archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Koffie of thee? Maeve van der Steen

1307BZ KoffieIk ben niet zo opgegroeid met koffie, dat krijg je met een Ierse moeder. We dronken thee bij ontbijt, lunch, op theetijd en in de avond. Er gingen rustig dagen voorbij zonder dat er een kop koffie werd geschonken in huize Van der Steen, en dan was die koffie ook nog eens Nescafé – best lekker hoor.

Om ons heen daarentegen heerste een uitgebreide koffiecultuur. Mijn grootmoeder in Rotterdam maalde de koffie handmatig op schoot (ah, die geur, onvergetelijk) en ik kreeg een koffieboontje om op te sabbelen, heerlijk. Als ik een enkele keer een Sambuca bestel heb ik mijn eigen Madeleinemomentje als ik het koffieboontje in mijn mond stop.

De lekkerste koffie ter wereld dronken we bij de moeder van Carla, een van de vriendinnen van mijn zus en mij, een heel hartelijke, gastvrije vrouw. Ze had van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een stenen pot koffie op het spaarbrandertje midden op het gasfornuis staan. Er was altijd veel aanloop en de hele dag werd er verse koffie gezet, koffie-extract kan je rustig zeggen. Je kreeg er een bodempje van in een kop en daar ging kokende melk bij, en een flinke schep suiker. Van zwarte koffie had Carla’s moeder nog nooit gehoord, hoe moet dat, oh warm water erbij, is dat lekker?

Deze ouderwetse koffie is, na een barre tijd van uitsluitend koffiemelk en koffieroom of erger nog de coffee whitener in poedervorm, weer terug in de vorm van de Lattes en Cappuccino’s. Het lijkt wel of  Nederlanders meer voor de melk komen dan voor de koffie, om over de smaakjes die erdoorheen worden geroerd maar niet te spreken. Niks geen extract, slappe koffie als basis. Koffie voor kinderen noem ik dat en inderdaad zit de Starbucks vol met identieke meisjes van vijftien met lang sluik haar. Vinden ze die lammetjeskoffie echt lekker of komen ze er omdat ze het leuk vinden dat de benaming verkeerd wordt gespeld op de beker (kleinste maat: tall). Dan is de Coffee Company beter en de Italiaanse espressobars zijn meestal top! Al heten ze inmiddels geen espressobar meer.

Wat is er intussen met de thee gebeurd? Nog steeds kan ik met plezier de hele dag theedrinken, maar als je het buitenshuis doet moet je soms wel lang zoeken naar het zakje gewone thee in de indrukwekkende doos of kist die voor je neus wordt gezet. Met een beetje geluk vind je Earl Grey en English Breakfast, verder zijn er zakjes met de vreemdste kleuren en geuren die in de verste verte niet op thee lijken. Er zou een ander woord voor die blaadjes moeten komen (Fransen noemen die kruidenmengsels ‘infusions’) dan hoeven we onze gewone thee niet meer met zwarte thee aan te duiden.

Helaas kan ik niet meer onbekommerd de hele avond thee slempen zonder gestraft te worden met een doorwaakte nacht en aangezien ik geen infusions lust ben ik aangewezen op theïnevrije thee. (Een gekke naam want in feite is de opwekkende stof gewoon cafeïne, dezelfde stof die in koffie zit.) En nu hebben zowel de merken Simon Lévelt als Piramide de cafeïnevrije theezakjes uit het assortiment gehaald! Ik zal me daarom moeten behelpen met groene thee die iets minder opwekkende stof bevat.

En als ode aan Chinese thee mijn gasten verrassen met een paar spectaculaire gemarmerde eieren op tafel. Maak ze minstens een halve dag voor je ze wilt serveren.

Chinese Thee-eieren

Voor 8 eieren
eetlepel zout
scheutje sojasaus
theelepel Chinees 5-kruidenpoeder (optioneel)
twee eetlepels Chinese thee, bijvoorbeel Lapsang

Kook de eieren 6 minuten, spoel ze af met koud water, laat even afkoelen. Neem een ei in je hand en tik ermee voorzichtig op de tafel al draaiend, totdat het hele ei craquelé is als de huid van een oud dametje. Behandel zo ieder ei. Je kan het ook met de bolle kant van een lepel doen.
Doe de eieren in een pan die net groot genoeg is en doe zout, theebladeren, sojasaus en eventueel het kruidenpoeder erbij.
Giet er zoveel water op dat de eieren net bedekt zijn. Laat aan de kook komen en draai het vuur op zijn allerlaagst. Half uur laten koken. Vervolgens de eieren in het kookvocht laten afkoelen, liefs een paar uur. Dan de eieren heel voorzichtig pellen en bewonder je eigen kunstwerk!
Voor bij een voorgerecht, met wat mayonaise op smaak gemaakt met wat sojasaus of zomaar om naar te kijken, wel daarna opeten natuurlijk.

Ik heb ook eens een variatie gemaakt met het sap van bieten, ook erg mooi en het lijkt me spannend het eens met het paarse kookvocht van rodekool te proberen.

