archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Boter uit het woud Maeve van der Steen

1213BZ AvocadoMooie benaming voor avocado vind ik dat, de Azteken noemden hem zo: boter uit het woud. Het is inderdaad een fijne, smeuïge vrucht waar behoorlijk veel vet in zit. Drie soorten vet zelfs, en allemaal goede vetten. Avocado is dus gezond maar ik ga daar verder niet over uitweiden, die overdreven aandacht voor gezond eten ben ik al jaren zat.

Hou op met snoepen en teveel drinken, kook iedere dag zelf, gebruik verse producten in plaats van prefab (zelfs in verse fruitsalade zit een spulletje om verkleuring tegen te gaan en dat staat nergens vermeld!) en zeur verder niet. Zorg dat je vooral lekker eet. En maak vanavond de enige echte guacamole.

De eerste keer dat ik avocado proefde smaakte het naar blauwe kaas. Dat was logisch want er zat Roquefort doorheen, ik had dus helemaal geen avocado geproefd! Dat was op de Horecava halverwege de jaren zeventig, Hollandse horeca in de bocht.

Een jaar later proefde ik de echte smaak van avocado. Vrienden hadden een jaar in Midden-Amerika doorgebracht en zetten ons een maaltijd voor van puree van zwarte bonen, burrito’s en guacamole. Sensationeel! Ik vond het een beetje naar eiersalade smaken. Dat fluwelige, romige, heerlijk. Dit was in de tijd dat er nog geen tortilla in Amsterdam te bekennen was, het Mexicaanse restaurant Pacifico bestond zelfs nog niet – ah, die eerste tequila aan de bar met ernaast een schaaltje tortillachips met guacamole … . Fijne herinneringen.

Guacamole is een old time favourite gebleven. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die kant-en-klare kopen (vol met vreemde stofjes en – ik zeg het niet vaak – echt niet te vreten). Vreemd ook dat sommigen er wel eens mayonaise doorheen roeren. Guacamole is van zichzelf al een soort mayonaise. Een beetje verse koriander erover is lekker, maar zonder is ook prima.

Je hebt een rijpe avocado nodig dus bedenk een paar dagen van tevoren dat je misschien zin zou kunnen krijgen in avocado. Rustig laten liggen, het proces kan versneld worden door een rijpe banaan of peer ernaast te leggen. De ‘ready to eat’ avocado die je tegenwoordig kan kopen vind ik niet zo geslaagd. Als de avocado echt rijp is (het puntje moet zacht zijn) kan je hem eten, eerder niet.

De enige echte guacamole

Voor twee personen

Een rijpe avocado
Klein tomaatje, in stukjes
Sjalotje, lente-uitje of stuk gewone ui, fijngesneden
Teentje knoflook, uit de knijper of fijngesneden
Sap van kwart limoen of citroen
Vers pepertje kleingesneden, en als je dat niet in huis hebt, een lepeltje harissa of sambal
Snufje zout
Een beetje korianderpoeder of djinten (komijnpoeder)
Eventueel op het laatst wat gehakte verse koriander, of peterselie

Snijd de avocado in tweeën, haal de pit eruit en leg opzij.
Lepel het vruchtvlees eruit, en prak het in een kommetje in grove stukken. Roer alle andere ingrediënten erdoor. Het mag net geen zalfje worden, meer een grove puree. Rustig aan met het citrussap, even proeven, de guacamole mag niet te zuur worden. Ook kalm aan met zout, want de chips die je erin gaat dippen zijn meestal zelf al behoorlijk zout. Leg de pit erin totdat je gaat eten, dan blijft de avocado fris.

