archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 12
Jaargang 21
21 maart 2024
Nummer 13 verschijnt op
4 april 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
Luxe pannenkoekjes Maeve van der Steen

1606BZ Blini'sHet gebeurt niet vaak dat een boek je vanaf de eerste bladzijde pakt en niet meer loslaat. Het overkwam mij met ‘De Stamhouder’ van Alexander Münninghoff. Aan het eind moest ik zelfs huilen. Wat een geschiedenis. Arme Alexander, een wonder dat hij tot een – zo te zien – vriendelijk en redelijk man is opgegroeid. Een man die geweldig kan schrijven.

De hoofdpersonen zijn de vader en de grootvader van Alexander, allebei filmsterrenknap en allebei onmogelijk en – om het zacht te zeggen – onaardig. De opa een meestal succesvol maar louche zakenman, de vader een naïeveling, verknipt geraakt door de Tweede Wereldoorlog, waarin hij bij de SS tegen de bolsjewieken vocht. We gaan van Riga naar Duitsland en via Brabant naar Voorburg en Leiden. Van champagnediners in een gigantische villa naar een zolderkamer in een pension in Den Haag met iedere avond aardappelen, groente en jus op het menu.

Ik zeg niks meer, lees dat boek.
Toen ik het uit had was ik zo nieuwsgierig geworden naar hoe de personages er allemaal uitzagen, vooral die knappe mannen natuurlijk maar ook de mooie moeder, Wera, dat ik op internet ben gaan zoeken. Ik vond een documentaire waarin Münninghoff de plekken opzoekt waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. En ja, daarin krijgen we ook foto’s te zien, prachtig, ze waren inderdaad knap hoor, die lui. Ook zeker een aanrader die documentaire, maar ga die pas zien als je het boek uit hebt.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/oktober/De-Stamhouder.html


En komen we nog iets te weten over de Baltische keuken? Jazeker, oma serveert in haar luxe appartement in Den Haag op zondagmiddag met gehakt gevulde pannenkoekjes die Komm morgen wieder heten. Kom morgen terug! Die moeten wel heel bijzonder zijn. Het recept is helaas erg ingewikkeld. Rundvlees wordt eerst gekookt met wortel en peterselie en pas daarna gemalen in de vleesmolen, de bouillon wordt bij het kunstig gevouwen flensje geserveerd. En als ik de schrijver mag geloven zijn ze wel lekker maar loodzwaar. Waarschijnlijk niemand behalve een Russische oma die daar nog aan gaat beginnen dus ik kies voor een bekender pannenkoekje dat uiteraard ook voorbijkomt in het boek: de blini. Het heerlijk luchtige bodempje voor gerookte zalm, zalmeitjes of kaviaar (zwarte eitjes van een andere vis mag ook) met een likje crème fraîche eronder en wat bieslook of dille erop.

Laat de wodka en champagne maar doorkomen!

Voor ongeveer 10 blini’s
Het beslag moet vier uur rijzen, houd daar rekening mee.

150 gram bloem
2 eieren
3 gram gedroogde gist
2 dl melk
mespuntje zout
lepeltje suiker

Scheid de eieren, zorg dat de eiwitten in een superschone, vetvrije schaal terechtkomen.
Laat de melk lauw worden in een pannetje (niet warm!)
Meng de bloem met de gist, het zout en de suiker.
Maak een kuiltje, laat daar de eidooiers in glijden, roer.
Dan de melk erbij gieten, het geheel doorroeren.

Vier uur laten rusten.

De eiwitten met een brandschone garde of mixer stijfkloppen en voorzichtig door het beslag scheppen.
In een kleine koekenpan een drupje olie heet laten worden of boter laten smelten, en een lepel beslag in de pan gieten.
Bak ongeveer drie blini’s tegelijk.

En nu maar hopen dat ze mooi hoog worden en netjes rond blijven. Houd ze warm en beleg met bovenstaande heerlijkheden.
Lauw of koud zijn ze ook heel smakelijk.

