archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Helaas mislukt er wel eens wat Maeve van der Steen

1405VG Van BovenIk ben een enorme fan van Yvette van Boven. Bekend van Volkskrant, het programma ‘Koken met Van Boven’ op NPO2 en haar boeken natuurlijk.
Als presentatrice is ze een natuurtalent, vanaf dag één straalde ze vanaf het scherm zo de huiskamer binnen. Prettig niet-slank, sprankelende ogen. Een Hollandse Nigella, maar dan boerser en minder gepolijst.

Enig ook die tekeningetjes bij haar recepten. Er is alleen één probleem: haar recepten nodigen niet erg uit tot koken. Ze lijken ingewikkeld en de ingrediënten heb je niet altijd in huis. En eigenlijk zijn het allemaal recepten voor taarten, hartig of zoet. Nu gebruik ik de oven graag en vaak, maar cakes en quiches en taarten maak ik bijna nooit, het zit niet in mijn systeem. Dus het komt erop neer dat ik nooit iets van Yvette maak.

Toen kreeg ik het boek ‘Nog meer uit van Bovens oven’ cadeau en een gegeven paard kijk je niet in de bek … . Nee, je vat de koe bij de hoorns!
Mijn oog viel op een recept voor sodabread en dat sprak me aan want dat heb ik weleens in Ierland gegeten. Yvette van Boven heeft haar jeugd in Ierland doorgebracht en ik heb Ierse roots dus dat schept een band.

Officieel hoort er dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat) in maar van Yvette mag bakpoeder ook en dat heb je meestal wel in huis. Ik zal een jaar of negen zijn geweest toen mijn moeder me naar de drogist stuurde om een zakje ‘dubbelkoolzuursoda’ en mij staat nog helder voor de geest dat het meisje in de winkel vroeg: ‘Voor de gootsteen?’
‘Nee, voor de cake’ antwoordde ik. ‘Oh goed dat ik het vroeg, anders waren er doden gevallen,’ zei ze nuchter. Intussen weet ik precies wat voor spul die gootsteenontstopper is, ook iets met sodium maar sterk genoeg om de leidingen aan te tasten. Levensgevaarlijk. Wel lekker werkje trouwens, zo’n gootsteen laten bruisen en borrelen met dat dodelijke spul, het zal wel niet veel meer gebruikt worden – terecht.

Terug naar het sodabrood. Als het goed is wordt het luchtig als cake met de smaak van brood, heerlijk met boter en jam of met gerookte zalm. De grap is dat je het nauwelijks hoeft te kneden, dus het is lekker weinig werk. Binnen een uur een heerlijk warm brood op tafel!
Eigenwijs als ik ben heb ik ook nog even op internet gezocht en het recept van Paul Hollywood van de Great British Bake-off gevonden (de oorspronkelijke versie van Heel Holland Bakt, Paul is een soort knappere uitvoering van Robèrt). Wat blijkt: in zijn recept komt alleen bloem, baking soda, zout en karnemelk voor. Niks geen boter, suiker en eieren zoals bij Yvette.
En aangezien alle andere recepten op Engelse sites zich ook beperkten tot die vier basisingrediënten heb ik me daaraan gehouden … behalve dat ik een minischepje bruine suiker heb toegevoegd en de baking soda – inmiddels heb ik begrepen dat ze dat hier vroeger zuiveringszout noemden – door bakpoeder heb vervangen.

Het was voor mij de eerste keer dat ik brood bakte en dat viel nog niet mee, ondanks dat het het makkelijkste broodrecept ter wereld zou zijn.
Het begon ermee dat het deeg te nat was geworden, er zat meer deeg aan mijn handen dan in de kom, onmogelijk er een nette bal van te maken.

En het eindresultaat was te weinig gerezen en niet gaar. Gewoon mislukt.
Het zag er best mooi uit maar smaakte natuurlijk niet, zo’n ongare hap.
Wat kan ik mijn lezers nu voor tip geven als het mijzelf niet gelukt is?
Ik zou iets minder karnemelk gebruiken dan Paul voorschrijft (hij zegt 4,2 dl) en toch echt baking soda en geen bakpoeder.
Je kan baking soda kopen bij de Toko, de natuurwinkel en in de meeste supermarkten.

Je hebt nodig

250 gram volkorenbloem
250 gram gewone bloem
4 dl karnemelk
theelepel zout
theelepel suiker
theelepel baking soda

Verwarm de oven tot 200ºC. Meng de droge ingrediënten in een kom, voeg de karnemelk toe en roer eerst met een lepel tot het een beetje bij elkaar komt, en meng dan met de handen. Maak er een bal van en bestrooi met wat bloem. Leg op een bakblik een stuk bakpapier (had ik niet in huis en dat was geen probleem, het brood kwam makkelijk los), bepoeder met wat bloem en leg de bol erop.
Schuif in de oven en laat een half uur bakken. Voor de ervaren bakker waarschijnlijk een fluitje van een cent, kijk maar hoe Paul het doet:

https://www.youtube.com/watch?v=Tlat5vxDG5A

Veel succes en volgende keer een recept van Yvette.

