archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
My greatest claim to fame Maeve van der Steen

1209BZ SupermanAls je op zoek gaat naar typische vrouwenberoepen staat bovenaan de lijst: diëtist met daarachter: 99%. Er staat trouwens niet diëtiste, maar dat is weer een andere kwestie. Het verbaasde me een beetje, ik had verwacht dat schoonheidsspecialiste bovenaan zou staan want ik kende ooit een man die de enige schoonheidsspecialist van Nederland was. Extra bijzonder vond ik het omdat hij uit een stoer politiek nest kwam. Het is de enige keer dat ik ooit naar een schoonheidsspecialist ben geweest. Ik deed het domweg omdat hij een kennis was, want dat gepruts aan je gezicht is aan mij niet besteed. Sterker nog, ik krijg er rode vlekken van. Het lijkt mij altijd het beste om de boel met rust te laten.

Diëtisten zijn dus in 99% van de gevallen van het vrouwelijke geslacht. In hoeverre kunnen we hieruit iets concluderen over het verschil in aard tussen man en vrouw?
Ten eerste, dat vrouwen dienend zijn. Ik spreek in algemeenheden anders kan ik niet verder schrijven, iedereen snapt wel dat er altijd uitzonderingen zijn. We kunnen gerust zeggen dat vrouwen in alle dienende beroepen oververtegenwoordigd zijn, van verpleegkundige tot prostituée, van serveerster tot directiesecretaresse, van schoonmaakster tot vrijwilliger in een filmhuis.
Ten tweede zijn vrouwen bijzonder geïnteresseerd in ziekte en gezondheid – de meest gezochte onderwerpen op internet zijn seks, vooral door mannen, en medische kwesties, vooral door vrouwen.

En is er iets moederlijker en aardser te bedenken dan te zorgen voor zo gezond mogelijk eten?
Ikzelf wilde diëtiste worden, maar dan in de voedingsmiddelenindustrie. Nog liever wilde ik het toneel op maar ik wist zo gauw niet hoe je dat moest regelen. De studie voor diëtiste – ik blijf maar even de vrouwelijke vorm gebruiken – werd voorafgegaan door een jaar vormingsklas. Onbegrijpelijk en idioot.

Het betekende dat ik eerst een heel jaar op een huishoudschool moest zitten, nadat ik de middelbare school al afgemaakt had. Zat ik daar tussen meisjes die de tijd een beetje zaten te overbruggen tussen de MULO en de dag dat ze met hun verloofde zouden gaan trouwen. Dat huishoudelijk werk vervelend was wist ik al, dat hoefde ik daar niet te leren. Na een half jaar hield ik het niet meer uit en toen ik de docente voedingsleer meer informatie vroeg over het beroep van diëtiste en als antwoord kreeg: ‘Het is een frustrerend beroep, de mensen houden zich niet aan hun dieet en jij krijgt de schuld, ik zou er niet aan beginnen’, was ik gauw weg.

Terwijl ik eigenlijk heel lekkere soepjes wilde ontwerpen, nog lekkerder dan die van Knorr. Zo ver ben ik dus nooit gekomen, ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat er ook een Academie voor Kleinkunst bestond (de toneelschool trok me nooit) en ‘the rest is history’, zou je zeggen als ik nu een beroemde cabaretière was geworden. De werkelijkheid is dat mijn ‘greatest claim to fame’ mijn twaalfjarige carrière was als vertolkster van de vrouw van de man die toetjes ontwerpt.
Mijn man werkt bij Mona’, heette die campagne.
Over dienend gesproken. Maar ondertussen speelde ik mooi de hoofdrol … .

Hieronder een niet geheel zelf ontworpen, supervrouwelijk dessert.
Het oranjebloesemwater geeft een modern, ik zou bijna zeggen Ottolenghi-achtig effect, maar het mag weggelaten worden.
Genoeg voor vier smullers.

Exotisch rijstdessert voor hem en haar

150 gram papkokende rijst
3 dl melk
4 dl cocosmelk
4 eetlepels suiker
1 ei
enkele druppels oranjebloesemwater

1/8 l slagroom met een klein schepje suiker erdoor
1 rijpe mango
geraspte kokos

Doe de kokosmelk, melk, rijst en suiker in een pan met dikke bodem, breng aan de kook en laat in twintig minuten op een zeer zacht vuurtje gaar worden. Vind je het geheel te dik worden, doe er dan wat melk of kokosmelk bij. Druppel er wat oranjebloesemwater door. Ietsje laten afkoelen. Proef of het zoet genoeg is, anders nog wat suiker erdoor roeren. Scheid de eidooier van het wit, roer de dooier door de rijst. Als het geheel nog wat meer afgekoeld is, het eiwit stijf kloppen en erdoor scheppen.

Op kamertemperatuur serveren met stukjes rijpe mango, geklopte slagroom en geraspte kokos.
Ik vind dessertwijn onzin en eigenlijk vooral lekker in plaats van een dessert of bij de kaas, dus ik zou zeggen, espressootje erna of voor moeizame slapers een glaasje rooibosthee.

