archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Het ei en ik Maeve van der Steen

0215 Ei
Weinig dingen zijn zo troostrijk als een eitje. Bestaan er mensen die een gebakken eitje afslaan? De prijs is in verhouding ongelofelijk veel lager dan zo’n veertig jaar geleden - toen er nog werd geadverteerd met ‘eivol eieren!’ als het over cake ging - maar voor veel mensen heeft het toch nog steeds iets rijks, een eitje.
Helaas moet je wel een beetje moeite doen om een lekker eitje te vinden, willekeurige eieren uit de supermarkt hebben meestal weinig smaak en een belabberde structuur. Scharreleieren moeten het zijn om mee te beginnen. De eitjes met de heel lichtblauwe schaal, verpakt in doosjes van vier van Albert Heijn vind ik wel aardig, maar mijn favoriete eieren koop ik op de Albert Cuypmarkt, ze komen uit het Reggedal.

Eieren moeten vooral zo vers mogelijk zijn: in de supermarkt naar de datum kijken, die moet minstens twee en een halve week in de toekomst liggen, dan is het ei nu ongeveer een week oud. Als je ooit aan echt verse eitjes kan komen van een kennis die een kakelende kip heeft rondlopen, laat de kans dan niet schieten!

Over wat het perfect gekookte ei is, zijn mensen het zelden eens, maar ik vind het ideaal als de dooier helemaal vloeibaar is en het wit helemaal gestold. Helaas is dit ideaal onbereikbaar, omdat een ei eivormig is: als je het geel helemaal zacht wil, zal een klein deel van het wit een tikje slobberig zijn. Jammer, maar je moet kiezen voor of halfvloeibaar geel of niet helemaal gestold wit.
In koud of kokend water opzetten? Met kokend water wordt de timing preciezer, maar dan moet het ei wel op kamertemperatuur zijn voor het in pan gaat. Na een minuut koken, gas uit en met deksel op de pan nog vier en een halve minuut laten staan. Met heet water uit de kraan opzetten kan ook - doe ik meestal, ongeduldig! Als het kookpunt bereikt is, halve minuut laten koken en daarna twee à drie minuten laten staan. Kleine eieren moeten natuurlijk korter dan grote. Soms doe ik het op gevoel en dat gaat meestal goed, als het ei echt hard is geworden bewaar ik het voor de avond, een geprakt ei is heerlijk over een groente als bleekselderij.

Als je gekookte eitje iets te zacht is geworden, kan je snel iets heel lekkers maken:

Ei in een kopje.

Een theekopje omspoelen met heet water en goed afdrogen, een minuscuul klontje boter erin, het te zachte eitje pellen, in het kopje doen en een beetje prakken met een theelepeltje mayonaise, een draaitje uit de pepermolen en een mini-mini-snufje zout. Roeren en op een geroosterd boterhammetje smeren. Een subliem ontbijt.

Het ideale gebakken ei heeft voor mij ook een vloeibare dooier en gestold wit. En het ideale gebakken ei bestaat! Als mensen de dooier in de pan kapot willen maken, zodat ie helemaal gaar en droog wordt, ze doen maar. Als ze eieren in margarine of roomboter willen bakken zodat er donkerbruine randjes aan komen, ze gaan hun gang maar, ieder zijn eigen jeugdsentiment, maar mijn ideale gebakken ei is gebakken in spekvet.
Spekvet kan heter worden zonder bruin te worden, dat is de grap. Dat kan olie ook, maar de smaak van spekvet is lekkerder.

Bak in een koekenpannetje op een laag vuurtje per persoon twee plakjes ontbijtspek. Het moet echt zachtjes gaan, dus het duurt minstens een kwartier tot het spek helemaal is uitgebakken. Het moet knapperig zijn en er moet niks glazigs meer aan te zien zijn. Rooster een boterham per persoon.
Haal het spek uit de pan met een schuimspaan en leg het op de boterhammetjes.
Draai het vuur hoog, wacht even tot het vet goed heet is en laat de eieren in de pan glijden. En dan nu: deksel op de pan. Vuur medium laag draaien. Na twee minuten - of iets korter - kijken en constateren dat de dooiers roze en dof zijn geworden, blinde ogen noemde iemand het eens. Het wit is gestold, en de dooier zal, als je erin prikt, over je boterhammetje stromen, heerlijk! Als je nog energie over hebt, kan je voor iedereen een half tomaatje grillen of bakken. Zet naast het zout en peper de tomatenketchup op tafel (alleen voor de kinderen natuurlijk...)
En vooral niet aan salmonella denken, kijk liever uit bij het oversteken.

