archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Dinsdag eten we bloemkoolstoemp Maeve van der Steen

1312BZ StoempBen ik nou zo’n veelvraat? Als ik op Smulweb de ‘suggestie voor dinsdag’ zie denk ik: is dat wel een maaltijd, spaghetti met room en reepjes zalm? ‘Om de pasta nog completer te maken kan je er nog wat spinazieblaadjes aan toevoegen.’ Oh, en dan is het een complete maaltijd?

Als ik aan een avondmaaltijd denk zie ik dampende borden met aardappelpuree, gebakken saucijzen en een flinke portie spruiten voor me. Of eventueel dat bordje pasta, maar dan daarna nog een gebakken visje en gekookte haricots verts of vooraf een salade de tomates simple. Ja, ik hou van sla, maar ben ik ouderwets als ik een maaltijdsalade alleen blief als het buiten boven de dertig graden is?

Mijn theorie is dat moderne jonge mensen zo’n klein bordje met een incomplete maaltijd erop genoeg vinden omdat ze de rest van de dag zich volgieten met cappuccino’s en smoothies en hun buikje rond eten aan muffins en candybars. Ga maar eens kijken op de treinstations, het lijken wel vreetschuren zoals Karin Luiten (de vrouw die strijdt tegen pakjes en zakjes in de keuken) laatst opmerkte. Trouwens, als je op het station loopt en je bent vegetariër en denkt, laat ik een sandwich met eiersalade kopen, houd er dan wel rekening mee dat daar runderextract in zit. Staat gewoon op de ingrediëntenlijst, maar ja, zij weten ook wel dat die alleen gelezen wordt door maniakken als ik en meisjes met anorexia.

Kom op, vegetariërs en alleseters, die 200 gram groente per dag moet gehaald worden en liever veel meer. Eet vooral meer gare groente. Want die paar blaadjes kropsla en die halve geraspte wortel zetten geen zoden aan de dijk, van rauwe groente eet je nou eenmaal niet zo veel. En wat is er troostrijker dan aubergine met knoflook, bloemkool met kaassaus, spinazie met citroen, gestoofde prei, stamppot van raapsteeltjes, witlof uit de oven, heus er is meer op de wereld dan paprika en pompoen.

Vandaag een warm, hartelijk bord eten, ons gepresenteerd door Jeroen Meus, mijn held van de Belgische televisie. Hij is ook te zien op 24Kitchen. Als hij bezig is denk ik altijd: dat ga ik morgen maken! Dat heb ik bij Yvette van Boven nooit, hoe charmant ik haar ook vind (wat een natuurtalent, ze presenteerde vanaf dag één fantastisch), haar gerechten zijn vaak ingewikkeld en een beetje raar. Jeroen is duidelijk.

Voor vier personen. Stoemp lijkt op stamppot, maar is net even anders.

Braadworst en bloemkoolstoemp met augurkjes en waterkers.

vier grove braadworsten
kilo kruimige aardappels
een bloemkool
twee grote uien in grove stukken
bosje waterkers, gewassen en uitgelekt
twee eetlepels augurken in stukjes
klont boter
twee eieren
scheutje melk
weinig zout

Haal de braadworsten uit de koelkast.
Smelt in een grote braadpan een klont boter. Stoof de stukken ui hierin, ze moeten in 10 minuten zachtjes karamelliseren. Jeroen zegt: ik zoek naar de smaak van ‘hamburgerajuin’.
Voeg er water bij en de geschilde aardappels, deze moeten half onderstaan. Aan de kook laten komen, beetje zout erbij.
Begin nu met de braadworsten in een koekenpan om en om te bakken in een klontje boter, laag zetten en deksel schuin op de pan, snijd de bloemkoolroosjes van de steel, snijd deze steel in kleine stukjes, bij de aardappels doen (als die tien minuten gekookt hebben ongeveer).
De waterkers grof snijden. Scheid de eieren, we hebben de dooiers nodig.
Als aardappels en bloemkool gaar zijn, is hopelijk alle vocht verdampt, anders afgieten. Stampen, beetje melk en klontje boter toevoegen. Nu de eidooiers erdoor roeren, dan de stukjes augurk en dan de waterkers.
Serveren met de braadworst en nog wat extra stukjes augurk. De waterkers geeft de frisse lente-touch!

