archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Staar wat langer naar je bord Maeve van der Steen

Eigenlijk wil ik er natuurlijk helemaal niet aan meedoen, het gezanik over de lijn, maar het is helaas gewoon niet goed en ook niet mooi om te dik te zijn. Er bestaan honderdduizend diëten om hier iets aan te doen en ze komen bijna allemaal op hetzelfde neer: je doet iets iets geks. Je laat iets weg, zoals koolhydraten (zie De Leunstoel nummer 7 over Atkins) of je vervangt hele maaltijden door een raar soort drankje of reep. Dat heten dan maaltijdvervangers. Ikzelf heb het nooit uitgeprobeerd, want het lijkt me vreselijk om iets zoets naar binnen te klokken in plaats van een boterham met kaas te eten. Maar het schijnt dat het voor velen psychologisch heel goed werkt, omdat je dan het gevoel hebt echt iets bijzonders te doen te voor de goede zaak, en je tenminste een keer per dag niet hoeft te bedenken wat je nu eens voor gezonds en magers zal gaan eten. De multinationals varen er wel bij, maar de lijner uiteindelijk niet, want het is niet vol te houden.

Geen enkel dieet is vol te houden, er bestaat maar één remedie tegen dik zijn, en dat is niet teveel calorieën naar binnen werken en voldoende bewegen. Dus: Bescheiden hoeveelheden eten. Weinig snoepen. Alcohol met mate gebruiken en als je dat niet kan, stoppen. Het spijt me, het is de waarheid, de keiharde waarheid. Er is maar één troost: het went. En je kan wel doorgaan met lekker eten!

De grap is dat je wat langzamer moet eten, wat eigenlijk betekent dat je meer geniet. Het verzadigingsgevoel laat namelijk een tijdje op zich wachten. Als je kalm en rustig twee volkoren boterhammetjes met gebakken spek en eieren eet zal je merken dat als je daarna tien minuten blijft zitten zonder meteen nog een boterham te pakken je echt geen honger meer hebt. De hersens hebben namelijk ongeveer twintig minuten nodig om te registreren dat je maag gevuld is.
Je kan dan ook het beste dingen eten die niet zo gauw hap-slik-weg zijn. We gaan daarom vanavond uitgebreid en lekker eten en wel Chili con carne met erbij zilvervliesrijst en komkommersla.

Chili con Carne
Voor een flinke pan voor 3 à 5 personen:

Pond rundergehakt
Literblik kapucijners of andere peulvruchten
grote uien
grote of meer kleine paprika’s, rood en groen
2 tenen knoflook, geschild en geplet
een paar verse pepers of wat cayennepeper
blikje tomatenpuree of wat tomatenpuree uit een tube (handig)
enkele eetlepels paprikapoeder of meer
  zout peper, mespuntje kerrie, scheutje zoute sojasaus, half boullionblokjedillezaadjes, koreanderpoeder, een laurierblaadjefijngesneden peterselie

De uien in ringen snijden en de paprika’s wassen en in niet te kleine repen snijden (zaadlijsten verwijderen).
Het gehakt rul bakken in de koekenpan, het grootste deel van het vet dat er na ongeveer tien minuten uitvloeit, afscheppen – voorzichtig, lepel het bijvoorbeeld in een leeg conservenblikje – en weggooien. Niet in de gootsteen! Denk aan je afvoerbuizen en het milieu!
De knoflook en alle kruiden toevoegen en nog even omroeren.In een braadpan de uien en paprika’s en de pepertjes in wat olie zachtjes aanbakken en nu het gehakt, wat water en de tomatenpuree toevoegen. Dit is weer zo’n onorthodox gerecht waar iedereen maar een beetje moet doen waar hij zin in heeft, maak het zo heet als je wilt maar houd wel rekening met niet zulke vurige gasten en kinderen. Laat de groenten gaar worden in ruim een kwartier.Nu de bonen erbij, je kan ook twee verschillende soorten nemen, bijvoorbeeld een potje van die jonge kapucijners – veldertjes – en een blik kidney beans. Bruine bonen vind ik persoonlijk wat melig.
Laat alles door en door warm worden en controleer op zout en pepergehalte. Het geheel moet vooral niet te droog zijn, liever wat meer water erbij. Strooi er vlak voor het opdienen ruim peterselie overheen.

Daarnaast dus zilvervliesrijst, die je voor het koken heel even zachtjes in heel weinig olie aanbakt. Vooral niet te hard want dan wordt hij nooit meer gaar. Luie mensen nemen voorgekookte zilvervliesrijst die wel minder lekker is.

Doe wat yoghurt met een theelepeltje mayonaise door de komkommerschijfjes, en als je daar allemaal geen tijd meer voor hebt eet je er in plaats van komkommer een zuur augurkje bij.
Zet ook de sambal op tafel voor de liefhebbers, Harissa – verkrijgbaar in Marokkaanse winkels – is ook goed om de boel nog wat pikanter te maken.

Chileense rode wijn erbij natuurlijk en rustig genieten.

