archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 1
Jaargang 15
12 oktober 2017
Nummer 2 verschijnt op
26 oktober 2017
Bezigheden > Koken delen printen terug
Niet alleen mooi ... * Maeve van der Steen

1416BZ BloemenWat is het toch een prachtige bloem, zoals hij knalrood staat te stralen in de berm tussen het groen, lieflijk wiegend in de wind. En dan herbergt de klaproos ook nog eens het allerbeste middel dat er bestaat tegen pijn en benauwdheid. ‘Opium, daar krijg je mooie dromen van,’ legde mijn vader me uit toen ik als kind iets las over Chinezen die lagen te roken in een opiumkit. Daar kon ik me nu helemaal niets bij voorstellen, dat je iets rookte en dan mooie dromen kreeg.

Jammer genoeg is dit hemelse geschenk voor de zwaar lijdende mens (in het ziekenhuis heet het morfine) zeer verslavend en worden er, omdat het zo duur is, talloze levens door verwoest. Alhoewel er in Amsterdam niet veel heroïneverslaafden meer zijn. Van degenen die nog over zijn uit de jaren zeventig slikken de meeste methadon – een soort chemische variant van heroïne, waar je je niet zo prettig van gaat voelen als van the real stuff, maar die wel je ontwenningsverschijnselen onderdrukken. Op wereldschaal wordt nog wel veel gebruikt; de inspanningen om in Afghanistan de opiumboeren te bewegen over te gaan op het verbouwen van saffraan ten spijt. Opium brengt gewoon het meeste geld op.

De zaadjes van de ‘slaapbol’ – het maanzaad voor op het brood en in gebak – worden speciaal gekweekt met een verwaarloosbare hoeveelheid opium. Dus neem er gerust een schep van.
Ik kende maanzaad alleen van de ‘maanzaadbolletjes’ van de bakker, die er al waren toen nog niemand van sesamzaadjes had gehoord. Maar pas toen ik eens strudel gevuld met maanzaad proefde, begreep ik dat het echt een heel uitgesproken, heerlijke smaak heeft! Het hele maakproces was al erg spannend, het gebak werd bereid in de keuken van mijn Hongaarse schoonmoeder en een ver familielid had echt strudeldeeg en maanzaad uit Hongarije meegebracht. De vellen deeg werden uitgespreid op de keukentafel en waren zo dun dat je er – inderdaad zoals het hoort – met gemak de krant doorheen kon lezen. Vervolgens werden de vellen deeg meermalen gevouwen en daarna gevuld met een mengsel van maanzaad en suiker.

Met behulp van een recept van een Belgische meneer heb ik zoiets proberen te maken, maar hoe lezenswaard en schijnbaar duidelijk zijn stukje ook is, het is niet gelukt iets te maken wat ook maar leek op de strudel uit Hongarije. Ik ben bang dat dat Turkse deeg waar hij het over heeft en waar hij zijn apfelstrudel van maakt, bijna hetzelfde is als filodeeg en volgens mij is strudeldeeg toch iets anders. Zeker geen bladerdeeg, dan zou het makkelijk zijn want alom verkrijgbaar, maar dat is veel vetter.

Soms is het heel makkelijk om een gerecht na te maken met als enige bron van informatie de herinnering aan hoe het smaakte en hoe het eruitzag. Dat is mij vaak gelukt, al had ik bij terugkomst uit de Dordogne niet door dat het geheim van de Pommes Perigourdines het ganzenvet was waarin de aardappeltjes waren gegaard. Er bestond toen nog geen internet om dingen fluks op te zoeken.
Maar een cake bakken of een strudel maken is letterlijk andere koek met zo’n vage herinnering.

Lieve Leunstoellezer, we moeten het aanvaarden, ik ben wel een keukenprinses, maar zeker geen Mien Bakgraag.
Als dan ook nog, bij hoge uitzondering, het wereldwijde web geen soelaas biedt moet ik het hoofd buigen en dat andere recept gaan maken, waar er vele van te vinden zijn, dat voor Poolse maanzaadcake. Heerlijk lijkt het me. Ik begrijp inmiddels ook dat het maanzaad eerst nog uitgebreid bewerkt moet worden alvorens het te kunnen verwerken. Blancheren, weken en malen in een vleesmolen en wat niet al!

In het filmpje vergt het bereiden ongeveer zes minuten, maar kijk uit: het is versneld afgespeeld en doorspekt met time lapses. In werkelijkheid kan ik in de tijd die het vergt deze cake te maken een voorgerecht plus hoofdgerecht bereiden voor zes personen. Dus ik laat het werk graag aan de lezer over.
Oh ja, je moet wel een dag vóór het uiteindelijke bakken beginnen met de voorbereidingen.
Volgende week weer een authentiek hartig Maeve van der Steen recept, aardappeltjes uit de Dordogne bijvoorbeeld.

