archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Ode aan kapitein Haddock Maeve van der Steen

1315BZ Smoked HaddockIk heb Kuifje wat laat ontdekt, pas op mijn twintigste. Een hartstochtelijk liefhebber wees me op de prachtige albums van Hergé, en sinsdien ben ik ook verkocht. Wat kan een mens genieten van de schitterende tekeningen van Kuifje en zijn vrienden – en vijanden. En van de onredelijke uitvallen van Kapitein Haddock tegen de brave Kuifje en de rest van de wereld.

Zoals Snoopy favoriet is bij de cartoons van de ontroerende Charlie Brown, zo is Kapitein Haddock de echte held van de avonturen van Kuifje. Hondje Snoopy heeft altijd honger: ‘mijn maagklok staat voor’, en Kapitein Haddock heeft altijd dorst, in whisky wel te verstaan, en die gulzigheid kan op ons aller sympathie rekenen.

Haddock betekent schelvis, maar in het Frans betekent haddock gerookte schelvis. In Engeland zijn ze er dol op, daar heet het – logisch – smoked haddock en je kan het krijgen bij Marks & Spencer, het Engelse warenhuis waarvan er maar twee in Nederland zijn.
De visboer heeft het ook wel eens, maar de eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat ik net een paar visboeren hier in Amsterdam heb gebeld en die hadden het niet…

Dus voor mensen die niet in Den Haag of Amsterdam wonen wordt het een speurtocht om gerookte schelvis te vinden, ik zou zeggen, probeer het toch maar want het is echt weer even wat anders. Op internet vind je recepten voor schotels waarin de gerookte schelvis wordt vervangen door gerookte makreel, dat wordt vast wel lekker maar heel wat anders want een makreel is een totaal ander type vis (bevat 30 % vet!, wel van het gezonde soort) terwijl schelvis heel mager is (0,3% vet).

Traditioneel wordt gerookte schelvis, die overigens knalgeel van kleur is, in melk gestoofd en dat gaan wij ook doen. Gerookte waar heeft van zichzelf veel smaak en heeft verder weinig nodig, dus dit is een supersnel en makkelijk recept.

Haddock à la Capitaine

voor twee personen

300 gram gerookte schelvis
ongeveer 2 dl melk
drie grote aardappels, liever geen kruimige
eetlepel roomboter
versgemalen peper
eetlepel mosterd
ruim fijngesneden bieslook

Schil de aardappels en kook ze met weinig zout, tot ze zo goed als gaar zijn. Of bijna-gaar ze in de magnetron.
Snijd ze in plakken.

Zet de oven op 100º C.

Giet de melk in een koekenpan of braadpan, waar de stukken visfilet makkelijk inpassen. Giet de melk erin en laat opwarmen. Leg de plakken aardappels in de melk en breng aan de kook, zachtjes, strooi er versgemalen peper over.
Leg de visfilets erop, het geheel moet bijna onderstaan. Verdeel de eetlepel boter erover en nog wat peper. Doe een deksel op de pan. Zet het vuur op z’n allerlaagst.
Zet twee borden in de oven.
Laat de vis met de aardappels ongeveer tien minuten sudderen, onder het af en toe begieten van de filets. Check dan bij het dikste gedeelte of de vis gaar is, misschien moet er nog een minuutje bij. Haal de vis en de aardappels met een schuimspaan uit de pan, leg ze zo elegant mogelijk op de warme borden en zet even terug in de oven.
Roer de mosterd met stevige slag door de overgebleven melk en laat een halve minuut – nog steeds roerend – wat inkoken.
Giet de saus over de vis en de aardappelen. Bestrooi met de fijngesneden bieslook.
Kort gekookte spinazie met wat druppels citroen erover is hier heerlijk bij maar als je dat te veel last-minutewerk vindt (met het gevaar met een rood hoofd aan tafel te verschijnen en er was nou net zo’n relaxed receptje beloofd) dan leg je er bijvoorbeeld gekookte snijbonen of peultjes bij.

Als je in Engelse stijl wilt blijven drink je er thee bij, een goed idee voor een alcoholvrije dag. Laat Kapitein Haddock het niet horen, die neemt een glas whisky. En laat de onvolprezen wijnkenner Hugh Johnson nou net ook thee of whisky aanraden. Maar een koele volle Chardonnay erbij mag natuurlijk ook.

Ben je ook liefhebber van Hergé, ga dan vooral een keer naar het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve (Nieuw-Leuven, onder Brussel). Beslist een omweg waard!

http://www.museeherge.com/nl
-------
Het visje is gekocht (het was helemaal niet duur betaald) en gefotografeerd door Henk Klaren.