------
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl
----------
Bestel uw boeken en wat al niet
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2016 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Dinsdag eten we bloemkoolstoemp Maeve van der Steen
1312BZ StoempBen ik nou zo’n veelvraat? Als ik op Smulweb de ‘suggestie voor dinsdag’ zie denk ik: is dat wel een maaltijd, spaghetti met room en reepjes zalm? ‘Om de pasta nog completer te maken kan je er nog wat spinazieblaadjes aan toevoegen.’ Oh, en dan is het een complete maaltijd?

Als ik aan een avondmaaltijd denk zie ik dampende borden met aardappelpuree, gebakken saucijzen en een flinke portie spruiten voor me. Of eventueel dat bordje pasta, maar dan daarna nog een gebakken visje en gekookte haricots verts of vooraf een salade de tomates simple. Ja, ik hou van sla, maar ben ik ouderwets als ik een maaltijdsalade alleen blief als het buiten boven de dertig graden is?

Mijn theorie is dat moderne jonge mensen zo’n klein bordje met een incomplete maaltijd erop genoeg vinden omdat ze de rest van de dag zich volgieten met cappuccino’s en smoothies en hun buikje rond eten aan muffins en candybars. Ga maar eens kijken op de treinstations, het lijken wel vreetschuren zoals Karin Luiten (de vrouw die strijdt tegen pakjes en zakjes in de keuken) laatst opmerkte. Trouwens, als je op het station loopt en je bent vegetariër en denkt, laat ik een sandwich met eiersalade kopen, houd er dan wel rekening mee dat daar runderextract in zit. Staat gewoon op de ingrediëntenlijst, maar ja, zij weten ook wel dat die alleen gelezen wordt door maniakken als ik en meisjes met anorexia.

Kom op, vegetariërs en alleseters, die 200 gram groente per dag moet gehaald worden en liever veel meer. Eet vooral meer gare groente. Want die paar blaadjes kropsla en die halve geraspte wortel zetten geen zoden aan de dijk, van rauwe groente eet je nou eenmaal niet zo veel. En wat is er troostrijker dan aubergine met knoflook, bloemkool met kaassaus, spinazie met citroen, gestoofde prei, stamppot van raapsteeltjes, witlof uit de oven, heus er is meer op de wereld dan paprika en pompoen.

Vandaag een warm, hartelijk bord eten, ons gepresenteerd door Jeroen Meus, mijn held van de Belgische televisie. Hij is ook te zien op 24Kitchen. Als hij bezig is denk ik altijd: dat ga ik morgen maken! Dat heb ik bij Yvette van Boven nooit, hoe charmant ik haar ook vind (wat een natuurtalent, ze presenteerde vanaf dag één fantastisch), haar gerechten zijn vaak ingewikkeld en een beetje raar. Jeroen is duidelijk.

Voor vier personen. Stoemp lijkt op stamppot, maar is net even anders.

Braadworst en bloemkoolstoemp met augurkjes en waterkers.

vier grove braadworsten
kilo kruimige aardappels
een bloemkool
twee grote uien in grove stukken
bosje waterkers, gewassen en uitgelekt
twee eetlepels augurken in stukjes
klont boter
twee eieren
scheutje melk
weinig zout

Haal de braadworsten uit de koelkast.
Smelt in een grote braadpan een klont boter. Stoof de stukken ui hierin, ze moeten in 10 minuten zachtjes karamelliseren. Jeroen zegt: ik zoek naar de smaak van ‘hamburgerajuin’.
Voeg er water bij en de geschilde aardappels, deze moeten half onderstaan. Aan de kook laten komen, beetje zout erbij.
Begin nu met de braadworsten in een koekenpan om en om te bakken in een klontje boter, laag zetten en deksel schuin op de pan, snijd de bloemkoolroosjes van de steel, snijd deze steel in kleine stukjes, bij de aardappels doen (als die tien minuten gekookt hebben ongeveer).
De waterkers grof snijden. Scheid de eieren, we hebben de dooiers nodig.
Als aardappels en bloemkool gaar zijn, is hopelijk alle vocht verdampt, anders afgieten. Stampen, beetje melk en klontje boter toevoegen. Nu de eidooiers erdoor roeren, dan de stukjes augurk en dan de waterkers.
Serveren met de braadworst en nog wat extra stukjes augurk. De waterkers geeft de frisse lente-touch!

------
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl
----------
Bestel uw boeken en wat al niet
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2016 Maeve van der Steen
powered by CJ2