archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 14
Jaargang 15
17 mei 2018
Nummer 15 verschijnt op
31 mei 2018
Bezigheden > Koken delen printen terug
Eens een andere kant op: Oostenrijk Maeve van der Steen

1512BZ OostenrijkIk ben dan wel actrice en zangeres, treed af toe op en speel nog wel eens een rolletje, maar het grootste deel van mijn werkzame leven breng ik door met het voorlezen van audioboeken. Meestal romans, maar ook non-fictie, zoals onlangs het geweldige ‘Raadselvader’ van Jolande Withuis over haar jeugd in een communistisch gezin. Mooier en spannender dan menige roman.

Ook educatieve boeken moeten worden voorgelezen. Van rekenboekjes voor achtjarigen tot het essay van Femke Halsema in het kader van de maand van de filosofie. Alles bedoeld ‘voor hen die niet op de gebruikelijke manier kunnen lezen’, denk daarbij aan blinden, slechtzienden, dyslectici of mensen die ziek zijn.

Gelukkig zijn de meeste dingen interessant zodra je je erin verdiept, of zoals in mijn geval: je gedwongen wordt je erin te verdiepen omdat je de tekst voorleest, maar het is natuurlijk fijn als je iets te lezen krijgt wat helemaal in je straatje ligt.
En dat was het geval met ‘Ik weet meer van wijn’, cursusboek voor het wijnexamen op SDEN niveau 2, geen idee wat je dan mag als je geslaagd bent.

Wat een genot om langs al die wijngebieden in al die wijnlanden te wandelen. Uiteraard ben ik het meeste allang weer vergeten, maar de beschrijvingen van de dalen langs Moezel, Ahr en Rijn maakten veel indruk. Duitse en Oostenrijkse wijnen hadden me nooit zo aangesproken, behalve die gemaakt van de Spätburgunder natuurlijk, de Duitse naam voor Pinot Noir.
Plotseling was ik enorm nieuwsgierig naar de smaak van de Oostenrijkse Blaufränkisch, en ik spoedde mij naar de dichtstbijzijnde wijnwinkel, een Gall & Gall die toevallig een Winzerkeller Andau Blaufränkisch in huis had. Heerlijk! Let op, de kleinere filialen hebben hem niet.

Nu nog een lekker recept dat ook uit Burgenland komt. Een streek die culinair sterk beïnvloed is door omringende gebieden en tot mijn verrassing komen we een ‘old time favourite’ tegen, Palacinka! Die we bestelden in een van de vele goedkope Joegoslavische restaurants die Nederland toen rijk was.

Me altijd afgevraagd hoe je die maakt, nu weet ik het. Om op aan te vallen als de fles wijn leeg is. Onderstaand recept is voor ongeveer zes flensjes.

Maak eerst de vulling met:
100 gram kwark
1/8 l slagroom
half zakje vanillesuiker
50 gram fijne tafelsuiker
rasp en sap van 1/4 citroen
1 eiwit
poedersuiker

Zet het eiwit en de poedersuiker apart. Klop de rest van de ingrediënten door elkaar.
Klop het eiwit stijf en roer het dan luchtig door het romige mengsel. Zet een uurtje in de ijskast (ik kan me herinneren dat het in het Joegoslavische restaurant bijna ijs leek, dus je kan het ook even in de vriezer zetten).
Je kan gewoon dunne flensjes maken zoals je het gewend bent.
Maar dit is de officiële bereidingswijze:
snuf bakpoeder
75 gram bloem
75 gram volkorenbloem
100 ml melk
1 ei
snuf zout
scheut mineraalwater met prik

Alles vermengen tot een vloeibare massa.
In zeer hete, met olie ingesmeerde koekenpan dun uitgieten en goudbruin laten bakken door meermalen te keren.
Vul de warme flensjes met de romig-frisse vulling en bestrooi met poedersuiker.