© 2016 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Ode aan kapitein Haddock Maeve van der Steen
1315BZ Smoked HaddockIk heb Kuifje wat laat ontdekt, pas op mijn twintigste. Een hartstochtelijk liefhebber wees me op de prachtige albums van Hergé, en sinsdien ben ik ook verkocht. Wat kan een mens genieten van de schitterende tekeningen van Kuifje en zijn vrienden – en vijanden. En van de onredelijke uitvallen van Kapitein Haddock tegen de brave Kuifje en de rest van de wereld.

Zoals Snoopy favoriet is bij de cartoons van de ontroerende Charlie Brown, zo is Kapitein Haddock de echte held van de avonturen van Kuifje. Hondje Snoopy heeft altijd honger: ‘mijn maagklok staat voor’, en Kapitein Haddock heeft altijd dorst, in whisky wel te verstaan, en die gulzigheid kan op ons aller sympathie rekenen.

Haddock betekent schelvis, maar in het Frans betekent haddock gerookte schelvis. In Engeland zijn ze er dol op, daar heet het – logisch – smoked haddock en je kan het krijgen bij Marks & Spencer, het Engelse warenhuis waarvan er maar twee in Nederland zijn.
De visboer heeft het ook wel eens, maar de eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat ik net een paar visboeren hier in Amsterdam heb gebeld en die hadden het niet…

Dus voor mensen die niet in Den Haag of Amsterdam wonen wordt het een speurtocht om gerookte schelvis te vinden, ik zou zeggen, probeer het toch maar want het is echt weer even wat anders. Op internet vind je recepten voor schotels waarin de gerookte schelvis wordt vervangen door gerookte makreel, dat wordt vast wel lekker maar heel wat anders want een makreel is een totaal ander type vis (bevat 30 % vet!, wel van het gezonde soort) terwijl schelvis heel mager is (0,3% vet).

Traditioneel wordt gerookte schelvis, die overigens knalgeel van kleur is, in melk gestoofd en dat gaan wij ook doen. Gerookte waar heeft van zichzelf veel smaak en heeft verder weinig nodig, dus dit is een supersnel en makkelijk recept.

Haddock à la Capitaine

voor twee personen

300 gram gerookte schelvis
ongeveer 2 dl melk
drie grote aardappels, liever geen kruimige
eetlepel roomboter
versgemalen peper
eetlepel mosterd
ruim fijngesneden bieslook

Schil de aardappels en kook ze met weinig zout, tot ze zo goed als gaar zijn. Of bijna-gaar ze in de magnetron.
Snijd ze in plakken.

Zet de oven op 100º C.

Giet de melk in een koekenpan of braadpan, waar de stukken visfilet makkelijk inpassen. Giet de melk erin en laat opwarmen. Leg de plakken aardappels in de melk en breng aan de kook, zachtjes, strooi er versgemalen peper over.
Leg de visfilets erop, het geheel moet bijna onderstaan. Verdeel de eetlepel boter erover en nog wat peper. Doe een deksel op de pan. Zet het vuur op z’n allerlaagst.
Zet twee borden in de oven.
Laat de vis met de aardappels ongeveer tien minuten sudderen, onder het af en toe begieten van de filets. Check dan bij het dikste gedeelte of de vis gaar is, misschien moet er nog een minuutje bij. Haal de vis en de aardappels met een schuimspaan uit de pan, leg ze zo elegant mogelijk op de warme borden en zet even terug in de oven.
Roer de mosterd met stevige slag door de overgebleven melk en laat een halve minuut – nog steeds roerend – wat inkoken.
Giet de saus over de vis en de aardappelen. Bestrooi met de fijngesneden bieslook.
Kort gekookte spinazie met wat druppels citroen erover is hier heerlijk bij maar als je dat te veel last-minutewerk vindt (met het gevaar met een rood hoofd aan tafel te verschijnen en er was nou net zo’n relaxed receptje beloofd) dan leg je er bijvoorbeeld gekookte snijbonen of peultjes bij.

Als je in Engelse stijl wilt blijven drink je er thee bij, een goed idee voor een alcoholvrije dag. Laat Kapitein Haddock het niet horen, die neemt een glas whisky. En laat de onvolprezen wijnkenner Hugh Johnson nou net ook thee of whisky aanraden. Maar een koele volle Chardonnay erbij mag natuurlijk ook.

Ben je ook liefhebber van Hergé, ga dan vooral een keer naar het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve (Nieuw-Leuven, onder Brussel). Beslist een omweg waard!

http://www.museeherge.com/nl
-------
Het visje is gekocht (het was helemaal niet duur betaald) en gefotografeerd door Henk Klaren.
© 2016 Maeve van der Steen
powered by CJ2