archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 20
Jaargang 16
26 september 2019
Nummer 2 verschijnt op
24 oktober 2019
Bezigheden > Koken delen printen terug
Waterzooi met zalm, of ... rat! Willem Minderhout

1620BZ Waterzooi‘Wat ik nu weer meemaak. Misschien zit daar toch nog een stukje voor de Leunstoel in.’ ‘Wat? Heb je nog steeds niets geschreven? Je bent al ver over de deadline.’ ‘Ik heb teveel gedoe momenteel. Ik ben net zestig geworden en dat vind ik emotioneel toch wat zwaar te verkroppen. Definitief een ouwe man en dat soort dingen. We zouden het toch maar vieren, dus ik heb duizend mensen uitgenodigd. Maar een week van tevoren wordt Sofie ineens ziek. En niet zo’n beetje ook. Een zware longontsteking. Ik zeg dat feest dus op het laatste moment af, maar ik had al wat boodschappen gedaan. Tien pakken gerookte zalm, bijvoorbeeld. Wat moet je daar nou mee? Maar daar wilde ik het niet over hebben.’

‘Waarover dan wel.’ ‘Nou ik was gisteren bij de overbuurvrouw. Ze had me gevraagd om haar rat te komen verzuipen.’ ‘Haar rat? Verzuipen?’ ‘Ja, we zagen de laatste tijd ratten lopen. Enige tijd geleden troffen we zelfs een dode rat in onze woonboot aan. Via onze overbuurvrouw hebben we nu een rattenval aangeschaft. Zij heeft er zelf ook één naast haar woonboot. Het zijn echter geen klapvallen maar vangkooien, dus die gevangen ratten leven nog. Als je er een gevangen hebt moet je hem vervolgens verzuipen. De overbuurvrouw is al ver in de tachtig, dus die doet dat niet zelf en haar kleinzoon kan niet altijd onmiddellijk komen. Ik vind het zielig als zo’n rat een week in zo’n kooi zit te verhongeren, dus dan verzuip ik hem wel.’

‘Moet dat? Kun je hem niet ergens anders loslaten?’ ‘Loslaten? Waar dan? Bij jou in de tuin? Weet je wel hoe snel die beesten zich voortplanten? Ik geef toe dat het vreselijk is om zo’n rat te zien vechten tegen de verdrinkingsdood. Die laatste had zijn tanden in een stang van de kooi gezet, dus ik moest echt wrikken voordat ik zijn lijk in de Trekvliet kon kieperen.’

’Getver. Maar daar wilde je het dus niet over hebben?’ ‘Nee. Na de moord bood mijn buurvrouw me een kopje thee aan. Het loon van de beul. Ze liet me de foto’s zien van de asverstrooiing van haar man die vorig jaar overleden is. Ze wees me een man aan. Haar zwager uit Canada. Haar man was binnenvaartschipper geweest, maar zijn broer zat vroeger op de grote vaart. Bij de KNSM.’  ‘Bij de KNSM? Net als je vader?’ ‘Precies, dus ik bel gelijk mijn vader. Ken jij stuurman Meewisse uit Canada? En wat blijkt? Hij heeft verschillende keren met hem gevaren en kent hem goed. Als er een KNSM-reunie is, komt hij altijd over en hij is al verschillende keren bij mijn ouders in Vlssingen op bezoek geweest. Dat is toch wel een leuk onderwerp voor De Leunstoel? Kan iedereen weer verzuchten over hoe klein de wereld is en zo.’ ‘Lijkt me een goed idee.’

‘Maar nu wat anders. Omdat dat feest niet doorgaat zat ik dus met die tien pakken gerookte zalm opgescheept. Soof dacht dat het misschien een goed idee was om daar waterzooi van te maken. Ik goegel naar een recept. Ik type ‘waterzooi r’ in, de r van recept, en wat denk je?’ ‘Ik heb geen idee.’ In mijn scherm verschijnt inderdaad ‘waterzooi recept’, maar pal daaronder ‘waterzooi rat’. Ik besloot om eerst op die link te klikken.’ ‘En?’

‘Lees maar mee: De rat moet zo snel mogelijk na het vangen gevild worden. Snijdt de huid in van de binnenkant van de achterpoten naar de voorpoten. Snijdt de voor- en achterpoten en de staart af. Vil vervolgens de huid, maar probeer zo min mogelijk gebruik van het mes te maken (voorzichtig bij de ogen en de mond). Verwijder het hoofd van het karkas en been het dier uit: steek het lemmet (scherpe kant naar boven) in de bovenkant van het borstbeen en snijdt door de dunne buikhuid naar beneden naar (deze omcirkelen) de anus.’