© 2004 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Staar wat langer naar je bord Maeve van der Steen
Eigenlijk wil ik er natuurlijk helemaal niet aan meedoen, het gezanik over de lijn, maar het is helaas gewoon niet goed en ook niet mooi om te dik te zijn. Er bestaan honderdduizend diëten om hier iets aan te doen en ze komen bijna allemaal op hetzelfde neer: je doet iets iets geks. Je laat iets weg, zoals koolhydraten (zie De Leunstoel nummer 7 over Atkins) of je vervangt hele maaltijden door een raar soort drankje of reep. Dat heten dan maaltijdvervangers. Ikzelf heb het nooit uitgeprobeerd, want het lijkt me vreselijk om iets zoets naar binnen te klokken in plaats van een boterham met kaas te eten. Maar het schijnt dat het voor velen psychologisch heel goed werkt, omdat je dan het gevoel hebt echt iets bijzonders te doen te voor de goede zaak, en je tenminste een keer per dag niet hoeft te bedenken wat je nu eens voor gezonds en magers zal gaan eten. De multinationals varen er wel bij, maar de lijner uiteindelijk niet, want het is niet vol te houden.

Geen enkel dieet is vol te houden, er bestaat maar één remedie tegen dik zijn, en dat is niet teveel calorieën naar binnen werken en voldoende bewegen. Dus: Bescheiden hoeveelheden eten. Weinig snoepen. Alcohol met mate gebruiken en als je dat niet kan, stoppen. Het spijt me, het is de waarheid, de keiharde waarheid. Er is maar één troost: het went. En je kan wel doorgaan met lekker eten!

De grap is dat je wat langzamer moet eten, wat eigenlijk betekent dat je meer geniet. Het verzadigingsgevoel laat namelijk een tijdje op zich wachten. Als je kalm en rustig twee volkoren boterhammetjes met gebakken spek en eieren eet zal je merken dat als je daarna tien minuten blijft zitten zonder meteen nog een boterham te pakken je echt geen honger meer hebt. De hersens hebben namelijk ongeveer twintig minuten nodig om te registreren dat je maag gevuld is.
Je kan dan ook het beste dingen eten die niet zo gauw hap-slik-weg zijn. We gaan daarom vanavond uitgebreid en lekker eten en wel Chili con carne met erbij zilvervliesrijst en komkommersla.

Chili con Carne
Voor een flinke pan voor 3 à 5 personen:

Pond rundergehakt
Literblik kapucijners of andere peulvruchten
grote uien
grote of meer kleine paprika’s, rood en groen
2 tenen knoflook, geschild en geplet
een paar verse pepers of wat cayennepeper
blikje tomatenpuree of wat tomatenpuree uit een tube (handig)
enkele eetlepels paprikapoeder of meer
  zout peper, mespuntje kerrie, scheutje zoute sojasaus, half boullionblokjedillezaadjes, koreanderpoeder, een laurierblaadjefijngesneden peterselie

De uien in ringen snijden en de paprika’s wassen en in niet te kleine repen snijden (zaadlijsten verwijderen).
Het gehakt rul bakken in de koekenpan, het grootste deel van het vet dat er na ongeveer tien minuten uitvloeit, afscheppen – voorzichtig, lepel het bijvoorbeeld in een leeg conservenblikje – en weggooien. Niet in de gootsteen! Denk aan je afvoerbuizen en het milieu!
De knoflook en alle kruiden toevoegen en nog even omroeren.In een braadpan de uien en paprika’s en de pepertjes in wat olie zachtjes aanbakken en nu het gehakt, wat water en de tomatenpuree toevoegen. Dit is weer zo’n onorthodox gerecht waar iedereen maar een beetje moet doen waar hij zin in heeft, maak het zo heet als je wilt maar houd wel rekening met niet zulke vurige gasten en kinderen. Laat de groenten gaar worden in ruim een kwartier.Nu de bonen erbij, je kan ook twee verschillende soorten nemen, bijvoorbeeld een potje van die jonge kapucijners – veldertjes – en een blik kidney beans. Bruine bonen vind ik persoonlijk wat melig.
Laat alles door en door warm worden en controleer op zout en pepergehalte. Het geheel moet vooral niet te droog zijn, liever wat meer water erbij. Strooi er vlak voor het opdienen ruim peterselie overheen.

Daarnaast dus zilvervliesrijst, die je voor het koken heel even zachtjes in heel weinig olie aanbakt. Vooral niet te hard want dan wordt hij nooit meer gaar. Luie mensen nemen voorgekookte zilvervliesrijst die wel minder lekker is.

Doe wat yoghurt met een theelepeltje mayonaise door de komkommerschijfjes, en als je daar allemaal geen tijd meer voor hebt eet je er in plaats van komkommer een zuur augurkje bij.
Zet ook de sambal op tafel voor de liefhebbers, Harissa – verkrijgbaar in Marokkaanse winkels – is ook goed om de boel nog wat pikanter te maken.

Chileense rode wijn erbij natuurlijk en rustig genieten.
© 2004 Maeve van der Steen
powered by CJ2