archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 11
Jaargang 17
26 maart 2020
Nummer 12 verschijnt op
9 april 2020
Bezigheden > Koken delen printen terug
Niks te doen? Was het maar waar! Maeve van der Steen

1711BZ TroostetenNiks te doen nu je moet thuiszitten? Was het maar waar. De keukenvloer moet vernieuwd bijvoorbeeld. Ik was eigenlijk al maanden van plan iets uit te zoeken op internet, wordt het weer dat geblokte patroon of nu eens iets anders? Daar moet ik dan nu maar eens voor gaan zitten, al zal het even duren voor die vloer dan gelegd gaat worden. Het bad moet geschrobd worden, de diepvries ontdooid, dichte enveloppen geopend, achterstallige mails beantwoord en anders weggegooid, eigenlijk moet er nog heel véél geschrobd … Dat is nou juist het fijne van werken en gezelligheidsafspraken: je moet weg, doei! Die klusjes komen morgen wel, of overmorgen. Zo urgent zijn ze nou ook weer niet.
 
Helaas, vluchten kan niet meer, we mogen blij zijn dat we nog de deur uit mogen om boodschappen te doen. Gelukkig kan ik zowaar even relaxen als ik tenminste twee van die klusjes heb aangepakt. Tenminste, er aan begonnen en een ervan echt gedaan. Hoera, ik mag even zitten. Lekker Netflixen of aan De Toverberg van Thomas Mann beginnen? Nee, zo ver ben ik nog lang niet. Wie weet lukt me dat na nog een paar dagen verplicht thuis zijn.

Voorlopig ben ik blij dat er genoeg tijd is om te koken. Een uitgebreide, gezonde maaltijd. Naar de winkel en afstand houden daar, en hopen dat er nog spaghetti is. Ikzelf heb altijd genoeg pasta in voorraad. We beginnen met het makkelijkste toetje ter wereld, dat wel een dag van tevoren gemaakt moet worden.

Eerst het toetje:
Halve liter Griekse yoghurt
blikje gecondenseerde melk
een citroen

Even zoeken in de supermarkt naar die gecondenseerde melk maar – indien niet gehamsterd – het bestaat nog hoor. Inhoud 397 gram.
Pers de citroen uit. Meng de yoghurt, de gecondenseerde melk en het citroensap goed door elkaar.
Rasp een beetje van de citroenschil erover heen. Breng over in vier glazen en zet in de koelkast.
De volgende dag kan je genieten van een overheerlijk luxe dessert.
Voor twee personen gewoon de helft van alles nemen, dat kan zonder maatbeker of weegschaal, gewoon uit de losse pols.

Dan het voorgerecht:
Als voorgerecht maken we spaghetti, let op, we doen het dus zoals de Italianen het doen. Niet een bordje spaghetti als maaltijd maar als voorafje.

Van dit recept vond ik alleen de lijst met ingrediënten op een papiertje dat ik ooit bewaard had, de bereidingswijze verzon ik er maar bij en klaarblijkelijk klopte het, een rijk smakende  Oosters-Italiaanse pasta was het resultaat.

Voor vier personen (we gaan er maar vanuit dat we niet alleen zitten, anders maar gewoon in vieren delen, dit keer wel vrij precies).

200 gram spaghetti of spaghettini, liefst van het merk De Cecco
5 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
4 eetlepels boter
1 eetlepel gehakte lente-ui
snuf cayennepeper

in een kommetje mengen:

2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel oestersaus
2 theelepels Worcestershiresaus
2 theelepels vissaus
1 theelepel sesamolie
5 eetlepels Parmezaanse kaas

Kook de spaghetti of spaghettini in ruim water met een schep zout (pas toevoegen als het water kookt) zoveel minuten als op het pak staat aangegeven.
Zet vier diepe borden in een oven van 50º of op de kachel.
De boter smelten in een ruime koekenpan met de knoflook, ui en cayennepeper. Vuur heel laag! Het mag niet bruin worden.
Als de pasta gaar is (altijd even proeven om te checken) afgieten door een zeef. Niet afspoelen! Half kopje kookvocht opvangen.
Nu razendsnel de pasta in de koekenpan gooien met het beetje kookvocht en de inhoud van het kommetje, goed doorroeren, het vuur mag uit.
Op de voorverwarmde borden draperen, subiet serveren en genieten maar.

En tenslotte:
Als hoofdgerecht bakken we een biefstukje of entrecootje, en leggen er een stukje blauwe kaas vermengd met een beetje boter op.
Gestoofde paksoi erbij. Je spoelt de paksoi af, snijd hem in dunne reepjes en bakt/stooft de groente in een druppel zonnebloemolie met een klein scheutje sojasaus. Duurt nog geen vijf minuten, de paksoi is eerder klaar dan het rode vlees. Stukje stokbrood erbij en een glaasje Beaujolais, die het ook goed doet bij de pasta. Nu is het hele menu een beetje Euro-Aziatisch, ook het citroendessert (als je dat de dag ervoor al gemaakt hebt, waardoor het nu mooi opgesteven is). Want ten slotte komen citroenen oorspronkelijk uit China, zoals alle citrusvruchten. Sinaasappel betekent ‘appel uit Sina’ oftewel China.

En nu allemaal nog even binnen blijven en niet ziek worden.

