archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Niet meteen chef-kokje gaan spelen! Maeve van der Steen

1108BZ DeleeuwWaarom koken er nog maar zo weinig mensen? Waarschijnlijk dat de lezers van deze rubriek wel graag in een pan roeren, maar ik krijg sterk de indruk dat menigeen in Nederland zich regelmatig voedt met kant-en-klaarmaaltijden. Of met, iets minder erg, een gedeeltelijk verse, gedeeltelijk voorgefabriceerde maaltijd – de pakjes-en-zakjesmethode. We zien aan het eind van de middag de tweeverdieners in de rij staan bij de vele traiteurs die Amsterdam rijk is en je kan natuurlijk ook nog terecht bij een restaurant of snackbar.
Iets nieuws is www.Thuisafgehaald.nl , waar je kan kijken wat je buurtbewoners te bieden hebben qua maaltijden.

(Je zou misschien denken dat er in de stad zo veel mogelijkheden zijn dat er minder vaak zelf gekookt wordt dan op het platteland, maar hoe groot was mijn verbazing toen ik bij het onvolprezen programma ‘Puberruil’ zag dat een boerderijmeisje in de Bijlmer terechtkwam, meeging naar de markt en ’s avonds voor het eerst van haar leven verse groente at. Op de boerderij was het iedere avond groente uit blik.)

Goed, waarom zou je eigenlijk omslachtig aardappels gaan schillen, groente schoonmaken en je best doen om de vis op precies de juiste graad van gaarheid te krijgen? Omdat koken leuk is en zelfgemaakt eten het lekkerst smaakt! Ik zou het iedere moderne jongeman en vrouw willen toeschreeuwen, samen met Paul de Leeuw die dolgraag een kookprogramma wil maken speciaal voor pubers: ga lekker naar de markt en duik de keuken in.
En dan niet meteen chef-kokje gaan spelen op zaterdagmiddag om goede sier te maken met recepten die boven je macht liggen, maar gewoon iets maken wat je als kind lekker vond, vraag zo nodig je moeder om het recept. Of zoek op internet naar het beste recept voor oma’s stoofpeertjes. Iets moderns? Begin op bladzijde 1 van Ottolenghi, ook op internet te vinden.

Wat is nu eigenlijk het probleem? Dat het zo lang duurt om een maaltijd in elkaar te draaien? Het is toch heerlijk om even lekker met je handen bezig te zijn als je de hele dag achter de computer hebt gezeten. Who needs een cursus mindfulness als je ook een uitje kan gaan staan snijden. En als er heel veel snijwerk is dan zet je je huisgenoten in.
Ok, je hebt haast of echt heel erge honger en je wil gewoon eten binnen een kwartier. Dat kan. Groenten uit de diepvries (doperwtjes, sperziebonen) zijn zó gaar en smaken prima. Beter dan voorgesneden groente uit een zakje, die liggen vaak al een tijdje. Als je ze toch koopt let dan goed op datum en frisheid. Een prei spoel je goed af, snijd je in ringetjes, spoel je nog even in een vergiet en stoof je in tien minuten gaar. Bladgroenten zijn klaar in een paar minuten. Kool snijden we fijn en bakken we in vijf minuten. Peulvruchten uit blik zijn al bijna een maaltijd met gebakken spek en sla en augurk.
Aardappels kan je in vijf/zes minuten in de magnetron bereiden – onthoud de drie gouden regels: geen zout, weinig water en altijd laten nagaren.

Je kan snelkookrijst gebruiken, hoewel ik altijd vind dat die minder lekker is dan gewone, en doordat je de rijst toch nog even moet laten staan na het koken, valt de bereidingstijd toch tegen.
Pasta is in tien minuten gaar en een worstje in een kwartier, de meeste vissoorten in nog minder tijd en een biefstukje of karbonaadje ook. Kortom, ik wil er niets meer over horen, dat koken lang zou duren!

Mijn favoriete à la minute groente is gebakken witlof.

Spoel witlofstronkjes af en snijd ze overdwars in brede repen.
Smelt boter in de koekenpan tot bijna bruin, stort de witlof erin en bak op zacht/middelhoog vuur al roerend een paar minuten. Deksel op de pan en nog een paar minuten laten stoven. Olijfolie kan je ook gebruiken in plaats van boter, dan wordt de smaak mediterraner natuurlijk.
Heel zuinig zout en versgemalen peper erover en een paar drupjes citroensap (als je het in huis hebt, anders een paar drupjes azijn) en klaar is Kees. Liefhebbers van ouderwets bittere lof nemen radicchio.
Smaakt bij alle soorten vlees maar vooral lekker bij rul gebakken gehakt – ook zo eenvoudig en toch verrukkelijk, gewoon flink kruiden is het geheim.

Volgende keer een fijne stoofschotel die dan wel wat voorbereidingstijd vergt, maar tijdens het sudderen kan je gewoon wat anders gaan doen en je maakt natuurlijk een grote pan zodat je de rest de volgende dag kan eten, of invriezen voor later. Veel plezier!

