archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Een béétje zout Maeve van der Steen

1114BZ ZoutVandaag geef ik mezelf een pluim want ik ben behoorlijk bij de tijd, sterker nog, ik registreer trends op eetgebied meestal eerder dan anderen. Reeds in 2010 schreef ik over quinoa (zijn er werkelijk mensen die dat als kienwa uitspreken?) en voorspelde dat dat wonderlijke graan dat geen graan is heel populair zou worden. Intussen is het een gangbaar product, alom verkrijgbaar in de supermarkt. Sterker nog: er is inmiddels een tekort aan quinoa en de arme Bolivianen kunnen het niet meer betalen.

Jaren geleden besprak ik de zorgelijke hoeveelheid zout die de gemiddelde Nederlander binnen krijgt. En 30 januari kwam ik er weer uitgebreid op terug (nummer 7, jaargang 11). Oud nieuws dus maar dat betekent niet dat het probleem inmiddels de wereld uit is, integendeel. Zout is het nieuwe zoet (of vet, of cholesterol, of vul maar in wat er allemaal slecht is voor ons). En ga nou niet op zijn jan met de pets roepen: ‘ze verzinnen steeds weer iets nieuws, dan mogen we weer geen eieren, dan is witbrood weer de boosdoener, en dan drank, en nou mogen we ineens weer iedere dag wel drie glazen alcohol!’

De voorlichting over wat gezonde voeding is blijft behoorlijk stabiel, het komt erop neer dat je weinig en gevarieerd moet eten, matig moet zijn met alcohol, vlees, vet, zuivel, suiker en zout en royaal met vezelrijke graanproducten, groente en fruit. Dit wordt al sinds de jaren vijftig gepredikt en helaas geldt het allemaal nog steeds. (Helaas, want we zijn gek op biefstukken en gehaktballen en ruim frites met mayonaise, weggespoeld met veel bier of wijn, ijsjes met slagroom en liefst elke dag een brownie.)
Het enige verschil met de voorschriften van een tijdje geleden is dat granen, aardappels en melk wat uit de gratie zijn geraakt.
Ik laat voor het gemak de zaadjes, besjes, gras, spelt in plaats van tarwe en ‘vooral geen gluten al heb je helemaal geen glutenallergie’ er even buiten. Dat zijn nieuwigheden waar ik niet in geloof. Ik zal het hoofd buigen als mijn ongelijk wordt bewezen, dat beloof ik bij deze.

Goed, matig en zoutarm aan de slag. Ik stond op het punt het boek Ongezouten Zuiderhoek van actrice Olga Zuiderhoek te kopen maar het was in de buurt niet te krijgen. Bij Bolcom kan je er in bladeren, jammer dat je dan weliswaar vijfentwintig bladzijden mag lezen maar die bestaan natuurlijk voornamelijk uit inleiding, dus aan recepten lezen kom je niet toe. Het lijkt me wel een nuttig en leuk boek. Bekijk vooral ook de website :smakelijk eten zonder zout  en laat je de moed niet in de schoenen zinken, alles went. De voornaamste tips van zowel Olga als de Erna van die site bestaan uit advies hoe je de etiketten moet lezen en over waar je bijvoorbeeld zoutarme augurken en bouillonblokjes kan kopen. Kijk uit met een en ander, ik wilde enthousiast aan de LoSalt, maar daar wordt in medische kring voor gewaarschuwd – teveel kalium.

Vanavond eten we asperges – nu het nog kan, straks zijn ze weer weg – met alleen maar gesmolten boter en gekookt ei. Doe slechts een snufje zout bij het kookwater in plaats van de voorgeschreven theelepel, doe er wel een theelepel suiker bij. En strooi als het klaar is wat peterselie of bieslook over het geheel. Serveren met een aardappeltje in de schil en een glas sappige witte wijn. Bekijk voor de kookwijze deze brave maar duidelijke video: asperges koken .
(Een aspergepan is nergens voor nodig hoor, liggend worden ze ook prima gaar.)

En nu maar hopen dat niet binnenkort wordt ontdekt dat iets wat ik heel lekker vind en waarvan ik dacht dat het reuze gezond was, heel slecht blijkt te zijn. Zodat jan met de pet toch nog gelijk krijgt.

