archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 17
Jaargang 16
4 juli 2019
Nummer 18 verschijnt op
29 augustus 2019
Bezigheden > Koken delen printen terug
Ach Jamie Maeve van der Steen

1615BZ JamieTerwijl ik dit schrijf zijn de meeste van Jamie Olivers restaurants in Engeland failliet aan het gaan. Hoe dat komt weet ik niet en waarom de miljonair Jamie dat niet kan verhelpen begrijp ik al helemaal niet; ik heb geen verstand van zakendoen. Ik had altijd begrepen dat kwaliteit loont, gecombineerd met wat gewiekstheid en gevoel voor trends natuurlijk, maar daarin voorzag Jamie toch ruimschoots?

Dit alles met een scheutje menslievendheid erdoorheen gemengd. Kansarme jongeren in dienst nemen, obesitas bestrijden en de schoolmaaltijden in de UK op een hoger peil brengen, dat is ook Jamies business. Hopelijk komen deze idealistische doelen niet al te veel in gevaar.

In zijn beginjaren kon Jamie ons enorm bekoren met zijn jongensachtige bravoure en bijna vrouwelijke charme, waarmee hij de ene na de andere aantrekkelijke schotel in elkaar flanste. Althans zo leek het, huppekee, nog wat rucola en peterselie eroverheen, grofgesneden natuurlijk – no problem – en welja, nog maar een scheut olijfolie eroverheen. Nog een beetje citroenzest hier, daar nog even wat fijngehakte nootjes, and the party can begin! Heel aanstekelijk allemaal, je krijgt meteen zin om te koken en te eten, maar fijngesneden peterselie is eerlijk gezegd lekkerder ... En zelfs als je alles grof snijdt, probeer eens een van zijn ‘15 minuten maaltijden’ te maken, je doet er minstens een half uur over.

Toch ben ik nog steeds fan, kijk maar eens naar zijn filmpjes met fijne recepten, tips en tricks, het internet staat er vol mee. Jamies enthousiasme is zeer inspirerend.

Zijn Aziatische viskoekjes leken me in eerste instantie heel lekker maar bij nadere bestudering van het recept deed het me meer denken aan een gebakken zalmtartaartje. De recepten van echte Thaise viskoekjes zijn weinig aanlokkelijk – rauwe vis in de keukenmachine, die ik ook nog eens niet heb? Bevroren vispasta kopen die nogal plakkerig schijnt te zijn? Thaise viskoekjes eten we wel bij de Thai. En ik besloot tot het bedenken van een eigen viskoekje, met Aziatische touch op Hollandse basis, met aardappel namelijk.

Als je toevallig wat bereide vis over hebt van gisteren, prima, dan gebruik je dat in plaats van rauwe en hetzelfde geldt voor een restje gekookte aardappelen of puree.
In plaats van vis en garnalen kan je ook alleen vis gebruiken (neem dan 200 gram). Als je niet alle kruiderijen in huis hebt, geen nood, dan neem je iets wat erop lijkt, maar de lime leaves – ik heb ze in de diepvries – geven wel een karakteristiek smaakje.

Hollands-Aziatische viskoekjes, een stuk of zes, zeven

200 gram kruimige aardappels, gekookt met klein schepje zout
120 gram vis, bijvoorbeeld kabeljauw
80 gram gepelde grote garnalen
halve eetlepel vissaus
halve eetlepel oestersaus
eetlepel sojasaus
geraspte schil van een limoen
theelepel sap van limoen
vier blaadjes lime leaves, fijngesneden
een groen of rood pepertje, in ringetjes gesneden
lente-uitje, in dunne schijfjes gesneden
klein teentje verse knoflook, platgeslagen en fijngesneden
drie eetlepels fijngehakte koriander
wat takjes koriander, grofgehakt
eetlepel fijngehakte peterselie
wat kerriepoeder
een eitje
maïzena

Je kan nog meer kruiden of specerijen naar smaak toevoegen, vis en aardappel kunnen heel wat hebben.
Vis en garnalen in kleine stukjes snijden, aardappels met een vork prakken of stampen.
Meng alle ingrediënten (behalve maizena) goed door elkaar. Vorm er enigszins platte ballen van.
Strooi maïzena op een bord en paneer de ballen daarin.
Schenk een dun laagje zonnebloemolie in een ruime koekenpan, laat heet worden.
Bak ze een minuut of tien in de hete olie, tot ze goudbruin zijn.
Leg ze op keukenpapier om wat olie kwijt te raken, dan op een bord en strooi de grofgehakte koriander eroverheen.

Lekker met een chilisausje erbij. Heb je dat niet in huis, vermeng dan tomatenketchup met een beetje sambal.

Als voorgerecht, lunch of lekker hapje. Of als maaltijd, geef er in dat geval sugarsnaps of peultjes bij.

Eat your heart out, Jamie!

