archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Rundervreugd en een supersnel licht hapje Maeve van der Steen

1105BZ KoeEr is een bushalte tussen Nederhorst den Berg en Weesp die Rundervreugd heet. Waarschijnlijk is daar een runderboerderij die meer vreugde aan ons schenkt dan aan de runderen die daar worden gemolken en wellicht geslacht. Heerlijk, rundvlees!

Wat jammer nou dat zoveel lekkere dingen slecht voor je zijn: luieren, wijn drinken, een uitgebreide maaltijd met vlees… en dan in het bijzonder rood vlees. En de gezondheidsregels lijken steeds strenger te worden. Tien jaar geleden mochten we nog drie glazen wijn of bier per dag, nu nog maar twee. Als je een man bent dan, want een vrouw mag er maar één. Wie kent er iemand die één glas wijn per dag drinkt? Ik ken mensen die helemaal geen alcohol drinken, en mensen die een paar glazen per dag drinken – of meer – maar één glas per dag, nog nooit van gehoord.

Toch dreigen allerlei akelige ziektes als je je niet aan de wijze raad van de voedselpolitie houdt. En dan heb ik het niet over de anti-tarwemaffia want met dat soort modeverschijnselen wil ik me niet bezighouden. Leuk dat havermout ineens een gewild product is geworden sinds die bestseller van die Belg met die naam, die lijkt op die van de zanger van ‘Lady in Red’, maar wie gelooft nou in zo’n zandloper?

Helaas schijnt te veel rood vlees echt niet goed voor je te zijn, maar betekent dat dat je iedere dag kipfilet of tofu moet eten, of een groenteburger (zout!)? Nee natuurlijk niet, alles met mate. Eet wat vaker een visje, eet tussen de middag eens een sardientje op brood of tonijnsalade in plaats van ham of kaas, dan kan eens per week een entrecootje of biefstukje of Boeuf Bourguignon best.
Of Aziatische reepjes1105BZ Halte rundvlees voor een supersnel licht verteerbaar hapje, ook heel geschikt voor de solomaaltijd.

Voor het gemak hier even de hoeveelheden voor twee.
180 gram rundvlees, biefstuk of iets dergelijks, maar als je heel dunne plakjes snijdt kan riblap ook.
Marinade van een paar eetlepels zoete sojasaus en een eetlepel Kikkoman, eetlepel citroensap of azijn, korianderpoeder, geraspte verse gember of gemberpoeder, theelepel sambal, teen gekneusde knoflook
Vingerhoedje sherry of witte wijn
Voor de liefhebbers: wat gesneden verse korianderblaadjes
Zonnebloemolie om in te bakken.

Snijd het vlees in reepjes en roer het vlees door de marinade, laat een uurtje staan.
Haal dan het vlees uit de marinade, beetje laten uitlekken, marinade bewaren.
Schenk een bescheiden scheutje olie in de wok of koekenpan (het beste is de pan eerst heet te laten worden tenzij het een anti-aanbaklaagpan is) en als de olie heet is gooi je het vlees erin, om en om bakken, een paar minuten. Vooral niet te hard anders wordt het vlees stug. Leg de plakjes op voorverwarmde borden.
De marinade in de pan gooien met de sherry of wijn, goed roeren. Over het vlees gieten en de koreander erover strooien.
Heel lekker met zilvervliesrijst of mihoen.
En gebakken spitskool met karweizaadjes – die procedure duurt, als je de spitskool redelijk fijn snijdt, net zo kort als het bakken van de reepjes vlees, simultaan bakken dus.

Een heel geschikte maaltijd voor op een van die dagen tussen de zware diners en oliebollen door. Jasmijnthee erbij of, vooruit, één pilsje.

******************************
De tekening is van Annemiek Meijer


© 2013 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Rundervreugd en een supersnel licht hapje Maeve van der Steen
1105BZ KoeEr is een bushalte tussen Nederhorst den Berg en Weesp die Rundervreugd heet. Waarschijnlijk is daar een runderboerderij die meer vreugde aan ons schenkt dan aan de runderen die daar worden gemolken en wellicht geslacht. Heerlijk, rundvlees!

Wat jammer nou dat zoveel lekkere dingen slecht voor je zijn: luieren, wijn drinken, een uitgebreide maaltijd met vlees… en dan in het bijzonder rood vlees. En de gezondheidsregels lijken steeds strenger te worden. Tien jaar geleden mochten we nog drie glazen wijn of bier per dag, nu nog maar twee. Als je een man bent dan, want een vrouw mag er maar één. Wie kent er iemand die één glas wijn per dag drinkt? Ik ken mensen die helemaal geen alcohol drinken, en mensen die een paar glazen per dag drinken – of meer – maar één glas per dag, nog nooit van gehoord.

Toch dreigen allerlei akelige ziektes als je je niet aan de wijze raad van de voedselpolitie houdt. En dan heb ik het niet over de anti-tarwemaffia want met dat soort modeverschijnselen wil ik me niet bezighouden. Leuk dat havermout ineens een gewild product is geworden sinds die bestseller van die Belg met die naam, die lijkt op die van de zanger van ‘Lady in Red’, maar wie gelooft nou in zo’n zandloper?

Helaas schijnt te veel rood vlees echt niet goed voor je te zijn, maar betekent dat dat je iedere dag kipfilet of tofu moet eten, of een groenteburger (zout!)? Nee natuurlijk niet, alles met mate. Eet wat vaker een visje, eet tussen de middag eens een sardientje op brood of tonijnsalade in plaats van ham of kaas, dan kan eens per week een entrecootje of biefstukje of Boeuf Bourguignon best.
Of Aziatische reepjes1105BZ Halte rundvlees voor een supersnel licht verteerbaar hapje, ook heel geschikt voor de solomaaltijd.

Voor het gemak hier even de hoeveelheden voor twee.
180 gram rundvlees, biefstuk of iets dergelijks, maar als je heel dunne plakjes snijdt kan riblap ook.
Marinade van een paar eetlepels zoete sojasaus en een eetlepel Kikkoman, eetlepel citroensap of azijn, korianderpoeder, geraspte verse gember of gemberpoeder, theelepel sambal, teen gekneusde knoflook
Vingerhoedje sherry of witte wijn
Voor de liefhebbers: wat gesneden verse korianderblaadjes
Zonnebloemolie om in te bakken.

Snijd het vlees in reepjes en roer het vlees door de marinade, laat een uurtje staan.
Haal dan het vlees uit de marinade, beetje laten uitlekken, marinade bewaren.
Schenk een bescheiden scheutje olie in de wok of koekenpan (het beste is de pan eerst heet te laten worden tenzij het een anti-aanbaklaagpan is) en als de olie heet is gooi je het vlees erin, om en om bakken, een paar minuten. Vooral niet te hard anders wordt het vlees stug. Leg de plakjes op voorverwarmde borden.
De marinade in de pan gooien met de sherry of wijn, goed roeren. Over het vlees gieten en de koreander erover strooien.
Heel lekker met zilvervliesrijst of mihoen.
En gebakken spitskool met karweizaadjes – die procedure duurt, als je de spitskool redelijk fijn snijdt, net zo kort als het bakken van de reepjes vlees, simultaan bakken dus.

Een heel geschikte maaltijd voor op een van die dagen tussen de zware diners en oliebollen door. Jasmijnthee erbij of, vooruit, één pilsje.

******************************
De tekening is van Annemiek Meijer
© 2013 Maeve van der Steen
powered by CJ2