Voor de liefhebbers van iets smeuïgs aan het ontbijt:
Roereieren.

Per persoon een à anderhalf ei breken in een kommetje, snuf zout, peper en scheutje melk toevoegen. Even roeren met een vork. Een eetlepel geraspte kaas erdoor (dan minder zout gebruiken natuurlijk) maakt de smaak heel vol, zonder dat je echt kaas proeft.

Klein klontje boter in een steelpannetje laten smelten op een zacht vuurtje, vooral niet bruin laten worden, en het eiermengsel erbij gooien. Het mag nu niet gaan sissen, het vuur moet echt laag staan. En dan roeren maar met een houten lepel, in het begin lijkt er niets te gebeuren, maar op een gegeven moment gaat het een beetje stollen, stug blijven roeren tot je denkt, het is nu nog te vochtig om op een boterham te doen. Van het vuur halen en blijven roeren (door de hitte van de pan gaat het garingsproces nog een tijdje door) en op de bordjes doen voordat het geheel droog en korrelig is geworden. Ook hierbij is een geroosterd wit of volkoren boterhammetje onovertroffen. En een plakje gebakken spek zoals hierboven beschreven erbij is ook een prima combinatie. Op een romantische ochtend op het laatst wat gerookte zalm in dunne reepjes erdoor en wat roze zalmeitjes erbij.

Eigenlijk is het bereiden van een lekker eitje een precies werkje, maar het loont de moeite. En dan hebben we het nog niet eens over gepocheerde eieren (moeilijk) of omelet (tamelijk makkelijk) gehad!

Bij eieren, gebakken, gekookt of geroerd, smaakt een kopje gewone thee het best, maar daar denken stoere mannen anders over, die drinken koffie bij het ontbijt. Zie maar.
De zondagochtend is vanouds uitermate geschikt voor ontbijten met een eitje, in de verschijningsvorm naar believen.


© 2005 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Het ei en ik Maeve van der Steen
0215 Ei
Weinig dingen zijn zo troostrijk als een eitje. Bestaan er mensen die een gebakken eitje afslaan? De prijs is in verhouding ongelofelijk veel lager dan zo’n veertig jaar geleden - toen er nog werd geadverteerd met ‘eivol eieren!’ als het over cake ging - maar voor veel mensen heeft het toch nog steeds iets rijks, een eitje.
Helaas moet je wel een beetje moeite doen om een lekker eitje te vinden, willekeurige eieren uit de supermarkt hebben meestal weinig smaak en een belabberde structuur. Scharreleieren moeten het zijn om mee te beginnen. De eitjes met de heel lichtblauwe schaal, verpakt in doosjes van vier van Albert Heijn vind ik wel aardig, maar mijn favoriete eieren koop ik op de Albert Cuypmarkt, ze komen uit het Reggedal.

Eieren moeten vooral zo vers mogelijk zijn: in de supermarkt naar de datum kijken, die moet minstens twee en een halve week in de toekomst liggen, dan is het ei nu ongeveer een week oud. Als je ooit aan echt verse eitjes kan komen van een kennis die een kakelende kip heeft rondlopen, laat de kans dan niet schieten!

Over wat het perfect gekookte ei is, zijn mensen het zelden eens, maar ik vind het ideaal als de dooier helemaal vloeibaar is en het wit helemaal gestold. Helaas is dit ideaal onbereikbaar, omdat een ei eivormig is: als je het geel helemaal zacht wil, zal een klein deel van het wit een tikje slobberig zijn. Jammer, maar je moet kiezen voor of halfvloeibaar geel of niet helemaal gestold wit.
In koud of kokend water opzetten? Met kokend water wordt de timing preciezer, maar dan moet het ei wel op kamertemperatuur zijn voor het in pan gaat. Na een minuut koken, gas uit en met deksel op de pan nog vier en een halve minuut laten staan. Met heet water uit de kraan opzetten kan ook - doe ik meestal, ongeduldig! Als het kookpunt bereikt is, halve minuut laten koken en daarna twee à drie minuten laten staan. Kleine eieren moeten natuurlijk korter dan grote. Soms doe ik het op gevoel en dat gaat meestal goed, als het ei echt hard is geworden bewaar ik het voor de avond, een geprakt ei is heerlijk over een groente als bleekselderij.

