archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Echte pindasaus, van echte pindakaas Maeve van der Steen

1407BZ Satebh‘Tot op de bodem smeuïg’ was een van de eerste hele zinnetjes die ik kon lezen op een etiket en ik wist meteen dat het een leugen was. Tegen de tijd namelijk dat je de bodem bereikte van het potje Calvé pindakaas was deze volkomen uitgedroogd. Terwijl mijn vader nog wel bij het aanbreken van een nieuwe pot zorgvuldig de olie die bovenop dreef met een mes door het geheel roerde.

Toch heb ik reclame-uitingen en -opschriften altijd prachtig gevonden, ik verslond als klein kind damesbladen vanwege de advertenties, ik smulde van de mooie foto’s en woordspelige teksten. Mijn moeder had de Margriet, Woman’s Own, Woman (geen idee of die Engelse bladen nog bestaan) en een enkele keer bij wijze van luxe extraatje Harper’s Bazaar. Het was de tijd van de puntbeha’s die je, als je de adverteerders moest geloven, eigenlijk ook ’s nachts moest dragen. Of ben ik in de war met de advertentie: I dreamt I went to sleep in my Maidenform bra… als ik het probeer op te zoeken, kom ik advertenties tegen waarop je een vrouw in haar beha juist stoere dingen ziet doen: ‘I dreamt I played in an all-girl orchestra in my Maidenform Bra’.

Calvé pindakaas is inmiddels wel smeuïg tot op de bodem. De fabriek heeft de receptuur veranderd en het heeft nu de substantie van Niveacrème. De meer verantwoorde merken uit Ecomarkten en aanverwante winkels daarentegen worden nog steeds droog aan het einde van de rit. Dus zorg dat je niet te lang doet met een pot pindakaas. Maak er gewoon een lekkere pindasaus van voor bij de saté of Gado Gado. Je gaat toch geen satésaus in de supermarkt kopen, die is echt niet lekker! Je haalt het bij de toko, of je maakt het zelf, en dan natuurlijk een fijne simpele uitvoering.

Simpele pittige pindasaus voor twee à drie personen

1 sjalot
1 teen knoflook
1 eetlepel olie
3 eetlepel pindakaas
1 eetlepels ketjap manis
1 dl kokosmelk
2 theelepels sambal oelek

Sjalot en knoflook fijn snipperen, de olie in pannetje met dikke bodem verwarmen en ui en knoflook 2 minuten fruiten.
Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en roer goed, laat warm worden tot kookpunt. Blijven roeren tot het geheel dikker wordt.
Ketjap en sambal erdoor roeren en pan van het vuur nemen.
Als de saus te dik is geworden, klein scheutje water toevoegen.
En nu we toch bezig zijn, maak zelf eens een lekkere verse Gado Gado. Mijn versie is zonder tofu want daar ben ik niet zo dol op.

2 hardgekookte eieren
100 gram winterpeen of worteltjes, in dunne reepjes
100 gram sperziebonen, uiteinden verwijderd
150 gram spitskool in reepjes
75 gram taugé
kwart komkommer in kleine blokjes
kroepoek, de soort die je lekker vindt
gefruite uitjes van de toko

Pel de eieren en snijd ze in vieren.
Breng in een pan water aan de kook, met een schepje zout.
Kook de wortel en de boontjes drie minuten, de spitskool één minuut en de taugé dertig seconden.

Drapeer de geblancheerde groenten met de komkommer en de eieren op een schaal. De groente mag een beetje afgekoeld zijn maar niet ijskoud. Giet er de pindasaus over en de enigszins verkruimelde kroepoek en wat gefruite uitjes. Zet de sambal op tafel voor de liefhebbers. Het is een bijgerecht maar kan ook als lunch of hoofdmaaltijd dienen.

Je kan er alles bij drinken: thee, bier, Spa, maar geen rode wijn.
Pinda’s met rode wijn, dat is echt af te raden.
Selamat Makan!