Eigenlijk kan je het beste de guacamole op het laatste moment maken. Het is maar tien minuten werk op zijn hoogst! Verrukkelijk bij bier of borrel, met tortillachips. Ook fijn op een toastje. Of als bijgerecht natuurlijk, bij chili con carne, gevulde taco’s of burrito’s.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Boter uit het woud Maeve van der Steen
1213BZ AvocadoMooie benaming voor avocado vind ik dat, de Azteken noemden hem zo: boter uit het woud. Het is inderdaad een fijne, smeuïge vrucht waar behoorlijk veel vet in zit. Drie soorten vet zelfs, en allemaal goede vetten. Avocado is dus gezond maar ik ga daar verder niet over uitweiden, die overdreven aandacht voor gezond eten ben ik al jaren zat.

Hou op met snoepen en teveel drinken, kook iedere dag zelf, gebruik verse producten in plaats van prefab (zelfs in verse fruitsalade zit een spulletje om verkleuring tegen te gaan en dat staat nergens vermeld!) en zeur verder niet. Zorg dat je vooral lekker eet. En maak vanavond de enige echte guacamole.

De eerste keer dat ik avocado proefde smaakte het naar blauwe kaas. Dat was logisch want er zat Roquefort doorheen, ik had dus helemaal geen avocado geproefd! Dat was op de Horecava halverwege de jaren zeventig, Hollandse horeca in de bocht.

Een jaar later proefde ik de echte smaak van avocado. Vrienden hadden een jaar in Midden-Amerika doorgebracht en zetten ons een maaltijd voor van puree van zwarte bonen, burrito’s en guacamole. Sensationeel! Ik vond het een beetje naar eiersalade smaken. Dat fluwelige, romige, heerlijk. Dit was in de tijd dat er nog geen tortilla in Amsterdam te bekennen was, het Mexicaanse restaurant Pacifico bestond zelfs nog niet – ah, die eerste tequila aan de bar met ernaast een schaaltje tortillachips met guacamole … . Fijne herinneringen.

Guacamole is een old time favourite gebleven. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die kant-en-klare kopen (vol met vreemde stofjes en – ik zeg het niet vaak – echt niet te vreten). Vreemd ook dat sommigen er wel eens mayonaise doorheen roeren. Guacamole is van zichzelf al een soort mayonaise. Een beetje verse koriander erover is lekker, maar zonder is ook prima.

Je hebt een rijpe avocado nodig dus bedenk een paar dagen van tevoren dat je misschien zin zou kunnen krijgen in avocado. Rustig laten liggen, het proces kan versneld worden door een rijpe banaan of peer ernaast te leggen. De ‘ready to eat’ avocado die je tegenwoordig kan kopen vind ik niet zo geslaagd. Als de avocado echt rijp is (het puntje moet zacht zijn) kan je hem eten, eerder niet.

De enige echte guacamole

Voor twee personen

Een rijpe avocado
Klein tomaatje, in stukjes
Sjalotje, lente-uitje of stuk gewone ui, fijngesneden
Teentje knoflook, uit de knijper of fijngesneden
Sap van kwart limoen of citroen
Vers pepertje kleingesneden, en als je dat niet in huis hebt, een lepeltje harissa of sambal
Snufje zout
Een beetje korianderpoeder of djinten (komijnpoeder)
Eventueel op het laatst wat gehakte verse koriander, of peterselie

Snijd de avocado in tweeën, haal de pit eruit en leg opzij.
Lepel het vruchtvlees eruit, en prak het in een kommetje in grove stukken. Roer alle andere ingrediënten erdoor. Het mag net geen zalfje worden, meer een grove puree. Rustig aan met het citrussap, even proeven, de guacamole mag niet te zuur worden. Ook kalm aan met zout, want de chips die je erin gaat dippen zijn meestal zelf al behoorlijk zout. Leg de pit erin totdat je gaat eten, dan blijft de avocado fris.

Eigenlijk kan je het beste de guacamole op het laatste moment maken. Het is maar tien minuten werk op zijn hoogst! Verrukkelijk bij bier of borrel, met tortillachips. Ook fijn op een toastje. Of als bijgerecht natuurlijk, bij chili con carne, gevulde taco’s of burrito’s.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2