-----
Het plaatje is van Petra Busstra


© 2019 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Luxe pannenkoekjes Maeve van der Steen
1606BZ Blini'sHet gebeurt niet vaak dat een boek je vanaf de eerste bladzijde pakt en niet meer loslaat. Het overkwam mij met ‘De Stamhouder’ van Alexander Münninghoff. Aan het eind moest ik zelfs huilen. Wat een geschiedenis. Arme Alexander, een wonder dat hij tot een – zo te zien – vriendelijk en redelijk man is opgegroeid. Een man die geweldig kan schrijven.

De hoofdpersonen zijn de vader en de grootvader van Alexander, allebei filmsterrenknap en allebei onmogelijk en – om het zacht te zeggen – onaardig. De opa een meestal succesvol maar louche zakenman, de vader een naïeveling, verknipt geraakt door de Tweede Wereldoorlog, waarin hij bij de SS tegen de bolsjewieken vocht. We gaan van Riga naar Duitsland en via Brabant naar Voorburg en Leiden. Van champagnediners in een gigantische villa naar een zolderkamer in een pension in Den Haag met iedere avond aardappelen, groente en jus op het menu.

Ik zeg niks meer, lees dat boek.
Toen ik het uit had was ik zo nieuwsgierig geworden naar hoe de personages er allemaal uitzagen, vooral die knappe mannen natuurlijk maar ook de mooie moeder, Wera, dat ik op internet ben gaan zoeken. Ik vond een documentaire waarin Münninghoff de plekken opzoekt waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. En ja, daarin krijgen we ook foto’s te zien, prachtig, ze waren inderdaad knap hoor, die lui. Ook zeker een aanrader die documentaire, maar ga die pas zien als je het boek uit hebt.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/oktober/De-Stamhouder.html


En komen we nog iets te weten over de Baltische keuken? Jazeker, oma serveert in haar luxe appartement in Den Haag op zondagmiddag met gehakt gevulde pannenkoekjes die Komm morgen wieder heten. Kom morgen terug! Die moeten wel heel bijzonder zijn. Het recept is helaas erg ingewikkeld. Rundvlees wordt eerst gekookt met wortel en peterselie en pas daarna gemalen in de vleesmolen, de bouillon wordt bij het kunstig gevouwen flensje geserveerd. En als ik de schrijver mag geloven zijn ze wel lekker maar loodzwaar. Waarschijnlijk niemand behalve een Russische oma die daar nog aan gaat beginnen dus ik kies voor een bekender pannenkoekje dat uiteraard ook voorbijkomt in het boek: de blini. Het heerlijk luchtige bodempje voor gerookte zalm, zalmeitjes of kaviaar (zwarte eitjes van een andere vis mag ook) met een likje crème fraîche eronder en wat bieslook of dille erop.

Laat de wodka en champagne maar doorkomen!

Voor ongeveer 10 blini’s
Het beslag moet vier uur rijzen, houd daar rekening mee.

150 gram bloem
2 eieren
3 gram gedroogde gist
2 dl melk
mespuntje zout
lepeltje suiker

Scheid de eieren, zorg dat de eiwitten in een superschone, vetvrije schaal terechtkomen.
Laat de melk lauw worden in een pannetje (niet warm!)
Meng de bloem met de gist, het zout en de suiker.
Maak een kuiltje, laat daar de eidooiers in glijden, roer.
Dan de melk erbij gieten, het geheel doorroeren.

Vier uur laten rusten.

De eiwitten met een brandschone garde of mixer stijfkloppen en voorzichtig door het beslag scheppen.
In een kleine koekenpan een drupje olie heet laten worden of boter laten smelten, en een lepel beslag in de pan gieten.
Bak ongeveer drie blini’s tegelijk.

En nu maar hopen dat ze mooi hoog worden en netjes rond blijven. Houd ze warm en beleg met bovenstaande heerlijkheden.
Lauw of koud zijn ze ook heel smakelijk.

-----
Het plaatje is van Petra Busstra
© 2019 Maeve van der Steen
powered by CJ2