------------------------------
Het plaatje is van de schrijfster
------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2016 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Koffie of thee? Maeve van der Steen
1307BZ KoffieIk ben niet zo opgegroeid met koffie, dat krijg je met een Ierse moeder. We dronken thee bij ontbijt, lunch, op theetijd en in de avond. Er gingen rustig dagen voorbij zonder dat er een kop koffie werd geschonken in huize Van der Steen, en dan was die koffie ook nog eens Nescafé – best lekker hoor.

Om ons heen daarentegen heerste een uitgebreide koffiecultuur. Mijn grootmoeder in Rotterdam maalde de koffie handmatig op schoot (ah, die geur, onvergetelijk) en ik kreeg een koffieboontje om op te sabbelen, heerlijk. Als ik een enkele keer een Sambuca bestel heb ik mijn eigen Madeleinemomentje als ik het koffieboontje in mijn mond stop.

De lekkerste koffie ter wereld dronken we bij de moeder van Carla, een van de vriendinnen van mijn zus en mij, een heel hartelijke, gastvrije vrouw. Ze had van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een stenen pot koffie op het spaarbrandertje midden op het gasfornuis staan. Er was altijd veel aanloop en de hele dag werd er verse koffie gezet, koffie-extract kan je rustig zeggen. Je kreeg er een bodempje van in een kop en daar ging kokende melk bij, en een flinke schep suiker. Van zwarte koffie had Carla’s moeder nog nooit gehoord, hoe moet dat, oh warm water erbij, is dat lekker?

Deze ouderwetse koffie is, na een barre tijd van uitsluitend koffiemelk en koffieroom of erger nog de coffee whitener in poedervorm, weer terug in de vorm van de Lattes en Cappuccino’s. Het lijkt wel of  Nederlanders meer voor de melk komen dan voor de koffie, om over de smaakjes die erdoorheen worden geroerd maar niet te spreken. Niks geen extract, slappe koffie als basis. Koffie voor kinderen noem ik dat en inderdaad zit de Starbucks vol met identieke meisjes van vijftien met lang sluik haar. Vinden ze die lammetjeskoffie echt lekker of komen ze er omdat ze het leuk vinden dat de benaming verkeerd wordt gespeld op de beker (kleinste maat: tall). Dan is de Coffee Company beter en de Italiaanse espressobars zijn meestal top! Al heten ze inmiddels geen espressobar meer.

Wat is er intussen met de thee gebeurd? Nog steeds kan ik met plezier de hele dag theedrinken, maar als je het buitenshuis doet moet je soms wel lang zoeken naar het zakje gewone thee in de indrukwekkende doos of kist die voor je neus wordt gezet. Met een beetje geluk vind je Earl Grey en English Breakfast, verder zijn er zakjes met de vreemdste kleuren en geuren die in de verste verte niet op thee lijken. Er zou een ander woord voor die blaadjes moeten komen (Fransen noemen die kruidenmengsels ‘infusions’) dan hoeven we onze gewone thee niet meer met zwarte thee aan te duiden.

Helaas kan ik niet meer onbekommerd de hele avond thee slempen zonder gestraft te worden met een doorwaakte nacht en aangezien ik geen infusions lust ben ik aangewezen op theïnevrije thee. (Een gekke naam want in feite is de opwekkende stof gewoon cafeïne, dezelfde stof die in koffie zit.) En nu hebben zowel de merken Simon Lévelt als Piramide de cafeïnevrije theezakjes uit het assortiment gehaald! Ik zal me daarom moeten behelpen met groene thee die iets minder opwekkende stof bevat.

En als ode aan Chinese thee mijn gasten verrassen met een paar spectaculaire gemarmerde eieren op tafel. Maak ze minstens een halve dag voor je ze wilt serveren.

Chinese Thee-eieren

Voor 8 eieren
eetlepel zout
scheutje sojasaus
theelepel Chinees 5-kruidenpoeder (optioneel)
twee eetlepels Chinese thee, bijvoorbeel Lapsang

Kook de eieren 6 minuten, spoel ze af met koud water, laat even afkoelen. Neem een ei in je hand en tik ermee voorzichtig op de tafel al draaiend, totdat het hele ei craquelé is als de huid van een oud dametje. Behandel zo ieder ei. Je kan het ook met de bolle kant van een lepel doen.
Doe de eieren in een pan die net groot genoeg is en doe zout, theebladeren, sojasaus en eventueel het kruidenpoeder erbij.
Giet er zoveel water op dat de eieren net bedekt zijn. Laat aan de kook komen en draai het vuur op zijn allerlaagst. Half uur laten koken. Vervolgens de eieren in het kookvocht laten afkoelen, liefs een paar uur. Dan de eieren heel voorzichtig pellen en bewonder je eigen kunstwerk!
Voor bij een voorgerecht, met wat mayonaise op smaak gemaakt met wat sojasaus of zomaar om naar te kijken, wel daarna opeten natuurlijk.

Ik heb ook eens een variatie gemaakt met het sap van bieten, ook erg mooi en het lijkt me spannend het eens met het paarse kookvocht van rodekool te proberen.

------------------------------
Het plaatje is van de schrijfster
------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2016 Maeve van der Steen
powered by CJ2