‘Daar kan Maeve van der Steen nog wat van leren. Maar wat heeft dat met waterzooi te maken?’ ‘Geen idee eigenlijk. Op die hele pagina wordt verder niet gerept over waterzooi.’ ‘Maar heb jij die rat uitgebeend?’ ‘Nee, ik zei je toch dat ik dat beest in de Trekvliet heb gekieperd.’ ‘Misschien toch een idee voor de volgende keer.‘ ‘Misschien wel, maar voorlopig heb ik zalm genoeg. Ik weet niet of het waterzooi mag heten, maar het was heerlijk dus ik wil je best het recept geven.’ ‘Mag dat van Maeve?’ ‘We doen het gewoon stiekem.’

Fruit fijngesneden knoflook en rode uien in olijfolie.
Voeg daar, als de uien lekker glazig zijn geworden, grofgesneden prei, courgette en bleekselderij aan toe.
Vervolgens kunt u er een paar in stukken gesneden tomaten bijgooien. Ik had ook nog een chilipeper uit de moestuin van de Pieterbuurse schoonouders van mijn dochter. Die zijn ongetwijfeld het lekkerst, maar u kunt ook een ander pepertje, of een schep sambal, gebruiken.  

Als het er allemaal een beetje gaar begint uit te zien voegt u een halve liter water toe met twee blokjes groentebouillon. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Vervolgens kunt u in blokken gesneden aardappelen toevoegen.
Als de aardappelen klaar zijn kunt u de in stukken gesneden gerookte zalm toevoegen.

(Indien u liever rat dan zalm aan uw waterzooi toevoegt, denk ik dat u de volgens bovenstaande methode gevilde rat een half uurtje in roomboter moet laten sudderen en vervolgens in plakjes snijden.)

Vervolgens crème fraîche en peterselie toevoegen en flink roeren tot een lekkere romige soep ontstaat.
Smullen maar!

---------
Het plaatje is van Henk Klaren


© 2019 Willem Minderhout meer Willem Minderhout - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Waterzooi met zalm, of ... rat! Willem Minderhout
1620BZ Waterzooi‘Wat ik nu weer meemaak. Misschien zit daar toch nog een stukje voor de Leunstoel in.’ ‘Wat? Heb je nog steeds niets geschreven? Je bent al ver over de deadline.’ ‘Ik heb teveel gedoe momenteel. Ik ben net zestig geworden en dat vind ik emotioneel toch wat zwaar te verkroppen. Definitief een ouwe man en dat soort dingen. We zouden het toch maar vieren, dus ik heb duizend mensen uitgenodigd. Maar een week van tevoren wordt Sofie ineens ziek. En niet zo’n beetje ook. Een zware longontsteking. Ik zeg dat feest dus op het laatste moment af, maar ik had al wat boodschappen gedaan. Tien pakken gerookte zalm, bijvoorbeeld. Wat moet je daar nou mee? Maar daar wilde ik het niet over hebben.’

‘Waarover dan wel.’ ‘Nou ik was gisteren bij de overbuurvrouw. Ze had me gevraagd om haar rat te komen verzuipen.’ ‘Haar rat? Verzuipen?’ ‘Ja, we zagen de laatste tijd ratten lopen. Enige tijd geleden troffen we zelfs een dode rat in onze woonboot aan. Via onze overbuurvrouw hebben we nu een rattenval aangeschaft. Zij heeft er zelf ook één naast haar woonboot. Het zijn echter geen klapvallen maar vangkooien, dus die gevangen ratten leven nog. Als je er een gevangen hebt moet je hem vervolgens verzuipen. De overbuurvrouw is al ver in de tachtig, dus die doet dat niet zelf en haar kleinzoon kan niet altijd onmiddellijk komen. Ik vind het zielig als zo’n rat een week in zo’n kooi zit te verhongeren, dus dan verzuip ik hem wel.’

‘Moet dat? Kun je hem niet ergens anders loslaten?’ ‘Loslaten? Waar dan? Bij jou in de tuin? Weet je wel hoe snel die beesten zich voortplanten? Ik geef toe dat het vreselijk is om zo’n rat te zien vechten tegen de verdrinkingsdood. Die laatste had zijn tanden in een stang van de kooi gezet, dus ik moest echt wrikken voordat ik zijn lijk in de Trekvliet kon kieperen.’