----
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl

© 2017 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Echte pindasaus, van echte pindakaas Maeve van der Steen
1407BZ Satebh‘Tot op de bodem smeuïg’ was een van de eerste hele zinnetjes die ik kon lezen op een etiket en ik wist meteen dat het een leugen was. Tegen de tijd namelijk dat je de bodem bereikte van het potje Calvé pindakaas was deze volkomen uitgedroogd. Terwijl mijn vader nog wel bij het aanbreken van een nieuwe pot zorgvuldig de olie die bovenop dreef met een mes door het geheel roerde.

Toch heb ik reclame-uitingen en -opschriften altijd prachtig gevonden, ik verslond als klein kind damesbladen vanwege de advertenties, ik smulde van de mooie foto’s en woordspelige teksten. Mijn moeder had de Margriet, Woman’s Own, Woman (geen idee of die Engelse bladen nog bestaan) en een enkele keer bij wijze van luxe extraatje Harper’s Bazaar. Het was de tijd van de puntbeha’s die je, als je de adverteerders moest geloven, eigenlijk ook ’s nachts moest dragen. Of ben ik in de war met de advertentie: I dreamt I went to sleep in my Maidenform bra… als ik het probeer op te zoeken, kom ik advertenties tegen waarop je een vrouw in haar beha juist stoere dingen ziet doen: ‘I dreamt I played in an all-girl orchestra in my Maidenform Bra’.

Calvé pindakaas is inmiddels wel smeuïg tot op de bodem. De fabriek heeft de receptuur veranderd en het heeft nu de substantie van Niveacrème. De meer verantwoorde merken uit Ecomarkten en aanverwante winkels daarentegen worden nog steeds droog aan het einde van de rit. Dus zorg dat je niet te lang doet met een pot pindakaas. Maak er gewoon een lekkere pindasaus van voor bij de saté of Gado Gado. Je gaat toch geen satésaus in de supermarkt kopen, die is echt niet lekker! Je haalt het bij de toko, of je maakt het zelf, en dan natuurlijk een fijne simpele uitvoering.

Simpele pittige pindasaus voor twee à drie personen

1 sjalot
1 teen knoflook
1 eetlepel olie
3 eetlepel pindakaas
1 eetlepels ketjap manis
1 dl kokosmelk
2 theelepels sambal oelek

Sjalot en knoflook fijn snipperen, de olie in pannetje met dikke bodem verwarmen en ui en knoflook 2 minuten fruiten.
Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en roer goed, laat warm worden tot kookpunt. Blijven roeren tot het geheel dikker wordt.
Ketjap en sambal erdoor roeren en pan van het vuur nemen.
Als de saus te dik is geworden, klein scheutje water toevoegen.
En nu we toch bezig zijn, maak zelf eens een lekkere verse Gado Gado. Mijn versie is zonder tofu want daar ben ik niet zo dol op.

2 hardgekookte eieren
100 gram winterpeen of worteltjes, in dunne reepjes
100 gram sperziebonen, uiteinden verwijderd
150 gram spitskool in reepjes
75 gram taugé
kwart komkommer in kleine blokjes
kroepoek, de soort die je lekker vindt
gefruite uitjes van de toko

Pel de eieren en snijd ze in vieren.
Breng in een pan water aan de kook, met een schepje zout.
Kook de wortel en de boontjes drie minuten, de spitskool één minuut en de taugé dertig seconden.

Drapeer de geblancheerde groenten met de komkommer en de eieren op een schaal. De groente mag een beetje afgekoeld zijn maar niet ijskoud. Giet er de pindasaus over en de enigszins verkruimelde kroepoek en wat gefruite uitjes. Zet de sambal op tafel voor de liefhebbers. Het is een bijgerecht maar kan ook als lunch of hoofdmaaltijd dienen.

Je kan er alles bij drinken: thee, bier, Spa, maar geen rode wijn.
Pinda’s met rode wijn, dat is echt af te raden.
Selamat Makan!

----
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl
© 2017 Maeve van der Steen
powered by CJ2