archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 14
Jaargang 21
18 april 2024
Nummer 15 verschijnt op
9 mei 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
Koken voor de lol Maeve van der Steen

1510BZ FotoLeer je eigenlijk iets op een kookworkshop? Volgens mij eigenlijk nauwelijks, misschien wel als je een echte beginner bent in de keuken. Zoals die Zuid-Koreaanse keurige heer in pak bij een cursus Provençaals koken die ik jaren geleden volgde in Zuid-Frankrijk. Hij was duidelijk met zijn vrouw meegekomen. ‘I have never cooked!’ riep hij uit en barstte in luid gegiechel uit zoals alleen Aziaten dat kunnen.

Vervolgens zag ik hem een vis fileren met een precisie waar een Volendammer visboer nog wat van zou kunnen leren. Hij bleek chirurg te zijn. Ik heb dat hoge peil niet kunnen bereiken in die vijf dagen want je doet dat fileren maar een paar keer tijdens zo’n cursus. Ik heb wel een paar dingen altijd onthouden: dat je sausjes met rauwe knoflook niet veel langer dan een dag kan bewaren bijvoorbeeld. Er staat tussen mijn kookboeken nog een map met recepten die ik weer eens moet inkijken, we hebben met ons internationale gezelschap namelijk verrukkelijk gegeten daar in de Provence, met veel vis en veel venkel. Als bonus ontdekte ik op de terugweg het beeldige plaatsje Cassis.

Vorige week ging ik voor de gezelligheid naar een Ottolenghi-workshop, èn met het doel eens wat vaker uit het boek Plenty te koken. Misschien zou ik me na deze workshop minder laten afschrikken door die lange ingrediëntenlijsten en omslachtige bereidingen. De foto’s in het boek zien er namelijk meer dan aanlokkelijk en kleurrijk uit.
Gezellig was het zeker, wat is er leuker dan samen met een vriendin die ook gek is van lekker eten in een ruime keuken waar alles bij de hand is, iets te koken wat je nog nooit gemaakt hebt en daarna met mensen die je niet kent, maar die in ieder geval één hobby delen, alle hapjes te verorberen?
Op naar Esther’s Cookery dus, aangenaam dicht bij mijn huis, voor de Ottolenghi-workshop vegetarische gerechten.
Wij kozen uit de recepten de gefrituurde bloemkoolroosjes, een wat meer sophisticated, kruidiger uitvoering van die ik eerder beschreef. Zie: Waar laat ik ze als ik thuiskom?

We hebben ons reuze vermaakt in die keuken met alle benodigde verse ingrediënten bij de hand en een assistent in de buurt die snel afwast wat vuil is geworden. Frituren is heerlijk om te doen als je je niet druk hoeft te maken over hoe je keuken de volgende dag ruikt.
Ze werden heerlijk, deze gepaneerde roosjes met saus om in te dippen, ze zagen er een beetje uit als bitterballen, maar smaakten veel pittiger! De bloemkool was precies al dente van binnen en knapperig van buiten.
We genoten die avond uiteraard van humus, baba ganoush en andere usual suspects, maar het verrassendst vond ik de geroosterde wortel met tahin-yoghurtsaus; doen we een andere keer, in de volgende week zonder vlees.
Schrik niet van de precieze hoeveelheden hieronder aangegeven, het wordt net zo lekker als je wat meer of minder van het ene of andere groene blaadje neemt. Maak dit recept samen met je partner of een goede vriend of vriendin, dat werkt wel zo fijn.

Gefrituurde bloemkool met dipsaus van mint en tamarinde.