’Getver. Maar daar wilde je het dus niet over hebben?’ ‘Nee. Na de moord bood mijn buurvrouw me een kopje thee aan. Het loon van de beul. Ze liet me de foto’s zien van de asverstrooiing van haar man die vorig jaar overleden is. Ze wees me een man aan. Haar zwager uit Canada. Haar man was binnenvaartschipper geweest, maar zijn broer zat vroeger op de grote vaart. Bij de KNSM.’  ‘Bij de KNSM? Net als je vader?’ ‘Precies, dus ik bel gelijk mijn vader. Ken jij stuurman Meewisse uit Canada? En wat blijkt? Hij heeft verschillende keren met hem gevaren en kent hem goed. Als er een KNSM-reunie is, komt hij altijd over en hij is al verschillende keren bij mijn ouders in Vlssingen op bezoek geweest. Dat is toch wel een leuk onderwerp voor De Leunstoel? Kan iedereen weer verzuchten over hoe klein de wereld is en zo.’ ‘Lijkt me een goed idee.’

‘Maar nu wat anders. Omdat dat feest niet doorgaat zat ik dus met die tien pakken gerookte zalm opgescheept. Soof dacht dat het misschien een goed idee was om daar waterzooi van te maken. Ik goegel naar een recept. Ik type ‘waterzooi r’ in, de r van recept, en wat denk je?’ ‘Ik heb geen idee.’ In mijn scherm verschijnt inderdaad ‘waterzooi recept’, maar pal daaronder ‘waterzooi rat’. Ik besloot om eerst op die link te klikken.’ ‘En?’

‘Lees maar mee: De rat moet zo snel mogelijk na het vangen gevild worden. Snijdt de huid in van de binnenkant van de achterpoten naar de voorpoten. Snijdt de voor- en achterpoten en de staart af. Vil vervolgens de huid, maar probeer zo min mogelijk gebruik van het mes te maken (voorzichtig bij de ogen en de mond). Verwijder het hoofd van het karkas en been het dier uit: steek het lemmet (scherpe kant naar boven) in de bovenkant van het borstbeen en snijdt door de dunne buikhuid naar beneden naar (deze omcirkelen) de anus.’

‘Daar kan Maeve van der Steen nog wat van leren. Maar wat heeft dat met waterzooi te maken?’ ‘Geen idee eigenlijk. Op die hele pagina wordt verder niet gerept over waterzooi.’ ‘Maar heb jij die rat uitgebeend?’ ‘Nee, ik zei je toch dat ik dat beest in de Trekvliet heb gekieperd.’ ‘Misschien toch een idee voor de volgende keer.‘ ‘Misschien wel, maar voorlopig heb ik zalm genoeg. Ik weet niet of het waterzooi mag heten, maar het was heerlijk dus ik wil je best het recept geven.’ ‘Mag dat van Maeve?’ ‘We doen het gewoon stiekem.’

Fruit fijngesneden knoflook en rode uien in olijfolie.
Voeg daar, als de uien lekker glazig zijn geworden, grofgesneden prei, courgette en bleekselderij aan toe.
Vervolgens kunt u er een paar in stukken gesneden tomaten bijgooien. Ik had ook nog een chilipeper uit de moestuin van de Pieterbuurse schoonouders van mijn dochter. Die zijn ongetwijfeld het lekkerst, maar u kunt ook een ander pepertje, of een schep sambal, gebruiken.  

Als het er allemaal een beetje gaar begint uit te zien voegt u een halve liter water toe met twee blokjes groentebouillon. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Vervolgens kunt u in blokken gesneden aardappelen toevoegen.
Als de aardappelen klaar zijn kunt u de in stukken gesneden gerookte zalm toevoegen.

(Indien u liever rat dan zalm aan uw waterzooi toevoegt, denk ik dat u de volgens bovenstaande methode gevilde rat een half uurtje in roomboter moet laten sudderen en vervolgens in plakjes snijden.)

Vervolgens crème fraîche en peterselie toevoegen en flink roeren tot een lekkere romige soep ontstaat.
Smullen maar!

---------
Het plaatje is van Henk Klaren
© 2019 Willem Minderhout
powered by CJ2