Als je gekookte eitje iets te zacht is geworden, kan je snel iets heel lekkers maken:

Ei in een kopje.

Een theekopje omspoelen met heet water en goed afdrogen, een minuscuul klontje boter erin, het te zachte eitje pellen, in het kopje doen en een beetje prakken met een theelepeltje mayonaise, een draaitje uit de pepermolen en een mini-mini-snufje zout. Roeren en op een geroosterd boterhammetje smeren. Een subliem ontbijt.

Het ideale gebakken ei heeft voor mij ook een vloeibare dooier en gestold wit. En het ideale gebakken ei bestaat! Als mensen de dooier in de pan kapot willen maken, zodat ie helemaal gaar en droog wordt, ze doen maar. Als ze eieren in margarine of roomboter willen bakken zodat er donkerbruine randjes aan komen, ze gaan hun gang maar, ieder zijn eigen jeugdsentiment, maar mijn ideale gebakken ei is gebakken in spekvet.
Spekvet kan heter worden zonder bruin te worden, dat is de grap. Dat kan olie ook, maar de smaak van spekvet is lekkerder.

Bak in een koekenpannetje op een laag vuurtje per persoon twee plakjes ontbijtspek. Het moet echt zachtjes gaan, dus het duurt minstens een kwartier tot het spek helemaal is uitgebakken. Het moet knapperig zijn en er moet niks glazigs meer aan te zien zijn. Rooster een boterham per persoon.
Haal het spek uit de pan met een schuimspaan en leg het op de boterhammetjes.
Draai het vuur hoog, wacht even tot het vet goed heet is en laat de eieren in de pan glijden. En dan nu: deksel op de pan. Vuur medium laag draaien. Na twee minuten - of iets korter - kijken en constateren dat de dooiers roze en dof zijn geworden, blinde ogen noemde iemand het eens. Het wit is gestold, en de dooier zal, als je erin prikt, over je boterhammetje stromen, heerlijk! Als je nog energie over hebt, kan je voor iedereen een half tomaatje grillen of bakken. Zet naast het zout en peper de tomatenketchup op tafel (alleen voor de kinderen natuurlijk...)
En vooral niet aan salmonella denken, kijk liever uit bij het oversteken.

Voor de liefhebbers van iets smeuïgs aan het ontbijt:
Roereieren.

Per persoon een à anderhalf ei breken in een kommetje, snuf zout, peper en scheutje melk toevoegen. Even roeren met een vork. Een eetlepel geraspte kaas erdoor (dan minder zout gebruiken natuurlijk) maakt de smaak heel vol, zonder dat je echt kaas proeft.

Klein klontje boter in een steelpannetje laten smelten op een zacht vuurtje, vooral niet bruin laten worden, en het eiermengsel erbij gooien. Het mag nu niet gaan sissen, het vuur moet echt laag staan. En dan roeren maar met een houten lepel, in het begin lijkt er niets te gebeuren, maar op een gegeven moment gaat het een beetje stollen, stug blijven roeren tot je denkt, het is nu nog te vochtig om op een boterham te doen. Van het vuur halen en blijven roeren (door de hitte van de pan gaat het garingsproces nog een tijdje door) en op de bordjes doen voordat het geheel droog en korrelig is geworden. Ook hierbij is een geroosterd wit of volkoren boterhammetje onovertroffen. En een plakje gebakken spek zoals hierboven beschreven erbij is ook een prima combinatie. Op een romantische ochtend op het laatst wat gerookte zalm in dunne reepjes erdoor en wat roze zalmeitjes erbij.

Eigenlijk is het bereiden van een lekker eitje een precies werkje, maar het loont de moeite. En dan hebben we het nog niet eens over gepocheerde eieren (moeilijk) of omelet (tamelijk makkelijk) gehad!

Bij eieren, gebakken, gekookt of geroerd, smaakt een kopje gewone thee het best, maar daar denken stoere mannen anders over, die drinken koffie bij het ontbijt. Zie maar.
De zondagochtend is vanouds uitermate geschikt voor ontbijten met een eitje, in de verschijningsvorm naar believen.
© 2005 Maeve van der Steen
powered by CJ2