archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 11
Jaargang 17
26 maart 2020
Nummer 12 verschijnt op
9 april 2020
Bezigheden > Koken delen printen terug
Al weer aubergine? Maeve van der Steen

1708BZ AubergineWe gaan die mannen die niet van aubergine zeggen te houden eens even flink foppen. We zetten gewoon een paar schaaltjes op tafel met de heerlijkste hapjes. We vertellen er niet bij dat één van die dips moutobal, een auberginemengseltje is. Gegarandeerd dat er gretig van wordt gesnoept. Het overheerlijke hapje, gegarneerd met walnoten ernaast, wordt dan waarschijnlijk ook meteen opgegeten, zeker als er even opgewarmd flatbread (planbrood) naast ligt. Glaasje raki erbij – soort Turkse pastis – en smullen maar.

Boerenkool met worst en hutspot met klapstuk, prima hoor, maar het wil toch niet winteren, dus laten we ons maar weer eens op het Midden-Oosten storten.
En als ik binnenkort hutspot maak, ga ik er kant-en-klaar draadjesvlees bij serveren. Ja, eindelijk prefab voedsel gevonden dat echt heel geslaagd is. Het lijkt een beetje op klapstuk, maar dan mager, en het is ‘het ezeltje’ van het rund. (Klapstuk komt van de borst en het ezeltje van de lies, leer ik net van nuttige sites op internet.)
Verkrijgbaar bij Dirk van der Broek, dit sous-vide gegaarde stuk vlees. Onder de naam: Draadjesvlees van het merk ‘Food by four’. Alleen even opwarmen, heerlijk.

Terug naar het Midden-Oosten, in dit geval Syrië. De recepten zijn van Zina Aboud, uit haar boek: Mijn Syrische keuken.
Eigenlijk kan je het beste mannelijke aubergines kopen, want de vrouwtjes hebben meer zaadjes en zijn ook bitterder. Echt waar? Echt waar! Wil je precies weten hoe je ze herkent, lees dan het stukje daarover bij maroeska.nl. Je weet wel die Maroeska die de beste taarten maakte bij Heel Holland Bakt.
Wel weer terugkomen bij De Leunstoel hoor.

Hier twee auberginehapjes, genoeg voor vier personen. De moutobal bleek alom bekend behalve bij mij. De baba ganoush kende ik wel, maar deze pittige versie van Zina is superieur.

Zet de zon op tafel met deze mezze, als borrelhapje met licht geroosterd of opgewarmd ‘platbrood’. Of geef ze als bijgerecht bij lamsvlees of vis.

Moutobal

Twee middelgrote aubergines
4 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt (10% vet)
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen komijn
sap van 1 citroen
6 eetlepels tahini – ik noemde het altijd tahin maar men zegt tegenwoordig tahini
granaatappelpitjes, olijfolie, paar plopjes yoghurt en peterselie om te garneren

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en leg ze – met de schil naar beneden – op een bakplaat die bedekt is met bakpapier.
Schuif in de oven en bak een kwartier à twintig minuten, of nog langer, zodat de aubergine gegrild wordt en een rokerige smaak krijgt.
Intussen doe je de yoghurt, tahini, knoflook, zout en komijn in een kom en roert. Pers de citroen uit en voeg het sap toe. Weer goed door elkaar roeren.
Haal de aubergines uit de oven, laat ietsje afkoelen, schep dan voorzichtig het gare vruchtvlees eruit, zonder de schil mee te nemen. Roer de aubergine door het mengsel in de kom. Je kan het mengsel in de lege helften doen als die mooi intact zijn gebleven (en als het geen geheim hoeft te zijn dat het een auberginemengsel is) of in een mooi schaaltje.
Wat granaatappelpitjes, peterselie en wat sliertjes olijfolie eroverheen draperen en wat lepeltjes yoghurt ernaast. Maak het mooi!

Pittige baba ganoush (auberginesalade)

Twee grote aubergines, of drie kleine
1 rode peper
1 groene peper
1 hand peterselie
2 lente-uitjes
1 teen geperste knoflook
5 eetlepels granaatappelstroop
1/2 theelepel komijn
1/2 theelepel zout
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels olijfolie, plus een beetje om de aubergine te roosteren
100 gram walnoten in stukjes en wat granaatappelpitjes om te garneren

Rooster de aubergine op dezelfde manier als bij het recept hierboven, maar nu met wat olijfolie eroverheen.
Hak de pepertjes en lente-ui in stukjes en doe in een kom, doe de fijngeperste knoflook erbij.
Als de aubergine helemaal goed gaar is, even laten afkoelen en het vruchtvlees er voorzichtig uit scheppen. In stukjes snijden en ook in de kom doen. Roer door en voeg nu zout, komijn, granaatappelsiroop, citroensap en olijfolie toe. Weer alles goed door elkaar roeren.
In een mooie kom of schaal scheppen en garneren met de mooie rode pitjes van de granaatappel (de beste decoratie op je bord sinds tomaat en peterselie) en stukjes walnoten. Officieel moeten de walnoten ongebrand zijn maar ik had gewoon gebrande walnoten en die waren er erg lekker bij.
Op naar de lente wat mij betreft. Nou vooruit, eerst een paar dagen vorst om te schaatsen en een stamppotje te eten.