-------------------------------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
---------------------------------------------
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
My greatest claim to fame Maeve van der Steen
1209BZ SupermanAls je op zoek gaat naar typische vrouwenberoepen staat bovenaan de lijst: diëtist met daarachter: 99%. Er staat trouwens niet diëtiste, maar dat is weer een andere kwestie. Het verbaasde me een beetje, ik had verwacht dat schoonheidsspecialiste bovenaan zou staan want ik kende ooit een man die de enige schoonheidsspecialist van Nederland was. Extra bijzonder vond ik het omdat hij uit een stoer politiek nest kwam. Het is de enige keer dat ik ooit naar een schoonheidsspecialist ben geweest. Ik deed het domweg omdat hij een kennis was, want dat gepruts aan je gezicht is aan mij niet besteed. Sterker nog, ik krijg er rode vlekken van. Het lijkt mij altijd het beste om de boel met rust te laten.

Diëtisten zijn dus in 99% van de gevallen van het vrouwelijke geslacht. In hoeverre kunnen we hieruit iets concluderen over het verschil in aard tussen man en vrouw?
Ten eerste, dat vrouwen dienend zijn. Ik spreek in algemeenheden anders kan ik niet verder schrijven, iedereen snapt wel dat er altijd uitzonderingen zijn. We kunnen gerust zeggen dat vrouwen in alle dienende beroepen oververtegenwoordigd zijn, van verpleegkundige tot prostituée, van serveerster tot directiesecretaresse, van schoonmaakster tot vrijwilliger in een filmhuis.
Ten tweede zijn vrouwen bijzonder geïnteresseerd in ziekte en gezondheid – de meest gezochte onderwerpen op internet zijn seks, vooral door mannen, en medische kwesties, vooral door vrouwen.

En is er iets moederlijker en aardser te bedenken dan te zorgen voor zo gezond mogelijk eten?
Ikzelf wilde diëtiste worden, maar dan in de voedingsmiddelenindustrie. Nog liever wilde ik het toneel op maar ik wist zo gauw niet hoe je dat moest regelen. De studie voor diëtiste – ik blijf maar even de vrouwelijke vorm gebruiken – werd voorafgegaan door een jaar vormingsklas. Onbegrijpelijk en idioot.

Het betekende dat ik eerst een heel jaar op een huishoudschool moest zitten, nadat ik de middelbare school al afgemaakt had. Zat ik daar tussen meisjes die de tijd een beetje zaten te overbruggen tussen de MULO en de dag dat ze met hun verloofde zouden gaan trouwen. Dat huishoudelijk werk vervelend was wist ik al, dat hoefde ik daar niet te leren. Na een half jaar hield ik het niet meer uit en toen ik de docente voedingsleer meer informatie vroeg over het beroep van diëtiste en als antwoord kreeg: ‘Het is een frustrerend beroep, de mensen houden zich niet aan hun dieet en jij krijgt de schuld, ik zou er niet aan beginnen’, was ik gauw weg.

Terwijl ik eigenlijk heel lekkere soepjes wilde ontwerpen, nog lekkerder dan die van Knorr. Zo ver ben ik dus nooit gekomen, ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat er ook een Academie voor Kleinkunst bestond (de toneelschool trok me nooit) en ‘the rest is history’, zou je zeggen als ik nu een beroemde cabaretière was geworden. De werkelijkheid is dat mijn ‘greatest claim to fame’ mijn twaalfjarige carrière was als vertolkster van de vrouw van de man die toetjes ontwerpt.
Mijn man werkt bij Mona’, heette die campagne.
Over dienend gesproken. Maar ondertussen speelde ik mooi de hoofdrol … .

Hieronder een niet geheel zelf ontworpen, supervrouwelijk dessert.
Het oranjebloesemwater geeft een modern, ik zou bijna zeggen Ottolenghi-achtig effect, maar het mag weggelaten worden.
Genoeg voor vier smullers.

Exotisch rijstdessert voor hem en haar

150 gram papkokende rijst
3 dl melk
4 dl cocosmelk
4 eetlepels suiker
1 ei
enkele druppels oranjebloesemwater

1/8 l slagroom met een klein schepje suiker erdoor
1 rijpe mango
geraspte kokos

Doe de kokosmelk, melk, rijst en suiker in een pan met dikke bodem, breng aan de kook en laat in twintig minuten op een zeer zacht vuurtje gaar worden. Vind je het geheel te dik worden, doe er dan wat melk of kokosmelk bij. Druppel er wat oranjebloesemwater door. Ietsje laten afkoelen. Proef of het zoet genoeg is, anders nog wat suiker erdoor roeren. Scheid de eidooier van het wit, roer de dooier door de rijst. Als het geheel nog wat meer afgekoeld is, het eiwit stijf kloppen en erdoor scheppen.

Op kamertemperatuur serveren met stukjes rijpe mango, geklopte slagroom en geraspte kokos.
Ik vind dessertwijn onzin en eigenlijk vooral lekker in plaats van een dessert of bij de kaas, dus ik zou zeggen, espressootje erna of voor moeizame slapers een glaasje rooibosthee.

-------------------------------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
---------------------------------------------
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2