Kleine bloemkool, verdeeld in kleine roosjes
3 eieren, losgeklopt
kommetje bloem

Voor de saus:

20 gram peterselieblaadjes
15 gram korianderblaadjes
5 gram muntblaadjes
eetlepel tamarindepulp
theelepel maple syrup
25 ml olijfolie
eetlepel limoensap

Voor het paneersel:

100 gram broodkruimels of panko
2 teentjes knoflook, geplet
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel komijn, een beetje gekneusd in de vijzel
(of je neemt komijn in poedervorm)
2 theelepels kerrie
2 theelepels korianderpoeder
1 theelepel chilivlokken
volle theelepel suiker
snuf zout

Doe alle ingrediënten voor de saus in de keukenmachine tot een mooie dikke maar vloeibare massa ontstaat. Kan ook met de staafmixer.
Als het geheel te dik wordt, een beetje koud water toevoegen.
In een mooi schaaltje doen.

Hetzelfde doen met de gekruide broodkruimels (je zal alleen zelf de keukenmachine of staafmixer moeten afwassen).
Doe in een ruime kom.
Zet links een kommetje klaar met de bloem, rechts daarnaast een kommetje met de losgeklopte eieren, en daar weer rechts van de kom met gekruide kruimels.
Zet naast de frituurpan een groot bord neer met keukenpapier erop.

Zet de olie op het vuur.
Prepareer de roosjes door ze eerst door de bloem te rollen (beetje uitschudden maar alles moet wel bedekt zijn), daarna door het ei en ten slotte door de gekruide broodkruimels. Netjes op een bakplaat leggen met wat ruimte tussen de roosjes.
Het frituurvet moet 180º worden. Je kan dat controleren door er een stukje brood in te laten vallen, dat moet snel goudbruin worden. Als het vet heet is, voorzichtig met een schuimspaan drie of vier roosjes in het vet dompelen. Na een minuutje een beetje draaien. Je ziet vanzelf wanneer ze goed zijn, na een paar minuten. Even laten uitdruipen in de schuimspaan. Op het bord met keukenpapier leggen. Dan de volgende roosjes bakken.
En dan subiet ermee rondgaan, met het sausje om te dippen.
Toegegeven, toch een lange lijst geworden met spullen en handelingen, maar echt heel lekker!

-------
Het plaatje is van de schrijfster


© 2018 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Koken voor de lol Maeve van der Steen
1510BZ FotoLeer je eigenlijk iets op een kookworkshop? Volgens mij eigenlijk nauwelijks, misschien wel als je een echte beginner bent in de keuken. Zoals die Zuid-Koreaanse keurige heer in pak bij een cursus Provençaals koken die ik jaren geleden volgde in Zuid-Frankrijk. Hij was duidelijk met zijn vrouw meegekomen. ‘I have never cooked!’ riep hij uit en barstte in luid gegiechel uit zoals alleen Aziaten dat kunnen.

Vervolgens zag ik hem een vis fileren met een precisie waar een Volendammer visboer nog wat van zou kunnen leren. Hij bleek chirurg te zijn. Ik heb dat hoge peil niet kunnen bereiken in die vijf dagen want je doet dat fileren maar een paar keer tijdens zo’n cursus. Ik heb wel een paar dingen altijd onthouden: dat je sausjes met rauwe knoflook niet veel langer dan een dag kan bewaren bijvoorbeeld. Er staat tussen mijn kookboeken nog een map met recepten die ik weer eens moet inkijken, we hebben met ons internationale gezelschap namelijk verrukkelijk gegeten daar in de Provence, met veel vis en veel venkel. Als bonus ontdekte ik op de terugweg het beeldige plaatsje Cassis.

Vorige week ging ik voor de gezelligheid naar een Ottolenghi-workshop, èn met het doel eens wat vaker uit het boek Plenty te koken. Misschien zou ik me na deze workshop minder laten afschrikken door die lange ingrediëntenlijsten en omslachtige bereidingen. De foto’s in het boek zien er namelijk meer dan aanlokkelijk en kleurrijk uit.
Gezellig was het zeker, wat is er leuker dan samen met een vriendin die ook gek is van lekker eten in een ruime keuken waar alles bij de hand is, iets te koken wat je nog nooit gemaakt hebt en daarna met mensen die je niet kent, maar die in ieder geval één hobby delen, alle hapjes te verorberen?
Op naar Esther’s Cookery dus, aangenaam dicht bij mijn huis, voor de Ottolenghi-workshop vegetarische gerechten.
Wij kozen uit de recepten de gefrituurde bloemkoolroosjes, een wat meer sophisticated, kruidiger uitvoering van die ik eerder beschreef. Zie: Waar laat ik ze als ik thuiskom?