---------
De tekening is van Coc van Duijn
Meer informatie op:  http://cocvanduijn.nl/

© 2018 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken"
Bezigheden > Koken
Eens een andere kant op: Oostenrijk Maeve van der Steen
1512BZ OostenrijkIk ben dan wel actrice en zangeres, treed af toe op en speel nog wel eens een rolletje, maar het grootste deel van mijn werkzame leven breng ik door met het voorlezen van audioboeken. Meestal romans, maar ook non-fictie, zoals onlangs het geweldige ‘Raadselvader’ van Jolande Withuis over haar jeugd in een communistisch gezin. Mooier en spannender dan menige roman.

Ook educatieve boeken moeten worden voorgelezen. Van rekenboekjes voor achtjarigen tot het essay van Femke Halsema in het kader van de maand van de filosofie. Alles bedoeld ‘voor hen die niet op de gebruikelijke manier kunnen lezen’, denk daarbij aan blinden, slechtzienden, dyslectici of mensen die ziek zijn.

Gelukkig zijn de meeste dingen interessant zodra je je erin verdiept, of zoals in mijn geval: je gedwongen wordt je erin te verdiepen omdat je de tekst voorleest, maar het is natuurlijk fijn als je iets te lezen krijgt wat helemaal in je straatje ligt.
En dat was het geval met ‘Ik weet meer van wijn’, cursusboek voor het wijnexamen op SDEN niveau 2, geen idee wat je dan mag als je geslaagd bent.

Wat een genot om langs al die wijngebieden in al die wijnlanden te wandelen. Uiteraard ben ik het meeste allang weer vergeten, maar de beschrijvingen van de dalen langs Moezel, Ahr en Rijn maakten veel indruk. Duitse en Oostenrijkse wijnen hadden me nooit zo aangesproken, behalve die gemaakt van de Spätburgunder natuurlijk, de Duitse naam voor Pinot Noir.
Plotseling was ik enorm nieuwsgierig naar de smaak van de Oostenrijkse Blaufränkisch, en ik spoedde mij naar de dichtstbijzijnde wijnwinkel, een Gall & Gall die toevallig een Winzerkeller Andau Blaufränkisch in huis had. Heerlijk! Let op, de kleinere filialen hebben hem niet.

Nu nog een lekker recept dat ook uit Burgenland komt. Een streek die culinair sterk beïnvloed is door omringende gebieden en tot mijn verrassing komen we een ‘old time favourite’ tegen, Palacinka! Die we bestelden in een van de vele goedkope Joegoslavische restaurants die Nederland toen rijk was.

Me altijd afgevraagd hoe je die maakt, nu weet ik het. Om op aan te vallen als de fles wijn leeg is. Onderstaand recept is voor ongeveer zes flensjes.

Maak eerst de vulling met:
100 gram kwark
1/8 l slagroom
half zakje vanillesuiker
50 gram fijne tafelsuiker
rasp en sap van 1/4 citroen
1 eiwit
poedersuiker

Zet het eiwit en de poedersuiker apart. Klop de rest van de ingrediënten door elkaar.
Klop het eiwit stijf en roer het dan luchtig door het romige mengsel. Zet een uurtje in de ijskast (ik kan me herinneren dat het in het Joegoslavische restaurant bijna ijs leek, dus je kan het ook even in de vriezer zetten).
Je kan gewoon dunne flensjes maken zoals je het gewend bent.
Maar dit is de officiële bereidingswijze:
snuf bakpoeder
75 gram bloem
75 gram volkorenbloem
100 ml melk
1 ei
snuf zout
scheut mineraalwater met prik

Alles vermengen tot een vloeibare massa.
In zeer hete, met olie ingesmeerde koekenpan dun uitgieten en goudbruin laten bakken door meermalen te keren.
Vul de warme flensjes met de romig-frisse vulling en bestrooi met poedersuiker.

---------
De tekening is van Coc van Duijn
Meer informatie op:  http://cocvanduijn.nl/
© 2018 Maeve van der Steen
powered by CJ2