-------------------------------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren


© 2014 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Een béétje zout Maeve van der Steen
1114BZ ZoutVandaag geef ik mezelf een pluim want ik ben behoorlijk bij de tijd, sterker nog, ik registreer trends op eetgebied meestal eerder dan anderen. Reeds in 2010 schreef ik over quinoa (zijn er werkelijk mensen die dat als kienwa uitspreken?) en voorspelde dat dat wonderlijke graan dat geen graan is heel populair zou worden. Intussen is het een gangbaar product, alom verkrijgbaar in de supermarkt. Sterker nog: er is inmiddels een tekort aan quinoa en de arme Bolivianen kunnen het niet meer betalen.

Jaren geleden besprak ik de zorgelijke hoeveelheid zout die de gemiddelde Nederlander binnen krijgt. En 30 januari kwam ik er weer uitgebreid op terug (nummer 7, jaargang 11). Oud nieuws dus maar dat betekent niet dat het probleem inmiddels de wereld uit is, integendeel. Zout is het nieuwe zoet (of vet, of cholesterol, of vul maar in wat er allemaal slecht is voor ons). En ga nou niet op zijn jan met de pets roepen: ‘ze verzinnen steeds weer iets nieuws, dan mogen we weer geen eieren, dan is witbrood weer de boosdoener, en dan drank, en nou mogen we ineens weer iedere dag wel drie glazen alcohol!’

De voorlichting over wat gezonde voeding is blijft behoorlijk stabiel, het komt erop neer dat je weinig en gevarieerd moet eten, matig moet zijn met alcohol, vlees, vet, zuivel, suiker en zout en royaal met vezelrijke graanproducten, groente en fruit. Dit wordt al sinds de jaren vijftig gepredikt en helaas geldt het allemaal nog steeds. (Helaas, want we zijn gek op biefstukken en gehaktballen en ruim frites met mayonaise, weggespoeld met veel bier of wijn, ijsjes met slagroom en liefst elke dag een brownie.)
Het enige verschil met de voorschriften van een tijdje geleden is dat granen, aardappels en melk wat uit de gratie zijn geraakt.
Ik laat voor het gemak de zaadjes, besjes, gras, spelt in plaats van tarwe en ‘vooral geen gluten al heb je helemaal geen glutenallergie’ er even buiten. Dat zijn nieuwigheden waar ik niet in geloof. Ik zal het hoofd buigen als mijn ongelijk wordt bewezen, dat beloof ik bij deze.

Goed, matig en zoutarm aan de slag. Ik stond op het punt het boek Ongezouten Zuiderhoek van actrice Olga Zuiderhoek te kopen maar het was in de buurt niet te krijgen. Bij Bolcom kan je er in bladeren, jammer dat je dan weliswaar vijfentwintig bladzijden mag lezen maar die bestaan natuurlijk voornamelijk uit inleiding, dus aan recepten lezen kom je niet toe. Het lijkt me wel een nuttig en leuk boek. Bekijk vooral ook de website :smakelijk eten zonder zout  en laat je de moed niet in de schoenen zinken, alles went. De voornaamste tips van zowel Olga als de Erna van die site bestaan uit advies hoe je de etiketten moet lezen en over waar je bijvoorbeeld zoutarme augurken en bouillonblokjes kan kopen. Kijk uit met een en ander, ik wilde enthousiast aan de LoSalt, maar daar wordt in medische kring voor gewaarschuwd – teveel kalium.

Vanavond eten we asperges – nu het nog kan, straks zijn ze weer weg – met alleen maar gesmolten boter en gekookt ei. Doe slechts een snufje zout bij het kookwater in plaats van de voorgeschreven theelepel, doe er wel een theelepel suiker bij. En strooi als het klaar is wat peterselie of bieslook over het geheel. Serveren met een aardappeltje in de schil en een glas sappige witte wijn. Bekijk voor de kookwijze deze brave maar duidelijke video: asperges koken .
(Een aspergepan is nergens voor nodig hoor, liggend worden ze ook prima gaar.)

En nu maar hopen dat niet binnenkort wordt ontdekt dat iets wat ik heel lekker vind en waarvan ik dacht dat het reuze gezond was, heel slecht blijkt te zijn. Zodat jan met de pet toch nog gelijk krijgt.

-------------------------------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren
© 2014 Maeve van der Steen
powered by CJ2