archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
De ui: voor alle rangen en standen Maeve van der Steen

1303BZ UiMiddenklasse klinkt mij nogal saai in de oren, vlees noch vis. Geen tokkie en geen kale kak. Geen rijkdom maar ook geen armoede. Doorzonwoninkje in Vinexwijk, netjes naar je werk en naar de supermarkt, en ’s avonds achter de hutspot. En reken maar dat de middenklasse vrouwen nog steeds met hun handen werken, als ze tenminste de aardappels niet reeds geschild kopen, de wortelen reeds geschrapt en de uien reeds gesneden. Ik denk niet dat er nog veel smaak zit aan die voorbereide ingrediënten, maar ik ben dan ook van het oude handwerk. En het volgende recept is geschikt voor adel en armoelijder – en uiteraard de middenklasser (oh nee, dat is dan weer een auto.)

Gelukkig is het niet veel handwerk, en als de edele uien eenmaal opstaan kan je prinsheerlijk op de bank de krant gaan liggen lezen. Al is die dan niet gestreken door de butler (dat strijken werd overigens niet gedaan om de krant mooi glad te krijgen, maar om te zorgen dat de drukinkt niet ging afgeven).

Weinig werk en superieur resultaat, daar houden wij van.
Je kan de uien ook een dag van tevoren maken, als dat beter uitkomt. Zachtjes opwarmen op de dag van het diner. Een zachte, zoete lekkernij, fantastisch bij een stuk vlees uit de oven, roast zoals de Engelsen zeggen. Succes verzekerd. Ik at de cipolline voor het eerst in Parma, en vond bij thuiskomst tot mijn grote vreugde het recept in ‘The Classic Italian Cookbook’ van Marcella Hazan.

Cipolline Agrodolci

Voor 4 personen

800 gram kleine witte uien, of sjalotten
flinke klont boter
twee eetlepels azijn
twee theelepels suiker
kwart theelepel zout
drie draaien uit de pepermolen

Zorg dat de uitjes of sjalotten ongeveer even groot zijn. Gooi de uien ongeschild in een pan kokend water. Haal ze er na 15 seconden uit. Laat even afkoelen en schil dan de uien. Pas op, haal alléén het buitenste velletje eraf en trim de onderkanten alleen een beetje, de uien moeten een geheel blijven!
Snijd een kruisje in de wortelkant.

Neem een pan met dikke bodem waar de uien in een laag inpassen. Leg de uien erin met de boter en een laagje water van ruim twee centimeter. Zet op middelhoog vuur en laat ongeveer 20 minuten koken, keer de uien regelmatig om. Zo nodig af en toe wat warm water erbij gieten. Als de uien wat zachter worden de azijn, suiker,  zout en peper toevoegen en de uien weer omdraaien.
Nu op het laagste vuur zetten en ruim twee uur laten stoven. Let op dat het niet droogkookt, af en toe een scheutje water erbij doen.
Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn, en superzacht als je er met een vork inprikt. Warm opdienen!

----------------------
Het plaatje is van Elène Klaren
-------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
De ui: voor alle rangen en standen Maeve van der Steen
1303BZ UiMiddenklasse klinkt mij nogal saai in de oren, vlees noch vis. Geen tokkie en geen kale kak. Geen rijkdom maar ook geen armoede. Doorzonwoninkje in Vinexwijk, netjes naar je werk en naar de supermarkt, en ’s avonds achter de hutspot. En reken maar dat de middenklasse vrouwen nog steeds met hun handen werken, als ze tenminste de aardappels niet reeds geschild kopen, de wortelen reeds geschrapt en de uien reeds gesneden. Ik denk niet dat er nog veel smaak zit aan die voorbereide ingrediënten, maar ik ben dan ook van het oude handwerk. En het volgende recept is geschikt voor adel en armoelijder – en uiteraard de middenklasser (oh nee, dat is dan weer een auto.)

Gelukkig is het niet veel handwerk, en als de edele uien eenmaal opstaan kan je prinsheerlijk op de bank de krant gaan liggen lezen. Al is die dan niet gestreken door de butler (dat strijken werd overigens niet gedaan om de krant mooi glad te krijgen, maar om te zorgen dat de drukinkt niet ging afgeven).

Weinig werk en superieur resultaat, daar houden wij van.
Je kan de uien ook een dag van tevoren maken, als dat beter uitkomt. Zachtjes opwarmen op de dag van het diner. Een zachte, zoete lekkernij, fantastisch bij een stuk vlees uit de oven, roast zoals de Engelsen zeggen. Succes verzekerd. Ik at de cipolline voor het eerst in Parma, en vond bij thuiskomst tot mijn grote vreugde het recept in ‘The Classic Italian Cookbook’ van Marcella Hazan.

Cipolline Agrodolci

Voor 4 personen

800 gram kleine witte uien, of sjalotten
flinke klont boter
twee eetlepels azijn
twee theelepels suiker
kwart theelepel zout
drie draaien uit de pepermolen

Zorg dat de uitjes of sjalotten ongeveer even groot zijn. Gooi de uien ongeschild in een pan kokend water. Haal ze er na 15 seconden uit. Laat even afkoelen en schil dan de uien. Pas op, haal alléén het buitenste velletje eraf en trim de onderkanten alleen een beetje, de uien moeten een geheel blijven!
Snijd een kruisje in de wortelkant.

Neem een pan met dikke bodem waar de uien in een laag inpassen. Leg de uien erin met de boter en een laagje water van ruim twee centimeter. Zet op middelhoog vuur en laat ongeveer 20 minuten koken, keer de uien regelmatig om. Zo nodig af en toe wat warm water erbij gieten. Als de uien wat zachter worden de azijn, suiker,  zout en peper toevoegen en de uien weer omdraaien.
Nu op het laagste vuur zetten en ruim twee uur laten stoven. Let op dat het niet droogkookt, af en toe een scheutje water erbij doen.
Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn, en superzacht als je er met een vork inprikt. Warm opdienen!

----------------------
Het plaatje is van Elène Klaren
-------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2