archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Hoera voor Hiske! Maeve van der Steen

1214BZ HiskeEr is een opvolger gekomen voor Johannes van Dam, dat wil zeggen voor zijn werkzaamheden in Het Parool. Die bestonden uit het schrijven van de wekelijkse rubriek ‘Proefwerk’ – de roemruchte restaurantrecensie – en zo nu en dan wat beschouwingen en recepten.

Dat iemand na zijn dood de recensies moest overnemen was duidelijk, maar dat een rubriek als ‘Proefwerk’ moest blijven bestaan begreep ik niet helemaal.
‘Proefwerk’ was een perfecte naam voor een beoordeling geschreven door Johannes van Dam, want als er nu iemand een schoolmeester was, was het wel Johannes. Oh, oh, wat wist onze pietje-precies het altijd goed, eigenlijk wist hij het altijd beter!

Ik genoot van zijn stukjes omdat ik allergisch ben voor de slordigheid waarmee journalistiek vaak bedreven wordt. Je hoort voortdurend klokken, maar ziet zelden klepels. En vooral als het over voedsel gaat, lijkt niemand zich er om te bekommeren als een mul en een poon vrolijk door elkaar worden gehaald. Als het in het restaurant maar knus is en het gezelschap aangenaam en de ober jolig, is het al gauw goed. Of het interieur trendy, de bediening sexy, en het restaurant ‘the place to be’ natuurlijk, afhankelijk van de leeftijd en modegevoeligheid van de eters.  

Nee, onze Johannes hield van eten, lekker eten. Aardappelpuree, mosseltjes met knoflook, vis die goed gegaard was, toetjes met chocolade. Wat dat betreft is Hiske Versprille de perfecte opvolger en zij is ook, op een andere manier, af en toe heel streng. Terecht meestal, het is een schande als je honderd euro met zijn tweetjes uitgeeft en drie van de vier gerechten zijn maar matig. Alleen denk ik altijd, jeetje die mensen doen waarschijnlijk hun uiterste best … of niet?
Toch had ik als ik Het Parool was een andere naam voor haar rubriek gekozen, een nieuwe persoonlijkheid verdient een nieuwe naam.

Hiske schrijft wekelijks ook een stukje met recept en van die stukjes kan ik echt smullen. Haar liefde voor fijn koken is zeer aanstekelijk en bij veel recepten denk ik meteen: dat gaan we meteen maken. Zoals bij deze soep bijvoorbeeld, het lekkerst als opkikker tussendoor, maar ook geschikt als soep vooraf – een klein kopje dan – of als complete maaltijd – in dat geval een flink bord met knapperig bruin brood erbij.
Ik had toevallig kippers in huis, dus die heb ik gebruikt, terwijl Hiske waarschijnlijk spekbokking bedoelde (koudgerookte haring). Het handige van kippers is dat het filets zijn, ik heb wel na het koken het vel verwijderd. De rooksmaak van de vis geeft het geheel een volle, troostrijke smaak.

Bokkingchowder

2 gerookte haringen (spekbokking of kippers)
1 liter melk
1 laurierblad
klein bosje peterselie
4 peperkorrels
2 tenen knoflook
2 preien
klont roomboter
3 grote aardappelen
3 stengels bleekselderij
halve knolselderij
zout en peper

Doe de haringen, de melk, het laurierblad, de peperkorrels en de steeltjes van de peterselie in een pan op laag vuur.
Draai, zodra de melk kookt, het vuur uit.
Snijd de prei in ringetjes en de selderij in maantjes, hak de knoflook en snijd de geschilde aardappels en knolselderij in blokjes. Hak de peterselieblaadjes fijn.
Haal na een minuut of vijf de vis uit de melk en zet apart.
Zeef de melk, gooi de kruiden weg.
Verhit in een andere pan de boter en fruit hierin de knoflook en de preien met wat zout tot ze zacht zijn (maar niet bruin!). Bak de aardappels en knolselderij even mee en voeg de melk toe.
Zet heel kort de staafmixer in de soep voor een klein beetje binding. Ontdoe de vis van graten en huid – als je kippers hebt kan je eventuele graatjes laten zitten, die zijn zacht en eetbaar.
Roer de vis in stukjes door de soep. Maak op smaak met zout en peper en bestrooi rijkelijk met de gehakte peterselie.

