archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Zeg groenteman, ..... Maeve van der Steen

0218 Knoflookklap
Zeg groenteman, ...

Wat eten wij vandaag? Zo begon het liedje op de radio toen het zelfs nog geen ‘Cha cha cha, wat zullen we eten?’ heette. Ik hoorde als kind het programma-onderdeel dat door dit liedje werd ingeleid alleen maar als ik ziek thuis op de bank lag en vond het prachtig, vooral de laatste regels: ‘En, groenteman, wat krijgt U van mij?’ ‘Nou mevrouw dat is dan voor de appels, eens even kijken dat is...’ en dan stierf het geluid langzaam weg zodat je nooit, al ging je met je oor tegen de radio aanzitten, kon horen wat die appels nou precies kostten. Het rubriekje duurde een minuut of tien en begon met de huisvrouw die zuchtend binnenkwam met de vraag wat ze nu weer moest gaan koken die avond. De groenteman gaf dan eerst wat informatie over groenten en fruit die op dat moment in het seizoen waren en dus niet te duur, om vervolgens een receptje te geven -wat vaak neerkwam op de betreffende groente koken en met kaassaus overgieten- om vervolgens af te sluiten met de onhoorbare rekening.

En nog steeds ben ik dol op andijvie met kaasaus maar zou ooit iemand zoiets nog maken? Laatst kocht ik bij de supermarkt een struik andijvie en de exotische schone achter de kassa hield de groente omhoog en vroeg: Wat is dit? Terwijl een paar jaar geleden die vraag gesteld werd als je met een artisjok of een aubergine bij de kassa kwam. Nee, tegenwoordig eet men andijvie voornamelijk rauw als sla, lekker trouwens, maar dan alleen de lichtste blaadjes en liefst gemengd met een andere slasoort. Of rauw als onderdeel van de andijviestamppot. Heerlijk, maar zorg voor een lekkere romige puree en snijd de andijvie heel fijn! Weersta de verleiding een zakje reeds gesneden te kopen, is het nu echt zo erg om een kwartiertje rustig te gaan zitten (luisterend naar een interessant journalistenforum op de radio, of met een half oog op de televisie) en een struik andijvie in superdunne reepjes te snijden?).

Hier mijn favoriete andijviegerechten, eerst een zomerse Italiaanse:
 
Indivia Estiva
De zorgvuldig gewassen struik andijvie in de lengte in vieren snijden. Donkerste delen van het blad verwijderen In een grote pan met kokend water de stukken onderdompelen en een half minuutje laten koken. Even laten uitlekken.
In een koekepan wat olijfolie verwarmen. Een flinke teen knoflook met een stoere klap met het mes pletten en bij de olie doen. Voordat de knoflook bruin wordt, de andijviestukken erbij voegen.
Vuur hoog, even om en om bakken, versgemalen peper en voor de liefhebber een paar drupjes citroen erover en op de borden leggen, met de knoflook erbij.
Prachtig groen van kleur en heerlijk smakend bij van alles, een stukje kabeljauw uit de oven bijvoorbeeld.

En hier iets Hollands wat ik een Franse naam heb gegeven:

Chicorée à la Mornay
De donkere uiteinden van de bladeren afsnijden, de struik –genoeg voor 2 à 3 personen- afspoelen en in een vergiet leggen.
Intussen kaassaus maken en warmhouden –zie mijn stukje Balsamella in jaargang 2, nummer 5 - dan de andijvie in stukjes snijden, nog eens goed wassen en in een klein laagje water onder af en toe omscheppen ongeveer zeven minuten koken, vooral niet te lang!
In een zeef gooien, goed het vocht eruit drukken en in het pannetje met kaassaus doen, saus en andijvie door elkaar roeren en onverwijld serveren, lekker bij alle soorten vlees maar vooral bij gehakt en gekookte of gebakken aardappels. Glaasje rood erbij en laat de nazomer maar komen.