----
Het plaatje is van Henk Klaren


© 2016 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Helaas mislukt er wel eens wat Maeve van der Steen
1405VG Van BovenIk ben een enorme fan van Yvette van Boven. Bekend van Volkskrant, het programma ‘Koken met Van Boven’ op NPO2 en haar boeken natuurlijk.
Als presentatrice is ze een natuurtalent, vanaf dag één straalde ze vanaf het scherm zo de huiskamer binnen. Prettig niet-slank, sprankelende ogen. Een Hollandse Nigella, maar dan boerser en minder gepolijst.

Enig ook die tekeningetjes bij haar recepten. Er is alleen één probleem: haar recepten nodigen niet erg uit tot koken. Ze lijken ingewikkeld en de ingrediënten heb je niet altijd in huis. En eigenlijk zijn het allemaal recepten voor taarten, hartig of zoet. Nu gebruik ik de oven graag en vaak, maar cakes en quiches en taarten maak ik bijna nooit, het zit niet in mijn systeem. Dus het komt erop neer dat ik nooit iets van Yvette maak.

Toen kreeg ik het boek ‘Nog meer uit van Bovens oven’ cadeau en een gegeven paard kijk je niet in de bek … . Nee, je vat de koe bij de hoorns!
Mijn oog viel op een recept voor sodabread en dat sprak me aan want dat heb ik weleens in Ierland gegeten. Yvette van Boven heeft haar jeugd in Ierland doorgebracht en ik heb Ierse roots dus dat schept een band.

Officieel hoort er dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat) in maar van Yvette mag bakpoeder ook en dat heb je meestal wel in huis. Ik zal een jaar of negen zijn geweest toen mijn moeder me naar de drogist stuurde om een zakje ‘dubbelkoolzuursoda’ en mij staat nog helder voor de geest dat het meisje in de winkel vroeg: ‘Voor de gootsteen?’
‘Nee, voor de cake’ antwoordde ik. ‘Oh goed dat ik het vroeg, anders waren er doden gevallen,’ zei ze nuchter. Intussen weet ik precies wat voor spul die gootsteenontstopper is, ook iets met sodium maar sterk genoeg om de leidingen aan te tasten. Levensgevaarlijk. Wel lekker werkje trouwens, zo’n gootsteen laten bruisen en borrelen met dat dodelijke spul, het zal wel niet veel meer gebruikt worden – terecht.

Terug naar het sodabrood. Als het goed is wordt het luchtig als cake met de smaak van brood, heerlijk met boter en jam of met gerookte zalm. De grap is dat je het nauwelijks hoeft te kneden, dus het is lekker weinig werk. Binnen een uur een heerlijk warm brood op tafel!
Eigenwijs als ik ben heb ik ook nog even op internet gezocht en het recept van Paul Hollywood van de Great British Bake-off gevonden (de oorspronkelijke versie van Heel Holland Bakt, Paul is een soort knappere uitvoering van Robèrt). Wat blijkt: in zijn recept komt alleen bloem, baking soda, zout en karnemelk voor. Niks geen boter, suiker en eieren zoals bij Yvette.
En aangezien alle andere recepten op Engelse sites zich ook beperkten tot die vier basisingrediënten heb ik me daaraan gehouden … behalve dat ik een minischepje bruine suiker heb toegevoegd en de baking soda – inmiddels heb ik begrepen dat ze dat hier vroeger zuiveringszout noemden – door bakpoeder heb vervangen.

Het was voor mij de eerste keer dat ik brood bakte en dat viel nog niet mee, ondanks dat het het makkelijkste broodrecept ter wereld zou zijn.
Het begon ermee dat het deeg te nat was geworden, er zat meer deeg aan mijn handen dan in de kom, onmogelijk er een nette bal van te maken.

En het eindresultaat was te weinig gerezen en niet gaar. Gewoon mislukt.
Het zag er best mooi uit maar smaakte natuurlijk niet, zo’n ongare hap.
Wat kan ik mijn lezers nu voor tip geven als het mijzelf niet gelukt is?
Ik zou iets minder karnemelk gebruiken dan Paul voorschrijft (hij zegt 4,2 dl) en toch echt baking soda en geen bakpoeder.
Je kan baking soda kopen bij de Toko, de natuurwinkel en in de meeste supermarkten.

Je hebt nodig

250 gram volkorenbloem
250 gram gewone bloem
4 dl karnemelk
theelepel zout
theelepel suiker
theelepel baking soda

Verwarm de oven tot 200ºC. Meng de droge ingrediënten in een kom, voeg de karnemelk toe en roer eerst met een lepel tot het een beetje bij elkaar komt, en meng dan met de handen. Maak er een bal van en bestrooi met wat bloem. Leg op een bakblik een stuk bakpapier (had ik niet in huis en dat was geen probleem, het brood kwam makkelijk los), bepoeder met wat bloem en leg de bol erop.
Schuif in de oven en laat een half uur bakken. Voor de ervaren bakker waarschijnlijk een fluitje van een cent, kijk maar hoe Paul het doet:

https://www.youtube.com/watch?v=Tlat5vxDG5A

Veel succes en volgende keer een recept van Yvette.

----
Het plaatje is van Henk Klaren
© 2016 Maeve van der Steen
powered by CJ2