---------------------------------------
De tekening is van Elène Klaren
---------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD’s en veel meer
bij bolcom via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Hoera voor Hiske! Maeve van der Steen
1214BZ HiskeEr is een opvolger gekomen voor Johannes van Dam, dat wil zeggen voor zijn werkzaamheden in Het Parool. Die bestonden uit het schrijven van de wekelijkse rubriek ‘Proefwerk’ – de roemruchte restaurantrecensie – en zo nu en dan wat beschouwingen en recepten.

Dat iemand na zijn dood de recensies moest overnemen was duidelijk, maar dat een rubriek als ‘Proefwerk’ moest blijven bestaan begreep ik niet helemaal.
‘Proefwerk’ was een perfecte naam voor een beoordeling geschreven door Johannes van Dam, want als er nu iemand een schoolmeester was, was het wel Johannes. Oh, oh, wat wist onze pietje-precies het altijd goed, eigenlijk wist hij het altijd beter!

Ik genoot van zijn stukjes omdat ik allergisch ben voor de slordigheid waarmee journalistiek vaak bedreven wordt. Je hoort voortdurend klokken, maar ziet zelden klepels. En vooral als het over voedsel gaat, lijkt niemand zich er om te bekommeren als een mul en een poon vrolijk door elkaar worden gehaald. Als het in het restaurant maar knus is en het gezelschap aangenaam en de ober jolig, is het al gauw goed. Of het interieur trendy, de bediening sexy, en het restaurant ‘the place to be’ natuurlijk, afhankelijk van de leeftijd en modegevoeligheid van de eters.  

Nee, onze Johannes hield van eten, lekker eten. Aardappelpuree, mosseltjes met knoflook, vis die goed gegaard was, toetjes met chocolade. Wat dat betreft is Hiske Versprille de perfecte opvolger en zij is ook, op een andere manier, af en toe heel streng. Terecht meestal, het is een schande als je honderd euro met zijn tweetjes uitgeeft en drie van de vier gerechten zijn maar matig. Alleen denk ik altijd, jeetje die mensen doen waarschijnlijk hun uiterste best … of niet?
Toch had ik als ik Het Parool was een andere naam voor haar rubriek gekozen, een nieuwe persoonlijkheid verdient een nieuwe naam.

Hiske schrijft wekelijks ook een stukje met recept en van die stukjes kan ik echt smullen. Haar liefde voor fijn koken is zeer aanstekelijk en bij veel recepten denk ik meteen: dat gaan we meteen maken. Zoals bij deze soep bijvoorbeeld, het lekkerst als opkikker tussendoor, maar ook geschikt als soep vooraf – een klein kopje dan – of als complete maaltijd – in dat geval een flink bord met knapperig bruin brood erbij.
Ik had toevallig kippers in huis, dus die heb ik gebruikt, terwijl Hiske waarschijnlijk spekbokking bedoelde (koudgerookte haring). Het handige van kippers is dat het filets zijn, ik heb wel na het koken het vel verwijderd. De rooksmaak van de vis geeft het geheel een volle, troostrijke smaak.

Bokkingchowder

2 gerookte haringen (spekbokking of kippers)
1 liter melk
1 laurierblad
klein bosje peterselie
4 peperkorrels
2 tenen knoflook
2 preien
klont roomboter
3 grote aardappelen
3 stengels bleekselderij
halve knolselderij
zout en peper

Doe de haringen, de melk, het laurierblad, de peperkorrels en de steeltjes van de peterselie in een pan op laag vuur.
Draai, zodra de melk kookt, het vuur uit.
Snijd de prei in ringetjes en de selderij in maantjes, hak de knoflook en snijd de geschilde aardappels en knolselderij in blokjes. Hak de peterselieblaadjes fijn.
Haal na een minuut of vijf de vis uit de melk en zet apart.
Zeef de melk, gooi de kruiden weg.
Verhit in een andere pan de boter en fruit hierin de knoflook en de preien met wat zout tot ze zacht zijn (maar niet bruin!). Bak de aardappels en knolselderij even mee en voeg de melk toe.
Zet heel kort de staafmixer in de soep voor een klein beetje binding. Ontdoe de vis van graten en huid – als je kippers hebt kan je eventuele graatjes laten zitten, die zijn zacht en eetbaar.
Roer de vis in stukjes door de soep. Maak op smaak met zout en peper en bestrooi rijkelijk met de gehakte peterselie.

---------------------------------------
De tekening is van Elène Klaren
---------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD’s en veel meer
bij bolcom via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2