archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 4
Jaargang 16
29 november 2018
Nummer 5 verschijnt op
13 december 2018
Bezigheden > Koken delen printen terug
Kangatarianisme Maeve van der Steen

1604BZ KangaEten Australiërs kangoeroe? Het antwoord is ja, langzamerhand wel, al is men daar op zoek naar een speciaal woord voor kangoeroevlees, zoals Engelstaligen beef zeggen in plaats van rund, en pork in plaats van varken. Op die manier wordt de associatie met het nog levende beest niet zo gauw gelegd. En de import-Australiërs wilden die vrolijk springende kangoeroe nou eenmaal liever niet op hun bord. De oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, zijn er juist dol op.

Maar het kan verkeren, de laatste tijd is het juist weer helemaal hip geworden om deze (talrijke) buideldieren te consumeren onder het motto: wilde dieren consumeren is beter en minder belastend voor het milieu. Vergelijk de kwestie met onze overtollige herten in de Oostvaardersplassen. Laat ze niet verhongeren zou ik zeggen en laat ze zich niet zo vermenigvuldigen dat ze een plaag worden, maak liever een fijn gerecht met deze edelherten. In Australië bestaat nu zelfs kangatarianisme, dat houdt in dat je vegetarisch eet met uitzondering van af en toe een stukje kangoeroe. Alles voor het behoud van onze aarde.

Het kangoeroevlees wordt ook wel uitgevoerd, voornamelijk naar Rusland, hier is het geloof ik niet verkrijgbaar en eerlijk gezegd, ik vind het best om het zonder kangoeroe te doen. Dan maar een Australisch groentegerecht bereiden, met de hoofdrol voor de zoete aardappel. (Hoewel de zoete aardappel eigenlijk uit Zuid-Amerika komt). Met als verrassing dat ik na het bereiden van deze wortel/zoete aardappel/courgettepuree besloot dat ik de groente vóór het pureren lekkerder vond dan erna!
Dus hier mijn versie van zoete groenten uit de oven.
Met de conclusie dat ik eindelijk enthousiast ben geworden over het fenomeen zoete aardappel en het tegenwoordig zo populaire verschijnsel geroosterde groenten uit de oven.

Voor vier personen:

350 gram zoete aardappel
flinke winterwortel (ongeveer 180 gram)
1 courgette (150 gram)
2 eetlepels olijfolie

Zet de oven op 200º C. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Schil de zoete aardappel, de wortel en de courgette (die mag je ook met schil laten eventueel) en snijd in stukjes van 2x2 centimeter. Leg ze op het beklede bakblik en druppel de olijfolie erover, roer tot alle stukjes bedekt zijn.
Laat 35 tot veertig minuten garen, de groenten moeten zacht worden, maar niet te donkerbruin, prik even om te testen.
Zout en peper niet nodig, hoogstens een paar druppels citroensap als je het wat al te zoet vindt.
Oh ja, volgens het recept moet je er met een staafmixer puree van maken, ook prima als je dat leuk vindt, groentemousse. Voor mij zijn de blokjes zo lekker genoeg, met een balletje gehakt erbij bijvoorbeeld, (van het een of andere soort vlees waar wij aan gewend zijn).

Een zachte Australische rode wijn kiezen we natuurlijk, een soepele Merlot lijkt me prima erbij.

--------
Het plaatje is van Coc van Duijn


© 2018 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Kangatarianisme Maeve van der Steen
1604BZ KangaEten Australiërs kangoeroe? Het antwoord is ja, langzamerhand wel, al is men daar op zoek naar een speciaal woord voor kangoeroevlees, zoals Engelstaligen beef zeggen in plaats van rund, en pork in plaats van varken. Op die manier wordt de associatie met het nog levende beest niet zo gauw gelegd. En de import-Australiërs wilden die vrolijk springende kangoeroe nou eenmaal liever niet op hun bord. De oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, zijn er juist dol op.

Maar het kan verkeren, de laatste tijd is het juist weer helemaal hip geworden om deze (talrijke) buideldieren te consumeren onder het motto: wilde dieren consumeren is beter en minder belastend voor het milieu. Vergelijk de kwestie met onze overtollige herten in de Oostvaardersplassen. Laat ze niet verhongeren zou ik zeggen en laat ze zich niet zo vermenigvuldigen dat ze een plaag worden, maak liever een fijn gerecht met deze edelherten. In Australië bestaat nu zelfs kangatarianisme, dat houdt in dat je vegetarisch eet met uitzondering van af en toe een stukje kangoeroe. Alles voor het behoud van onze aarde.

Het kangoeroevlees wordt ook wel uitgevoerd, voornamelijk naar Rusland, hier is het geloof ik niet verkrijgbaar en eerlijk gezegd, ik vind het best om het zonder kangoeroe te doen. Dan maar een Australisch groentegerecht bereiden, met de hoofdrol voor de zoete aardappel. (Hoewel de zoete aardappel eigenlijk uit Zuid-Amerika komt). Met als verrassing dat ik na het bereiden van deze wortel/zoete aardappel/courgettepuree besloot dat ik de groente vóór het pureren lekkerder vond dan erna!
Dus hier mijn versie van zoete groenten uit de oven.
Met de conclusie dat ik eindelijk enthousiast ben geworden over het fenomeen zoete aardappel en het tegenwoordig zo populaire verschijnsel geroosterde groenten uit de oven.

Voor vier personen:

350 gram zoete aardappel
flinke winterwortel (ongeveer 180 gram)
1 courgette (150 gram)
2 eetlepels olijfolie

Zet de oven op 200º C. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Schil de zoete aardappel, de wortel en de courgette (die mag je ook met schil laten eventueel) en snijd in stukjes van 2x2 centimeter. Leg ze op het beklede bakblik en druppel de olijfolie erover, roer tot alle stukjes bedekt zijn.
Laat 35 tot veertig minuten garen, de groenten moeten zacht worden, maar niet te donkerbruin, prik even om te testen.
Zout en peper niet nodig, hoogstens een paar druppels citroensap als je het wat al te zoet vindt.
Oh ja, volgens het recept moet je er met een staafmixer puree van maken, ook prima als je dat leuk vindt, groentemousse. Voor mij zijn de blokjes zo lekker genoeg, met een balletje gehakt erbij bijvoorbeeld, (van het een of andere soort vlees waar wij aan gewend zijn).

Een zachte Australische rode wijn kiezen we natuurlijk, een soepele Merlot lijkt me prima erbij.

--------
Het plaatje is van Coc van Duijn
© 2018 Maeve van der Steen
powered by CJ2