----
Het plaatje is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl

© 2020 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Al weer aubergine? Maeve van der Steen
1708BZ AubergineWe gaan die mannen die niet van aubergine zeggen te houden eens even flink foppen. We zetten gewoon een paar schaaltjes op tafel met de heerlijkste hapjes. We vertellen er niet bij dat één van die dips moutobal, een auberginemengseltje is. Gegarandeerd dat er gretig van wordt gesnoept. Het overheerlijke hapje, gegarneerd met walnoten ernaast, wordt dan waarschijnlijk ook meteen opgegeten, zeker als er even opgewarmd flatbread (planbrood) naast ligt. Glaasje raki erbij – soort Turkse pastis – en smullen maar.

Boerenkool met worst en hutspot met klapstuk, prima hoor, maar het wil toch niet winteren, dus laten we ons maar weer eens op het Midden-Oosten storten.
En als ik binnenkort hutspot maak, ga ik er kant-en-klaar draadjesvlees bij serveren. Ja, eindelijk prefab voedsel gevonden dat echt heel geslaagd is. Het lijkt een beetje op klapstuk, maar dan mager, en het is ‘het ezeltje’ van het rund. (Klapstuk komt van de borst en het ezeltje van de lies, leer ik net van nuttige sites op internet.)
Verkrijgbaar bij Dirk van der Broek, dit sous-vide gegaarde stuk vlees. Onder de naam: Draadjesvlees van het merk ‘Food by four’. Alleen even opwarmen, heerlijk.

Terug naar het Midden-Oosten, in dit geval Syrië. De recepten zijn van Zina Aboud, uit haar boek: Mijn Syrische keuken.
Eigenlijk kan je het beste mannelijke aubergines kopen, want de vrouwtjes hebben meer zaadjes en zijn ook bitterder. Echt waar? Echt waar! Wil je precies weten hoe je ze herkent, lees dan het stukje daarover bij maroeska.nl. Je weet wel die Maroeska die de beste taarten maakte bij Heel Holland Bakt.
Wel weer terugkomen bij De Leunstoel hoor.

Hier twee auberginehapjes, genoeg voor vier personen. De moutobal bleek alom bekend behalve bij mij. De baba ganoush kende ik wel, maar deze pittige versie van Zina is superieur.

Zet de zon op tafel met deze mezze, als borrelhapje met licht geroosterd of opgewarmd ‘platbrood’. Of geef ze als bijgerecht bij lamsvlees of vis.

Moutobal

Twee middelgrote aubergines
4 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt (10% vet)
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen komijn
sap van 1 citroen
6 eetlepels tahini – ik noemde het altijd tahin maar men zegt tegenwoordig tahini
granaatappelpitjes, olijfolie, paar plopjes yoghurt en peterselie om te garneren

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en leg ze – met de schil naar beneden – op een bakplaat die bedekt is met bakpapier.
Schuif in de oven en bak een kwartier à twintig minuten, of nog langer, zodat de aubergine gegrild wordt en een rokerige smaak krijgt.
Intussen doe je de yoghurt, tahini, knoflook, zout en komijn in een kom en roert. Pers de citroen uit en voeg het sap toe. Weer goed door elkaar roeren.
Haal de aubergines uit de oven, laat ietsje afkoelen, schep dan voorzichtig het gare vruchtvlees eruit, zonder de schil mee te nemen. Roer de aubergine door het mengsel in de kom. Je kan het mengsel in de lege helften doen als die mooi intact zijn gebleven (en als het geen geheim hoeft te zijn dat het een auberginemengsel is) of in een mooi schaaltje.
Wat granaatappelpitjes, peterselie en wat sliertjes olijfolie eroverheen draperen en wat lepeltjes yoghurt ernaast. Maak het mooi!

Pittige baba ganoush (auberginesalade)

Twee grote aubergines, of drie kleine
1 rode peper
1 groene peper
1 hand peterselie
2 lente-uitjes
1 teen geperste knoflook
5 eetlepels granaatappelstroop
1/2 theelepel komijn
1/2 theelepel zout
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels olijfolie, plus een beetje om de aubergine te roosteren
100 gram walnoten in stukjes en wat granaatappelpitjes om te garneren

Rooster de aubergine op dezelfde manier als bij het recept hierboven, maar nu met wat olijfolie eroverheen.
Hak de pepertjes en lente-ui in stukjes en doe in een kom, doe de fijngeperste knoflook erbij.
Als de aubergine helemaal goed gaar is, even laten afkoelen en het vruchtvlees er voorzichtig uit scheppen. In stukjes snijden en ook in de kom doen. Roer door en voeg nu zout, komijn, granaatappelsiroop, citroensap en olijfolie toe. Weer alles goed door elkaar roeren.
In een mooie kom of schaal scheppen en garneren met de mooie rode pitjes van de granaatappel (de beste decoratie op je bord sinds tomaat en peterselie) en stukjes walnoten. Officieel moeten de walnoten ongebrand zijn maar ik had gewoon gebrande walnoten en die waren er erg lekker bij.
Op naar de lente wat mij betreft. Nou vooruit, eerst een paar dagen vorst om te schaatsen en een stamppotje te eten.

----
Het plaatje is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl
© 2020 Maeve van der Steen
powered by CJ2