archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Rappe Kokers Maeve van der Steen

0212 Snelkookpan
Nederlanders zijn de snelste kokers van Europa, er wordt gemiddeld niet langer dan 25 minuten per dag in een pan geroerd, bij wijze van spreken. Als je rekent dat aardappels schillen voor vier personen echt wel langer duurt dan vijf minuten, blijft er niet genoeg tijd over om de aardappels te koken, laat staan ze daarna nog te bakken of te stampen. Voor het gemak uitgaand van een echt Hollandse maaltijd. Conclusie: Ten minste één onderdeel van de maaltijd is prefab, en dan hebben we het nog niet eens over voorgerechten of toetjes.

De kwestie is, dat de meeste Nederlanders koken en eten eigenlijk helemaal niet belangrijk vinden. Alles erom heen wel, de kookprogramma’s op televisie, de kookcursussen voor heren, de nieuwste hippe of juist oergezellige halfduistere restaurants, de Michelinsterren, de kookboeken met mooie foto’s en de lijstjes met de zogenaamd beste wijnen uit de supermarkt (die toch vooral ook goedkoop moeten zijn), het zijn favoriete gespreksonderwerpen, maar praten over het eten zelf ...... daarvoor moet je toch naar Frankrijk of Italië. Daar praten ze tijdens de maaltijd niet alleen over het wat er op hun bord ligt, maar ook rustig over wat ze morgen gaan koken. In een Franse of Italiaanse film komt altijd wel een scène voor waarin uitgebreid wordt gekookt of in een restaurant gegeten. Dit in tegenstelling tot Amerikaanse films, waar onmiddellijk nadat de bestelling is opgenomen (‘and the same for me please’) en de ober de menukaarten heeft dichtgeklapt, wordt overgegaan naar de volgende scène. Trouwens een film die behalve natuurlijk over de liefde echt over eten gaat is Eat Drink Man Woman (Thailand, 1994, regie Wang Lee), om van te watertanden.

De meeste Nederlanders, niet alle natuurlijk, ik ken godzijdank een heleboel foodies, laten zich voornamelijk leiden en verleiden door het uiterlijk der dingen: gerookte zalm is populairder dan gerookte heilbot omdat zalm roze is, zalmroze om precies te zijn. Ik wil niet zeggen dat schoonheid niet belangrijk is, integendeel, a thing of beauty is a joy forever. En je moet altijd moeite doen om een bordje eten er aantrekkelijk uit te laten zien – als het geheel wat bleekjes is, iets groens erover en een stukje tomaat of citroen erbij, dat kleurt altijd goed – maar de meeste lekkere dingen zijn mooi van zichzelf. Behalve misschien gekookt vlees, dat kan er akelig grauw uitzien (wat bouillon erover gooien helpt) terwijl het heerlijk is. Klapstuk, zou dat nog te koop zijn?

Vandaag maar eens kijken of we het halen, een maaltijd bereiden voor vier personen, binnen de vijfentwintig minuten, zonder kant en klare producten te gebruiken. En zonder te smokkelen met voorgeschilde aardappels of sla uit een zakje.

Krieltjes afspoelen en koken (22 min.).
Intussen spinazie enkele malen wassen en koken en laten uitlekken.
Daarna entrecootje bakken. Zout en peper erover.

Intussen ruim de tijd gehad om een teentje knoflook uit te persen, voor over het vlees.
Na het bakken erover smeren, en een stukje citroen afsnijden om wat drupjes citroensap over de spinazie te druppelen, samen met een scheutje olijfolie of een klontje boter.
De krieltjes in een beetje boter in een koekenpan laten rollen, echt bakken daar is geen tijd voor maar hoeft ook niet.
Tussendoor een tomaat in vieren snijden voor de garnering, en een fles niet al te jonge Beaujolais openmaken. Als je mazzel hebt zit er een schroefdop op.

Een degelijke en toch lekkere maaltijd, ja hoor het kan makkelijk in korte tijd. Voor een keertje.
 
****************************************************************
Uitgave van De Leunstoel wordt mede mogelijk gemaakt door Hoorweg&Quint
organisatieadviseurs. Ga voor informatie over dat bureau naar www.hoorweg-quint.nl .