-----
Het plaatje is van Han Busstra


© 2019 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Ach Jamie Maeve van der Steen
1615BZ JamieTerwijl ik dit schrijf zijn de meeste van Jamie Olivers restaurants in Engeland failliet aan het gaan. Hoe dat komt weet ik niet en waarom de miljonair Jamie dat niet kan verhelpen begrijp ik al helemaal niet; ik heb geen verstand van zakendoen. Ik had altijd begrepen dat kwaliteit loont, gecombineerd met wat gewiekstheid en gevoel voor trends natuurlijk, maar daarin voorzag Jamie toch ruimschoots?

Dit alles met een scheutje menslievendheid erdoorheen gemengd. Kansarme jongeren in dienst nemen, obesitas bestrijden en de schoolmaaltijden in de UK op een hoger peil brengen, dat is ook Jamies business. Hopelijk komen deze idealistische doelen niet al te veel in gevaar.

In zijn beginjaren kon Jamie ons enorm bekoren met zijn jongensachtige bravoure en bijna vrouwelijke charme, waarmee hij de ene na de andere aantrekkelijke schotel in elkaar flanste. Althans zo leek het, huppekee, nog wat rucola en peterselie eroverheen, grofgesneden natuurlijk – no problem – en welja, nog maar een scheut olijfolie eroverheen. Nog een beetje citroenzest hier, daar nog even wat fijngehakte nootjes, and the party can begin! Heel aanstekelijk allemaal, je krijgt meteen zin om te koken en te eten, maar fijngesneden peterselie is eerlijk gezegd lekkerder ... En zelfs als je alles grof snijdt, probeer eens een van zijn ‘15 minuten maaltijden’ te maken, je doet er minstens een half uur over.

Toch ben ik nog steeds fan, kijk maar eens naar zijn filmpjes met fijne recepten, tips en tricks, het internet staat er vol mee. Jamies enthousiasme is zeer inspirerend.

Zijn Aziatische viskoekjes leken me in eerste instantie heel lekker maar bij nadere bestudering van het recept deed het me meer denken aan een gebakken zalmtartaartje. De recepten van echte Thaise viskoekjes zijn weinig aanlokkelijk – rauwe vis in de keukenmachine, die ik ook nog eens niet heb? Bevroren vispasta kopen die nogal plakkerig schijnt te zijn? Thaise viskoekjes eten we wel bij de Thai. En ik besloot tot het bedenken van een eigen viskoekje, met Aziatische touch op Hollandse basis, met aardappel namelijk.

Als je toevallig wat bereide vis over hebt van gisteren, prima, dan gebruik je dat in plaats van rauwe en hetzelfde geldt voor een restje gekookte aardappelen of puree.
In plaats van vis en garnalen kan je ook alleen vis gebruiken (neem dan 200 gram). Als je niet alle kruiderijen in huis hebt, geen nood, dan neem je iets wat erop lijkt, maar de lime leaves – ik heb ze in de diepvries – geven wel een karakteristiek smaakje.

Hollands-Aziatische viskoekjes, een stuk of zes, zeven

200 gram kruimige aardappels, gekookt met klein schepje zout
120 gram vis, bijvoorbeeld kabeljauw
80 gram gepelde grote garnalen
halve eetlepel vissaus
halve eetlepel oestersaus
eetlepel sojasaus
geraspte schil van een limoen
theelepel sap van limoen
vier blaadjes lime leaves, fijngesneden
een groen of rood pepertje, in ringetjes gesneden
lente-uitje, in dunne schijfjes gesneden
klein teentje verse knoflook, platgeslagen en fijngesneden
drie eetlepels fijngehakte koriander
wat takjes koriander, grofgehakt
eetlepel fijngehakte peterselie
wat kerriepoeder
een eitje
maïzena

Je kan nog meer kruiden of specerijen naar smaak toevoegen, vis en aardappel kunnen heel wat hebben.
Vis en garnalen in kleine stukjes snijden, aardappels met een vork prakken of stampen.
Meng alle ingrediënten (behalve maizena) goed door elkaar. Vorm er enigszins platte ballen van.
Strooi maïzena op een bord en paneer de ballen daarin.
Schenk een dun laagje zonnebloemolie in een ruime koekenpan, laat heet worden.
Bak ze een minuut of tien in de hete olie, tot ze goudbruin zijn.
Leg ze op keukenpapier om wat olie kwijt te raken, dan op een bord en strooi de grofgehakte koriander eroverheen.

Lekker met een chilisausje erbij. Heb je dat niet in huis, vermeng dan tomatenketchup met een beetje sambal.

Als voorgerecht, lunch of lekker hapje. Of als maaltijd, geef er in dat geval sugarsnaps of peultjes bij.

Eat your heart out, Jamie!

-----
Het plaatje is van Han Busstra
© 2019 Maeve van der Steen
powered by CJ2