------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren


© 2014 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Niet meteen chef-kokje gaan spelen! Maeve van der Steen
1108BZ DeleeuwWaarom koken er nog maar zo weinig mensen? Waarschijnlijk dat de lezers van deze rubriek wel graag in een pan roeren, maar ik krijg sterk de indruk dat menigeen in Nederland zich regelmatig voedt met kant-en-klaarmaaltijden. Of met, iets minder erg, een gedeeltelijk verse, gedeeltelijk voorgefabriceerde maaltijd – de pakjes-en-zakjesmethode. We zien aan het eind van de middag de tweeverdieners in de rij staan bij de vele traiteurs die Amsterdam rijk is en je kan natuurlijk ook nog terecht bij een restaurant of snackbar.
Iets nieuws is www.Thuisafgehaald.nl , waar je kan kijken wat je buurtbewoners te bieden hebben qua maaltijden.

(Je zou misschien denken dat er in de stad zo veel mogelijkheden zijn dat er minder vaak zelf gekookt wordt dan op het platteland, maar hoe groot was mijn verbazing toen ik bij het onvolprezen programma ‘Puberruil’ zag dat een boerderijmeisje in de Bijlmer terechtkwam, meeging naar de markt en ’s avonds voor het eerst van haar leven verse groente at. Op de boerderij was het iedere avond groente uit blik.)

Goed, waarom zou je eigenlijk omslachtig aardappels gaan schillen, groente schoonmaken en je best doen om de vis op precies de juiste graad van gaarheid te krijgen? Omdat koken leuk is en zelfgemaakt eten het lekkerst smaakt! Ik zou het iedere moderne jongeman en vrouw willen toeschreeuwen, samen met Paul de Leeuw die dolgraag een kookprogramma wil maken speciaal voor pubers: ga lekker naar de markt en duik de keuken in.
En dan niet meteen chef-kokje gaan spelen op zaterdagmiddag om goede sier te maken met recepten die boven je macht liggen, maar gewoon iets maken wat je als kind lekker vond, vraag zo nodig je moeder om het recept. Of zoek op internet naar het beste recept voor oma’s stoofpeertjes. Iets moderns? Begin op bladzijde 1 van Ottolenghi, ook op internet te vinden.

Wat is nu eigenlijk het probleem? Dat het zo lang duurt om een maaltijd in elkaar te draaien? Het is toch heerlijk om even lekker met je handen bezig te zijn als je de hele dag achter de computer hebt gezeten. Who needs een cursus mindfulness als je ook een uitje kan gaan staan snijden. En als er heel veel snijwerk is dan zet je je huisgenoten in.
Ok, je hebt haast of echt heel erge honger en je wil gewoon eten binnen een kwartier. Dat kan. Groenten uit de diepvries (doperwtjes, sperziebonen) zijn zó gaar en smaken prima. Beter dan voorgesneden groente uit een zakje, die liggen vaak al een tijdje. Als je ze toch koopt let dan goed op datum en frisheid. Een prei spoel je goed af, snijd je in ringetjes, spoel je nog even in een vergiet en stoof je in tien minuten gaar. Bladgroenten zijn klaar in een paar minuten. Kool snijden we fijn en bakken we in vijf minuten. Peulvruchten uit blik zijn al bijna een maaltijd met gebakken spek en sla en augurk.
Aardappels kan je in vijf/zes minuten in de magnetron bereiden – onthoud de drie gouden regels: geen zout, weinig water en altijd laten nagaren.

Je kan snelkookrijst gebruiken, hoewel ik altijd vind dat die minder lekker is dan gewone, en doordat je de rijst toch nog even moet laten staan na het koken, valt de bereidingstijd toch tegen.
Pasta is in tien minuten gaar en een worstje in een kwartier, de meeste vissoorten in nog minder tijd en een biefstukje of karbonaadje ook. Kortom, ik wil er niets meer over horen, dat koken lang zou duren!

Mijn favoriete à la minute groente is gebakken witlof.

Spoel witlofstronkjes af en snijd ze overdwars in brede repen.
Smelt boter in de koekenpan tot bijna bruin, stort de witlof erin en bak op zacht/middelhoog vuur al roerend een paar minuten. Deksel op de pan en nog een paar minuten laten stoven. Olijfolie kan je ook gebruiken in plaats van boter, dan wordt de smaak mediterraner natuurlijk.
Heel zuinig zout en versgemalen peper erover en een paar drupjes citroensap (als je het in huis hebt, anders een paar drupjes azijn) en klaar is Kees. Liefhebbers van ouderwets bittere lof nemen radicchio.
Smaakt bij alle soorten vlees maar vooral lekker bij rul gebakken gehakt – ook zo eenvoudig en toch verrukkelijk, gewoon flink kruiden is het geheim.

Volgende keer een fijne stoofschotel die dan wel wat voorbereidingstijd vergt, maar tijdens het sudderen kan je gewoon wat anders gaan doen en je maakt natuurlijk een grote pan zodat je de rest de volgende dag kan eten, of invriezen voor later. Veel plezier!

------------------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren
© 2014 Maeve van der Steen
powered by CJ2