archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 17
Jaargang 16
4 juli 2019
Nummer 18 verschijnt op
29 augustus 2019
Bezigheden > Koken delen printen terug
In minder dan twintig minuten Maeve van der Steen

1607BZ 20 minMet enige trots herlees ik een stukje van mezelf uit 2014 (zie link onderaan). Het verhaal heeft niets aan actualiteit ingeboet: sterker nog, iedereen in Nederland een energiechipkaart geven vind ik nog steeds een goed plan. Je kan de kaart opladen met ‘groen’ gedrag (slechts twee keer gedoucht deze week!) en verbruiken met vervuilend gedrag (naar Amerika gevlogen, oei, dat wordt twee weken lopen naar kantoor). De bedoeling is dat arm en rijk allebei evenveel offers moeten brengen.

Niet haalbaar jammer genoeg, de meeste mensen beginnen nou eenmaal keihard te piepen zodra ook maar een centimeter vrijheid van ze wordt afgenomen. Het ‘we mogen ook niks meer’ zal niet van de lucht zijn. Dus komen er weer meer snelwegen in ons kleine Nederland en gaat Schiphol gewoon uitbreiden. En ondanks alle inspanningen van Teun van der Keuken en consorten met programma’s als Keuringsdienst van Waarde worden er nog altijd bergen overbodige troep geproduceerd.

Natuur bestaat niet meer schijnt het wel, maar er zijn ook andere geluiden. In een troostrijk interview met Louise Fresco lees ik dat ze redelijk optimistisch is over het welzijn van de wereldbevolking in het algemeen en de nieuwe ontwikkelingen in de voedselindustrie in het bijzonder.

Dus laten we vooral lekker gaan koken vanavond met zo weinig mogelijk hitte en zo veel mogelijk smaak, zonder dat je een eenpansgerecht maakt – die term hoor je niet veel meer tegenwoordig trouwens.
De herten uit de Oostvaardersplassen zijn al weer uitverkocht voorlopig, dus in afwachting van de volgende jachtbuit kopen we een hertenbiefstukje bij poelier of supermarkt en hopen maar dat het vlees van niet al te ver komt.

Lekkers met minieme hoeveelheid energie – ook voor de kok

Voor twee personen

twee hertenbiefstukjes
scheutje wijn, sherry of port
400 gram witlof
400 gram aardappels, geschild en in plakjes gesneden
teentje knoflook, geplet en dan in stukjes gesneden
scheutje slagroom en scheutje melk
klont boter (ongeveer dertig gram)
paar jeneverbessen, gekneusd
vers gemalen peper, zout
versgemalen nootmuskaat
drupje citroen
eventueel een eetlepel bessenjam of iets dergelijks

Haal voorzichtig de blaadjes van de struikjes witlof af, zodat je een stapel vleugeltjes krijgt.
Spoel de plakjes aardappel af en doe ze in een pannetje met dikke bodem, giet er een scheutje room en een scheutje melk overheen. De aardappels moeten net niet half onderstaan.
Strooi er zuinig zout, ruim peper en een beetje nootmuskaat overheen en doe de knoflook erbij. Laat aan de kook komen en zet dan zo laag mogelijk. Af en toe omroeren, melk heeft de neiging tot aanbakken.
Intussen in een koekenpan een klont boter laten smelten, de witlof erbij doen en bakken maar. Goed omscheppen. Dan superlaag zetten en deksel op de pan doen. Zet twee borden op de kachel of radiator (mensen met andersoortige verwarming zoeken een warme plek in huis).

In een zo klein mogelijke koekenpan de gezouten en gepeperde hertenbiefstukjes in een scheutje olie en een klontje boter om en om bakken, doe de jeneverbessen erbovenop.
Leg de biefstukjes op de borden. Maak met een scheutje drank of water de baksels in de pan los, laat even uitdampen.
Voor de liefhebber een lepel zwarte of rodebessenjam of cranberriecompote erdoor roeren.
Schenk de jus over de biefstukjes en schep de aardappels en de gebakken witlof – met drupje citroen eroverheen – ernaast.

Als je deze aanwijzingen opgevolgd hebt, is alles tegelijkertijd gaar. De aardappels hebben ongeveer achttien minuten nodig, de lof tien à twaalf, de biefstukjes, met het rusten op het bord meegerekend, zes à acht minuten.

Geniet ervan met een glas wijn van redelijk dichtbij, een Spätburgunder uit Duitsland bijvoorbeeld.