© 2005 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Zeg groenteman, ..... Maeve van der Steen
0218 Knoflookklap
Zeg groenteman, ...

Wat eten wij vandaag? Zo begon het liedje op de radio toen het zelfs nog geen ‘Cha cha cha, wat zullen we eten?’ heette. Ik hoorde als kind het programma-onderdeel dat door dit liedje werd ingeleid alleen maar als ik ziek thuis op de bank lag en vond het prachtig, vooral de laatste regels: ‘En, groenteman, wat krijgt U van mij?’ ‘Nou mevrouw dat is dan voor de appels, eens even kijken dat is...’ en dan stierf het geluid langzaam weg zodat je nooit, al ging je met je oor tegen de radio aanzitten, kon horen wat die appels nou precies kostten. Het rubriekje duurde een minuut of tien en begon met de huisvrouw die zuchtend binnenkwam met de vraag wat ze nu weer moest gaan koken die avond. De groenteman gaf dan eerst wat informatie over groenten en fruit die op dat moment in het seizoen waren en dus niet te duur, om vervolgens een receptje te geven -wat vaak neerkwam op de betreffende groente koken en met kaassaus overgieten- om vervolgens af te sluiten met de onhoorbare rekening.

En nog steeds ben ik dol op andijvie met kaasaus maar zou ooit iemand zoiets nog maken? Laatst kocht ik bij de supermarkt een struik andijvie en de exotische schone achter de kassa hield de groente omhoog en vroeg: Wat is dit? Terwijl een paar jaar geleden die vraag gesteld werd als je met een artisjok of een aubergine bij de kassa kwam. Nee, tegenwoordig eet men andijvie voornamelijk rauw als sla, lekker trouwens, maar dan alleen de lichtste blaadjes en liefst gemengd met een andere slasoort. Of rauw als onderdeel van de andijviestamppot. Heerlijk, maar zorg voor een lekkere romige puree en snijd de andijvie heel fijn! Weersta de verleiding een zakje reeds gesneden te kopen, is het nu echt zo erg om een kwartiertje rustig te gaan zitten (luisterend naar een interessant journalistenforum op de radio, of met een half oog op de televisie) en een struik andijvie in superdunne reepjes te snijden?).

Hier mijn favoriete andijviegerechten, eerst een zomerse Italiaanse:
 
Indivia Estiva
De zorgvuldig gewassen struik andijvie in de lengte in vieren snijden. Donkerste delen van het blad verwijderen In een grote pan met kokend water de stukken onderdompelen en een half minuutje laten koken. Even laten uitlekken.
In een koekepan wat olijfolie verwarmen. Een flinke teen knoflook met een stoere klap met het mes pletten en bij de olie doen. Voordat de knoflook bruin wordt, de andijviestukken erbij voegen.
Vuur hoog, even om en om bakken, versgemalen peper en voor de liefhebber een paar drupjes citroen erover en op de borden leggen, met de knoflook erbij.
Prachtig groen van kleur en heerlijk smakend bij van alles, een stukje kabeljauw uit de oven bijvoorbeeld.

En hier iets Hollands wat ik een Franse naam heb gegeven:

Chicorée à la Mornay
De donkere uiteinden van de bladeren afsnijden, de struik –genoeg voor 2 à 3 personen- afspoelen en in een vergiet leggen.
Intussen kaassaus maken en warmhouden –zie mijn stukje Balsamella in jaargang 2, nummer 5 - dan de andijvie in stukjes snijden, nog eens goed wassen en in een klein laagje water onder af en toe omscheppen ongeveer zeven minuten koken, vooral niet te lang!
In een zeef gooien, goed het vocht eruit drukken en in het pannetje met kaassaus doen, saus en andijvie door elkaar roeren en onverwijld serveren, lekker bij alle soorten vlees maar vooral bij gehakt en gekookte of gebakken aardappels. Glaasje rood erbij en laat de nazomer maar komen.












© 2005 Maeve van der Steen
powered by CJ2