archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Belgisch is in Maeve van der Steen

1015BZ Witlofbootje
Wat vroeger leuk was of fijn, of te gek, is nu ‘tof’. Een paar of stel wordt steeds vaker een ‘koppel’ genoemd. Het zal niet lang duren voordat iedereen het heeft over ‘op café gaan’ in plaats van naar de kroeg gaan. Toegegeven, alles beter dan het doorspekken van je conversatie met Engels en Amerikaans – het is toch hemeltergend om een serieuze journalist van middelbare leeftijd: ‘Hoe cool is dat’ te horen zeggen? – maar het heeft ook iets kleinerends om dat Belgisch zo schattig te vinden.

Grappig vonden we het altijd, het Vlaamse woord ‘droogkuis’ voor stomerij en ‘zeker en vast’ in plaats van vast en zeker. Het heeft iets luchtigs ook, het Vlaamse ‘ik zie haar graag’ tegenover ons: ik houd van haar. Totaal andere gevoelswaarde, terwijl het toch echt hetzelfde betekent. Ronduit handig om te gebruiken is: ‘mijn lief’ voor je vrouw, man, vriend of vriendin maar ik vind het aanstellerig en modieus.
Ik vind het juist charmant dat de Vlamingen Vlaams spreken en wij Nederlands! Houden zo. Lekker op vakantie gaan naar België en genieten van de mooie taal en het lekkere eten.

Wat heb ik me vaak te goed gedaan aan rijkelijk met roomsaus overgoten rumsteak met frieten, mosselen met friet, en wat niet al met friet ­­– ‘Mogen we er wat sla bij?’ ‘Maar ge hebt toch al frietjes!’ En paling in het groen en niertjes op z’n Luiks.
Tijd om weer te gaan! Om vast in de stemming te komen eerst lekker thuis een Vlaams gerechtje maken. En om Louis Paul Boon weer eens aan te halen: ‘Nee, het is niet nodig elke dag kip, eend of kalkoen te eten. Goede gezonde en alledaagse kost, dat is véél waard.’

Hieronder toch een vrij feestelijk, zondags hapje, voor bij de borrel. Kan niet mislukken.
Eigenlijk vind ik het maar niks dat we tegenwoordig komkommer in de winter eten en witlof in de zomer, maar vooruit, witlof is wel heel erg lekker altijd.
Ganda Ham is ham uit Gent, een vrij nieuw product dat smaakt als Serranoham of Parmaham, die kan je dus ook nemen ter vervanging. En de geitenkaas hoeft niet per se Le Larry te zijn, een zachte, zo jong mogelijke Franse geit is prima voor dit heerlijke hapje. De hoeveelheden luisteren niet zo heel nauw, kijk gewoon of je tevreden bent over de verhouding kaas/ham.
Omdat het eigenlijk verse kaas moet zijn, die vrij ‘nat’ is, moet je misschien een lepel water toevoegen om de kaas goed te kunnen roeren.
Succes verzekerd.

Vlootjes van Brussels grondwitloof met Gandaham en Le Larry geitenkaas.
Voor 20 hapjes:

3 stronken witlof
80 gram Ganda Ham, in snippers
100 gram geitenkaas
een handvol sprieten bieslook
peper uit de molen

Spoel de stronkjes witlof af, droog ze en haal de blaadjes er voorzichtig af.
Meng de geitenkaas met de ham, (paar snippers apart houden) de gehakte bieslook (houd twee sprietjes apart) en de peper.

Vorm ovale bolletjes van het mengsel en doe die in de witlofblaadjes. Versieren met hamsnippertjes en bieslook.
Voor bij de aperitief!
 
*********************************
De tekening is van Renée van den Kerkhof
Illustratrice in opleiding: http://www.neetje.nl


© 2013 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Belgisch is in Maeve van der Steen
1015BZ Witlofbootje
Wat vroeger leuk was of fijn, of te gek, is nu ‘tof’. Een paar of stel wordt steeds vaker een ‘koppel’ genoemd. Het zal niet lang duren voordat iedereen het heeft over ‘op café gaan’ in plaats van naar de kroeg gaan. Toegegeven, alles beter dan het doorspekken van je conversatie met Engels en Amerikaans – het is toch hemeltergend om een serieuze journalist van middelbare leeftijd: ‘Hoe cool is dat’ te horen zeggen? – maar het heeft ook iets kleinerends om dat Belgisch zo schattig te vinden.

Grappig vonden we het altijd, het Vlaamse woord ‘droogkuis’ voor stomerij en ‘zeker en vast’ in plaats van vast en zeker. Het heeft iets luchtigs ook, het Vlaamse ‘ik zie haar graag’ tegenover ons: ik houd van haar. Totaal andere gevoelswaarde, terwijl het toch echt hetzelfde betekent. Ronduit handig om te gebruiken is: ‘mijn lief’ voor je vrouw, man, vriend of vriendin maar ik vind het aanstellerig en modieus.
Ik vind het juist charmant dat de Vlamingen Vlaams spreken en wij Nederlands! Houden zo. Lekker op vakantie gaan naar België en genieten van de mooie taal en het lekkere eten.

Wat heb ik me vaak te goed gedaan aan rijkelijk met roomsaus overgoten rumsteak met frieten, mosselen met friet, en wat niet al met friet ­­– ‘Mogen we er wat sla bij?’ ‘Maar ge hebt toch al frietjes!’ En paling in het groen en niertjes op z’n Luiks.
Tijd om weer te gaan! Om vast in de stemming te komen eerst lekker thuis een Vlaams gerechtje maken. En om Louis Paul Boon weer eens aan te halen: ‘Nee, het is niet nodig elke dag kip, eend of kalkoen te eten. Goede gezonde en alledaagse kost, dat is véél waard.’

Hieronder toch een vrij feestelijk, zondags hapje, voor bij de borrel. Kan niet mislukken.
Eigenlijk vind ik het maar niks dat we tegenwoordig komkommer in de winter eten en witlof in de zomer, maar vooruit, witlof is wel heel erg lekker altijd.
Ganda Ham is ham uit Gent, een vrij nieuw product dat smaakt als Serranoham of Parmaham, die kan je dus ook nemen ter vervanging. En de geitenkaas hoeft niet per se Le Larry te zijn, een zachte, zo jong mogelijke Franse geit is prima voor dit heerlijke hapje. De hoeveelheden luisteren niet zo heel nauw, kijk gewoon of je tevreden bent over de verhouding kaas/ham.
Omdat het eigenlijk verse kaas moet zijn, die vrij ‘nat’ is, moet je misschien een lepel water toevoegen om de kaas goed te kunnen roeren.
Succes verzekerd.

Vlootjes van Brussels grondwitloof met Gandaham en Le Larry geitenkaas.
Voor 20 hapjes:

3 stronken witlof
80 gram Ganda Ham, in snippers
100 gram geitenkaas
een handvol sprieten bieslook
peper uit de molen

Spoel de stronkjes witlof af, droog ze en haal de blaadjes er voorzichtig af.
Meng de geitenkaas met de ham, (paar snippers apart houden) de gehakte bieslook (houd twee sprietjes apart) en de peper.

Vorm ovale bolletjes van het mengsel en doe die in de witlofblaadjes. Versieren met hamsnippertjes en bieslook.
Voor bij de aperitief!
 
*********************************
De tekening is van Renée van den Kerkhof
Illustratrice in opleiding: http://www.neetje.nl
© 2013 Maeve van der Steen
powered by CJ2