© 2005 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Rappe Kokers Maeve van der Steen
0212 Snelkookpan
Nederlanders zijn de snelste kokers van Europa, er wordt gemiddeld niet langer dan 25 minuten per dag in een pan geroerd, bij wijze van spreken. Als je rekent dat aardappels schillen voor vier personen echt wel langer duurt dan vijf minuten, blijft er niet genoeg tijd over om de aardappels te koken, laat staan ze daarna nog te bakken of te stampen. Voor het gemak uitgaand van een echt Hollandse maaltijd. Conclusie: Ten minste één onderdeel van de maaltijd is prefab, en dan hebben we het nog niet eens over voorgerechten of toetjes.

De kwestie is, dat de meeste Nederlanders koken en eten eigenlijk helemaal niet belangrijk vinden. Alles erom heen wel, de kookprogramma’s op televisie, de kookcursussen voor heren, de nieuwste hippe of juist oergezellige halfduistere restaurants, de Michelinsterren, de kookboeken met mooie foto’s en de lijstjes met de zogenaamd beste wijnen uit de supermarkt (die toch vooral ook goedkoop moeten zijn), het zijn favoriete gespreksonderwerpen, maar praten over het eten zelf ...... daarvoor moet je toch naar Frankrijk of Italië. Daar praten ze tijdens de maaltijd niet alleen over het wat er op hun bord ligt, maar ook rustig over wat ze morgen gaan koken. In een Franse of Italiaanse film komt altijd wel een scène voor waarin uitgebreid wordt gekookt of in een restaurant gegeten. Dit in tegenstelling tot Amerikaanse films, waar onmiddellijk nadat de bestelling is opgenomen (‘and the same for me please’) en de ober de menukaarten heeft dichtgeklapt, wordt overgegaan naar de volgende scène. Trouwens een film die behalve natuurlijk over de liefde echt over eten gaat is Eat Drink Man Woman (Thailand, 1994, regie Wang Lee), om van te watertanden.

De meeste Nederlanders, niet alle natuurlijk, ik ken godzijdank een heleboel foodies, laten zich voornamelijk leiden en verleiden door het uiterlijk der dingen: gerookte zalm is populairder dan gerookte heilbot omdat zalm roze is, zalmroze om precies te zijn. Ik wil niet zeggen dat schoonheid niet belangrijk is, integendeel, a thing of beauty is a joy forever. En je moet altijd moeite doen om een bordje eten er aantrekkelijk uit te laten zien – als het geheel wat bleekjes is, iets groens erover en een stukje tomaat of citroen erbij, dat kleurt altijd goed – maar de meeste lekkere dingen zijn mooi van zichzelf. Behalve misschien gekookt vlees, dat kan er akelig grauw uitzien (wat bouillon erover gooien helpt) terwijl het heerlijk is. Klapstuk, zou dat nog te koop zijn?

Vandaag maar eens kijken of we het halen, een maaltijd bereiden voor vier personen, binnen de vijfentwintig minuten, zonder kant en klare producten te gebruiken. En zonder te smokkelen met voorgeschilde aardappels of sla uit een zakje.

Krieltjes afspoelen en koken (22 min.).
Intussen spinazie enkele malen wassen en koken en laten uitlekken.
Daarna entrecootje bakken. Zout en peper erover.

Intussen ruim de tijd gehad om een teentje knoflook uit te persen, voor over het vlees.
Na het bakken erover smeren, en een stukje citroen afsnijden om wat drupjes citroensap over de spinazie te druppelen, samen met een scheutje olijfolie of een klontje boter.
De krieltjes in een beetje boter in een koekenpan laten rollen, echt bakken daar is geen tijd voor maar hoeft ook niet.
Tussendoor een tomaat in vieren snijden voor de garnering, en een fles niet al te jonge Beaujolais openmaken. Als je mazzel hebt zit er een schroefdop op.

Een degelijke en toch lekkere maaltijd, ja hoor het kan makkelijk in korte tijd. Voor een keertje.
 
****************************************************************
Uitgave van De Leunstoel wordt mede mogelijk gemaakt door Hoorweg&Quint
organisatieadviseurs. Ga voor informatie over dat bureau naar www.hoorweg-quint.nl .
© 2005 Maeve van der Steen
powered by CJ2