-----
De tekening is van Via Dit
Meer informatie op: www.viadit.nl

© 2017 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken"
Bezigheden > Koken
Niet alleen mooi ... * Maeve van der Steen
1416BZ BloemenWat is het toch een prachtige bloem, zoals hij knalrood staat te stralen in de berm tussen het groen, lieflijk wiegend in de wind. En dan herbergt de klaproos ook nog eens het allerbeste middel dat er bestaat tegen pijn en benauwdheid. ‘Opium, daar krijg je mooie dromen van,’ legde mijn vader me uit toen ik als kind iets las over Chinezen die lagen te roken in een opiumkit. Daar kon ik me nu helemaal niets bij voorstellen, dat je iets rookte en dan mooie dromen kreeg.

Jammer genoeg is dit hemelse geschenk voor de zwaar lijdende mens (in het ziekenhuis heet het morfine) zeer verslavend en worden er, omdat het zo duur is, talloze levens door verwoest. Alhoewel er in Amsterdam niet veel heroïneverslaafden meer zijn. Van degenen die nog over zijn uit de jaren zeventig slikken de meeste methadon – een soort chemische variant van heroïne, waar je je niet zo prettig van gaat voelen als van the real stuff, maar die wel je ontwenningsverschijnselen onderdrukken. Op wereldschaal wordt nog wel veel gebruikt; de inspanningen om in Afghanistan de opiumboeren te bewegen over te gaan op het verbouwen van saffraan ten spijt. Opium brengt gewoon het meeste geld op.

De zaadjes van de ‘slaapbol’ – het maanzaad voor op het brood en in gebak – worden speciaal gekweekt met een verwaarloosbare hoeveelheid opium. Dus neem er gerust een schep van.
Ik kende maanzaad alleen van de ‘maanzaadbolletjes’ van de bakker, die er al waren toen nog niemand van sesamzaadjes had gehoord. Maar pas toen ik eens strudel gevuld met maanzaad proefde, begreep ik dat het echt een heel uitgesproken, heerlijke smaak heeft! Het hele maakproces was al erg spannend, het gebak werd bereid in de keuken van mijn Hongaarse schoonmoeder en een ver familielid had echt strudeldeeg en maanzaad uit Hongarije meegebracht. De vellen deeg werden uitgespreid op de keukentafel en waren zo dun dat je er – inderdaad zoals het hoort – met gemak de krant doorheen kon lezen. Vervolgens werden de vellen deeg meermalen gevouwen en daarna gevuld met een mengsel van maanzaad en suiker.

Met behulp van een recept van een Belgische meneer heb ik zoiets proberen te maken, maar hoe lezenswaard en schijnbaar duidelijk zijn stukje ook is, het is niet gelukt iets te maken wat ook maar leek op de strudel uit Hongarije. Ik ben bang dat dat Turkse deeg waar hij het over heeft en waar hij zijn apfelstrudel van maakt, bijna hetzelfde is als filodeeg en volgens mij is strudeldeeg toch iets anders. Zeker geen bladerdeeg, dan zou het makkelijk zijn want alom verkrijgbaar, maar dat is veel vetter.

Soms is het heel makkelijk om een gerecht na te maken met als enige bron van informatie de herinnering aan hoe het smaakte en hoe het eruitzag. Dat is mij vaak gelukt, al had ik bij terugkomst uit de Dordogne niet door dat het geheim van de Pommes Perigourdines het ganzenvet was waarin de aardappeltjes waren gegaard. Er bestond toen nog geen internet om dingen fluks op te zoeken.
Maar een cake bakken of een strudel maken is letterlijk andere koek met zo’n vage herinnering.

Lieve Leunstoellezer, we moeten het aanvaarden, ik ben wel een keukenprinses, maar zeker geen Mien Bakgraag.
Als dan ook nog, bij hoge uitzondering, het wereldwijde web geen soelaas biedt moet ik het hoofd buigen en dat andere recept gaan maken, waar er vele van te vinden zijn, dat voor Poolse maanzaadcake. Heerlijk lijkt het me. Ik begrijp inmiddels ook dat het maanzaad eerst nog uitgebreid bewerkt moet worden alvorens het te kunnen verwerken. Blancheren, weken en malen in een vleesmolen en wat niet al!

In het filmpje vergt het bereiden ongeveer zes minuten, maar kijk uit: het is versneld afgespeeld en doorspekt met time lapses. In werkelijkheid kan ik in de tijd die het vergt deze cake te maken een voorgerecht plus hoofdgerecht bereiden voor zes personen. Dus ik laat het werk graag aan de lezer over.
Oh ja, je moet wel een dag vóór het uiteindelijke bakken beginnen met de voorbereidingen.
Volgende week weer een authentiek hartig Maeve van der Steen recept, aardappeltjes uit de Dordogne bijvoorbeeld.

-----
De tekening is van Via Dit
Meer informatie op: www.viadit.nl
© 2017 Maeve van der Steen
powered by CJ2