We hebben ons reuze vermaakt in die keuken met alle benodigde verse ingrediënten bij de hand en een assistent in de buurt die snel afwast wat vuil is geworden. Frituren is heerlijk om te doen als je je niet druk hoeft te maken over hoe je keuken de volgende dag ruikt.
Ze werden heerlijk, deze gepaneerde roosjes met saus om in te dippen, ze zagen er een beetje uit als bitterballen, maar smaakten veel pittiger! De bloemkool was precies al dente van binnen en knapperig van buiten.
We genoten die avond uiteraard van humus, baba ganoush en andere usual suspects, maar het verrassendst vond ik de geroosterde wortel met tahin-yoghurtsaus; doen we een andere keer, in de volgende week zonder vlees.
Schrik niet van de precieze hoeveelheden hieronder aangegeven, het wordt net zo lekker als je wat meer of minder van het ene of andere groene blaadje neemt. Maak dit recept samen met je partner of een goede vriend of vriendin, dat werkt wel zo fijn.

Gefrituurde bloemkool met dipsaus van mint en tamarinde.

Kleine bloemkool, verdeeld in kleine roosjes
3 eieren, losgeklopt
kommetje bloem

Voor de saus:

20 gram peterselieblaadjes
15 gram korianderblaadjes
5 gram muntblaadjes
eetlepel tamarindepulp
theelepel maple syrup
25 ml olijfolie
eetlepel limoensap

Voor het paneersel:

100 gram broodkruimels of panko
2 teentjes knoflook, geplet
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel komijn, een beetje gekneusd in de vijzel
(of je neemt komijn in poedervorm)
2 theelepels kerrie
2 theelepels korianderpoeder
1 theelepel chilivlokken
volle theelepel suiker
snuf zout

Doe alle ingrediënten voor de saus in de keukenmachine tot een mooie dikke maar vloeibare massa ontstaat. Kan ook met de staafmixer.
Als het geheel te dik wordt, een beetje koud water toevoegen.
In een mooi schaaltje doen.

Hetzelfde doen met de gekruide broodkruimels (je zal alleen zelf de keukenmachine of staafmixer moeten afwassen).
Doe in een ruime kom.
Zet links een kommetje klaar met de bloem, rechts daarnaast een kommetje met de losgeklopte eieren, en daar weer rechts van de kom met gekruide kruimels.
Zet naast de frituurpan een groot bord neer met keukenpapier erop.

Zet de olie op het vuur.
Prepareer de roosjes door ze eerst door de bloem te rollen (beetje uitschudden maar alles moet wel bedekt zijn), daarna door het ei en ten slotte door de gekruide broodkruimels. Netjes op een bakplaat leggen met wat ruimte tussen de roosjes.
Het frituurvet moet 180º worden. Je kan dat controleren door er een stukje brood in te laten vallen, dat moet snel goudbruin worden. Als het vet heet is, voorzichtig met een schuimspaan drie of vier roosjes in het vet dompelen. Na een minuutje een beetje draaien. Je ziet vanzelf wanneer ze goed zijn, na een paar minuten. Even laten uitdruipen in de schuimspaan. Op het bord met keukenpapier leggen. Dan de volgende roosjes bakken.
En dan subiet ermee rondgaan, met het sausje om te dippen.
Toegegeven, toch een lange lijst geworden met spullen en handelingen, maar echt heel lekker!

-------
Het plaatje is van de schrijfster
© 2018 Maeve van der Steen
powered by CJ2