-------
Het plaatje is van Katharina Kouwenhoven


© 2020 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Niks te doen? Was het maar waar! Maeve van der Steen
1711BZ TroostetenNiks te doen nu je moet thuiszitten? Was het maar waar. De keukenvloer moet vernieuwd bijvoorbeeld. Ik was eigenlijk al maanden van plan iets uit te zoeken op internet, wordt het weer dat geblokte patroon of nu eens iets anders? Daar moet ik dan nu maar eens voor gaan zitten, al zal het even duren voor die vloer dan gelegd gaat worden. Het bad moet geschrobd worden, de diepvries ontdooid, dichte enveloppen geopend, achterstallige mails beantwoord en anders weggegooid, eigenlijk moet er nog heel véél geschrobd … Dat is nou juist het fijne van werken en gezelligheidsafspraken: je moet weg, doei! Die klusjes komen morgen wel, of overmorgen. Zo urgent zijn ze nou ook weer niet.
 
Helaas, vluchten kan niet meer, we mogen blij zijn dat we nog de deur uit mogen om boodschappen te doen. Gelukkig kan ik zowaar even relaxen als ik tenminste twee van die klusjes heb aangepakt. Tenminste, er aan begonnen en een ervan echt gedaan. Hoera, ik mag even zitten. Lekker Netflixen of aan De Toverberg van Thomas Mann beginnen? Nee, zo ver ben ik nog lang niet. Wie weet lukt me dat na nog een paar dagen verplicht thuis zijn.

Voorlopig ben ik blij dat er genoeg tijd is om te koken. Een uitgebreide, gezonde maaltijd. Naar de winkel en afstand houden daar, en hopen dat er nog spaghetti is. Ikzelf heb altijd genoeg pasta in voorraad. We beginnen met het makkelijkste toetje ter wereld, dat wel een dag van tevoren gemaakt moet worden.

Eerst het toetje:
Halve liter Griekse yoghurt
blikje gecondenseerde melk
een citroen

Even zoeken in de supermarkt naar die gecondenseerde melk maar – indien niet gehamsterd – het bestaat nog hoor. Inhoud 397 gram.
Pers de citroen uit. Meng de yoghurt, de gecondenseerde melk en het citroensap goed door elkaar.
Rasp een beetje van de citroenschil erover heen. Breng over in vier glazen en zet in de koelkast.
De volgende dag kan je genieten van een overheerlijk luxe dessert.
Voor twee personen gewoon de helft van alles nemen, dat kan zonder maatbeker of weegschaal, gewoon uit de losse pols.

Dan het voorgerecht:
Als voorgerecht maken we spaghetti, let op, we doen het dus zoals de Italianen het doen. Niet een bordje spaghetti als maaltijd maar als voorafje.

Van dit recept vond ik alleen de lijst met ingrediënten op een papiertje dat ik ooit bewaard had, de bereidingswijze verzon ik er maar bij en klaarblijkelijk klopte het, een rijk smakende  Oosters-Italiaanse pasta was het resultaat.

Voor vier personen (we gaan er maar vanuit dat we niet alleen zitten, anders maar gewoon in vieren delen, dit keer wel vrij precies).

200 gram spaghetti of spaghettini, liefst van het merk De Cecco
5 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
4 eetlepels boter
1 eetlepel gehakte lente-ui
snuf cayennepeper

in een kommetje mengen:

2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel oestersaus
2 theelepels Worcestershiresaus
2 theelepels vissaus
1 theelepel sesamolie
5 eetlepels Parmezaanse kaas

Kook de spaghetti of spaghettini in ruim water met een schep zout (pas toevoegen als het water kookt) zoveel minuten als op het pak staat aangegeven.
Zet vier diepe borden in een oven van 50º of op de kachel.
De boter smelten in een ruime koekenpan met de knoflook, ui en cayennepeper. Vuur heel laag! Het mag niet bruin worden.
Als de pasta gaar is (altijd even proeven om te checken) afgieten door een zeef. Niet afspoelen! Half kopje kookvocht opvangen.
Nu razendsnel de pasta in de koekenpan gooien met het beetje kookvocht en de inhoud van het kommetje, goed doorroeren, het vuur mag uit.
Op de voorverwarmde borden draperen, subiet serveren en genieten maar.

En tenslotte:
Als hoofdgerecht bakken we een biefstukje of entrecootje, en leggen er een stukje blauwe kaas vermengd met een beetje boter op.
Gestoofde paksoi erbij. Je spoelt de paksoi af, snijd hem in dunne reepjes en bakt/stooft de groente in een druppel zonnebloemolie met een klein scheutje sojasaus. Duurt nog geen vijf minuten, de paksoi is eerder klaar dan het rode vlees. Stukje stokbrood erbij en een glaasje Beaujolais, die het ook goed doet bij de pasta. Nu is het hele menu een beetje Euro-Aziatisch, ook het citroendessert (als je dat de dag ervoor al gemaakt hebt, waardoor het nu mooi opgesteven is). Want ten slotte komen citroenen oorspronkelijk uit China, zoals alle citrusvruchten. Sinaasappel betekent ‘appel uit Sina’ oftewel China.

En nu allemaal nog even binnen blijven en niet ziek worden.

-------
Het plaatje is van Katharina Kouwenhoven
© 2020 Maeve van der Steen
powered by CJ2