Kaspische Zee.

Daarom maakt ze elke zondag torshe tare, het was het eerste dat haar man vroeg toen ze in Nederland kwam: ‘Wil je torshe tare voor me maken? Het heeft de geur van thuis.’ Dit kruidige streekgerecht komt uit Mardjans geboorteplaats Rasjt, ik had er nog nooit van gehoord, maar ja hoor, het recept is te vinden doordat verschillende Amerikaanse vrouwen uit Iran het op internet hebben gezet. Gelukkig! Toch nog de romantische geuren uit Perzië hier in ons huis. In Iran eten ze er gerookte vis bij, of alleen wat rijst en brood. Wij gaan voor een gebakken visje als begeleider, zo wordt het geheel een lichte schotel voor tussen de dagen van zware kerstdiners door. Vegetariërs doen er nog een extra eitje in.

Uiteraard verschillen de recepten allemaal een beetje, en de groenten zijn niet precies hetzelfde als in het oorspronkelijke land. Geeft niks, we passen het aan aan onze mogelijkheden en smaak, het moet bijvoorbeeld behoorlijk zuur worden, maar houd je daar niet van, dan doe je het wat kalmer aan met het citroensap – officieel moet dat trouwens het sap van een bittere sinaasappel zijn, maar sommige dingen heb je hier gewoon niet. Munt vind ik nogal overheersend dus daarvan neem ik maar weinig. Wees gul met peterselie en koriander.

Torshe Tare voor twee personen

koriander
peterselie
dille
bieslook of lente-uitjes
munt
twee ons rauwe spinazie, kan uit de diepvries, dan moeten het een paar eetlepels zijn
drie teentjes knoflook
theelepel kurkumapoeder
anderhalf à twee eetlepels gekookte basmati rijst
sap van een citroen
twee of drie eieren
scheutje olie om in te bakken
peper en zout

Was, droog en snijd de kruiden grof.
Maak de knoflook fijn in een vijzel.
Breek de eieren in een kom.

Begin met de knoflook en het kurkumapoeder zachtjes te bakken in een koekenpan of hapjespan.
Doe de rijst erbij, en daarna de groene ingrediënten.
Roeren en een paar minuten sudderen tot het geheel donkergroen is. Dan het citroensap en peper en zout toevoegen. De eieren erin laten glijden en roeren, de dooier mag een beetje kapot gaan, het moet mooi gemarmerd worden, geen roerei!

Geschikt als voorgerecht of bijgerecht. Geniet ervan, en wees dankbaar dat we in een vrij land wonen en voornamelijk luxeproblemen hebben, zoals een wat erg intieme kerst en rustige jaarwisseling. Met lekker eten!

------
Het plaatje is van Petra Busstra
Meer informatie: www.petrabusstra.com
© 2020 Maeve van der Steen
powered by CJ2