-----
------------
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl

© 2019 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
In minder dan twintig minuten Maeve van der Steen
1607BZ 20 minMet enige trots herlees ik een stukje van mezelf uit 2014 (zie link onderaan). Het verhaal heeft niets aan actualiteit ingeboet: sterker nog, iedereen in Nederland een energiechipkaart geven vind ik nog steeds een goed plan. Je kan de kaart opladen met ‘groen’ gedrag (slechts twee keer gedoucht deze week!) en verbruiken met vervuilend gedrag (naar Amerika gevlogen, oei, dat wordt twee weken lopen naar kantoor). De bedoeling is dat arm en rijk allebei evenveel offers moeten brengen.

Niet haalbaar jammer genoeg, de meeste mensen beginnen nou eenmaal keihard te piepen zodra ook maar een centimeter vrijheid van ze wordt afgenomen. Het ‘we mogen ook niks meer’ zal niet van de lucht zijn. Dus komen er weer meer snelwegen in ons kleine Nederland en gaat Schiphol gewoon uitbreiden. En ondanks alle inspanningen van Teun van der Keuken en consorten met programma’s als Keuringsdienst van Waarde worden er nog altijd bergen overbodige troep geproduceerd.

Natuur bestaat niet meer schijnt het wel, maar er zijn ook andere geluiden. In een troostrijk interview met Louise Fresco lees ik dat ze redelijk optimistisch is over het welzijn van de wereldbevolking in het algemeen en de nieuwe ontwikkelingen in de voedselindustrie in het bijzonder.

Dus laten we vooral lekker gaan koken vanavond met zo weinig mogelijk hitte en zo veel mogelijk smaak, zonder dat je een eenpansgerecht maakt – die term hoor je niet veel meer tegenwoordig trouwens.
De herten uit de Oostvaardersplassen zijn al weer uitverkocht voorlopig, dus in afwachting van de volgende jachtbuit kopen we een hertenbiefstukje bij poelier of supermarkt en hopen maar dat het vlees van niet al te ver komt.

Lekkers met minieme hoeveelheid energie – ook voor de kok

Voor twee personen

twee hertenbiefstukjes
scheutje wijn, sherry of port
400 gram witlof
400 gram aardappels, geschild en in plakjes gesneden
teentje knoflook, geplet en dan in stukjes gesneden
scheutje slagroom en scheutje melk
klont boter (ongeveer dertig gram)
paar jeneverbessen, gekneusd
vers gemalen peper, zout
versgemalen nootmuskaat
drupje citroen
eventueel een eetlepel bessenjam of iets dergelijks

Haal voorzichtig de blaadjes van de struikjes witlof af, zodat je een stapel vleugeltjes krijgt.
Spoel de plakjes aardappel af en doe ze in een pannetje met dikke bodem, giet er een scheutje room en een scheutje melk overheen. De aardappels moeten net niet half onderstaan.
Strooi er zuinig zout, ruim peper en een beetje nootmuskaat overheen en doe de knoflook erbij. Laat aan de kook komen en zet dan zo laag mogelijk. Af en toe omroeren, melk heeft de neiging tot aanbakken.
Intussen in een koekenpan een klont boter laten smelten, de witlof erbij doen en bakken maar. Goed omscheppen. Dan superlaag zetten en deksel op de pan doen. Zet twee borden op de kachel of radiator (mensen met andersoortige verwarming zoeken een warme plek in huis).

In een zo klein mogelijke koekenpan de gezouten en gepeperde hertenbiefstukjes in een scheutje olie en een klontje boter om en om bakken, doe de jeneverbessen erbovenop.
Leg de biefstukjes op de borden. Maak met een scheutje drank of water de baksels in de pan los, laat even uitdampen.
Voor de liefhebber een lepel zwarte of rodebessenjam of cranberriecompote erdoor roeren.
Schenk de jus over de biefstukjes en schep de aardappels en de gebakken witlof – met drupje citroen eroverheen – ernaast.

Als je deze aanwijzingen opgevolgd hebt, is alles tegelijkertijd gaar. De aardappels hebben ongeveer achttien minuten nodig, de lof tien à twaalf, de biefstukjes, met het rusten op het bord meegerekend, zes à acht minuten.

Geniet ervan met een glas wijn van redelijk dichtbij, een Spätburgunder uit Duitsland bijvoorbeeld.

-----
------------
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl
© 2019 Maeve van der Steen
powered by CJ2