archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Oranjeflannetjes (vervolg) en pittige bloemkool Maeve van der Steen

1013BZ Flan2
Dan hier het beloofde vervolg op de mislukte flans van Rick Stein.
Na lang zoeken vond ik een authentiek Spaans recept, en vergeleken met dat van Rick zag het er tamelijk eenvoudig uit.

Voor vier à zes flannetjes:
1 dl water
100 gram basterdsuiker
3 dl sinaasappelsap
3 eieren

Verwarm de oven voor op 180º.
Doe de helft van de suiker in een koekenpan met het water, zet op een matig vuurtje en laat onder af en toe roeren de suiker oplossen. Zet het vuur hoger tot de suiker bruin wordt, laat het niet aanbranden. Verdeel over de vormpjes die je straks in de oven gaat zetten.
Klop de eieren in een ruime kom, voeg het sinaasappelsap erbij en de resterende suiker. Goed roeren.
Giet het mengsel in de vormpjes. Zet de waterkoker met water aan.
Neem een grote ovenschaal of bakblik waar de vormpjes makkelijk inpassen, zet de vormpjes erin en giet de schaal of het blik halfvol met kokend water. Schuif voorzichtig in de oven en laat in een half uurtje gaar worden.
Wat laten uitdampen en dan in de koelkast enkele uren laten afkoelen.

En? Hoe waren ze nou? De smaak viel een beetje tegen en de structuur was niet helemaal mooi glad. Maar misschien hoort dat wel zo. Ik houd ermee op, met die toetjes. Rijstepudding dat lukt wel, of jelly uit een pakje, of warme vla, maar ei met sinaasappel mengen en dan in de oven zetten, ik geloof er niet meer in.
En troost me met een lekker hartig hapje van YO – troetelnaampje van Yotam Ottolenghi – een mezze, voorgerecht, of noem het een bijgerecht. Uit The Guardian, waar je iedere dag vermakelijke verhalen over koken en eten kan vinden, met heerlijke recepten en prachtige foto’s erbij. Kijk onder de rubriek Life and Style.

Pittige bloemkool
Doe een paar eetlepels kappertjes, een gekneusde teen knoflook, een handvol gesneden peterselie, wat zout en versgemalen peper en anderhalve eetlepel olijfolie in een keukenmachine en laat draaien tot het een grof mengsel is. Kan ook met de hand in een vijzel. In een grote kom overdoen.
Breng in een grote sauspan ruim water aan de kook, laat de roosjes van een bloemkool hier een halve minuut in blancheren. Bloemkool met koud water afspoelen, even uit laten lekken en drogen met een doek.

Leeg de pan, droog goed af en giet er een laagje zonnebloemolie in van 3 à 4 centimeter. Heet laten worden en de bloemkoolroosjes hierin vijf tot zes minuten frituren tot ze goudbruin zijn. Met een schuimspaan eruit halen en in een met keukenpapier bekleed vergiet uit laten lekken. Met wat zout bestrooien, en in de kom door het kappertjes-peterseliemengsel roeren. Op een schaal leggen.
In de olie intussen twee rode pepertjes, in dunne ringetjes gesneden, en 20 gram pijnboompitten een minuut laten bakken, met schuimspaan eruithalen, overtollig vet uit laten lekken en over de bloemkool strooien.

Voor bij de raki (Turkse pastis) of ander apéritief, of als uitgesproken groente bij een stukje vis of vlees – dat is namelijk YO’s filosofie, we koken vegetarisch en eten er een lekker worstje erbij …
 
****************************
De tekening is van Annemiek Meijer


© 2013 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Oranjeflannetjes (vervolg) en pittige bloemkool Maeve van der Steen
1013BZ Flan2
Dan hier het beloofde vervolg op de mislukte flans van Rick Stein.
Na lang zoeken vond ik een authentiek Spaans recept, en vergeleken met dat van Rick zag het er tamelijk eenvoudig uit.

Voor vier à zes flannetjes:
1 dl water
100 gram basterdsuiker
3 dl sinaasappelsap
3 eieren

Verwarm de oven voor op 180º.
Doe de helft van de suiker in een koekenpan met het water, zet op een matig vuurtje en laat onder af en toe roeren de suiker oplossen. Zet het vuur hoger tot de suiker bruin wordt, laat het niet aanbranden. Verdeel over de vormpjes die je straks in de oven gaat zetten.
Klop de eieren in een ruime kom, voeg het sinaasappelsap erbij en de resterende suiker. Goed roeren.
Giet het mengsel in de vormpjes. Zet de waterkoker met water aan.
Neem een grote ovenschaal of bakblik waar de vormpjes makkelijk inpassen, zet de vormpjes erin en giet de schaal of het blik halfvol met kokend water. Schuif voorzichtig in de oven en laat in een half uurtje gaar worden.
Wat laten uitdampen en dan in de koelkast enkele uren laten afkoelen.

En? Hoe waren ze nou? De smaak viel een beetje tegen en de structuur was niet helemaal mooi glad. Maar misschien hoort dat wel zo. Ik houd ermee op, met die toetjes. Rijstepudding dat lukt wel, of jelly uit een pakje, of warme vla, maar ei met sinaasappel mengen en dan in de oven zetten, ik geloof er niet meer in.
En troost me met een lekker hartig hapje van YO – troetelnaampje van Yotam Ottolenghi – een mezze, voorgerecht, of noem het een bijgerecht. Uit The Guardian, waar je iedere dag vermakelijke verhalen over koken en eten kan vinden, met heerlijke recepten en prachtige foto’s erbij. Kijk onder de rubriek Life and Style.

Pittige bloemkool
Doe een paar eetlepels kappertjes, een gekneusde teen knoflook, een handvol gesneden peterselie, wat zout en versgemalen peper en anderhalve eetlepel olijfolie in een keukenmachine en laat draaien tot het een grof mengsel is. Kan ook met de hand in een vijzel. In een grote kom overdoen.
Breng in een grote sauspan ruim water aan de kook, laat de roosjes van een bloemkool hier een halve minuut in blancheren. Bloemkool met koud water afspoelen, even uit laten lekken en drogen met een doek.

Leeg de pan, droog goed af en giet er een laagje zonnebloemolie in van 3 à 4 centimeter. Heet laten worden en de bloemkoolroosjes hierin vijf tot zes minuten frituren tot ze goudbruin zijn. Met een schuimspaan eruit halen en in een met keukenpapier bekleed vergiet uit laten lekken. Met wat zout bestrooien, en in de kom door het kappertjes-peterseliemengsel roeren. Op een schaal leggen.
In de olie intussen twee rode pepertjes, in dunne ringetjes gesneden, en 20 gram pijnboompitten een minuut laten bakken, met schuimspaan eruithalen, overtollig vet uit laten lekken en over de bloemkool strooien.

Voor bij de raki (Turkse pastis) of ander apéritief, of als uitgesproken groente bij een stukje vis of vlees – dat is namelijk YO’s filosofie, we koken vegetarisch en eten er een lekker worstje erbij …
 
****************************
De tekening is van Annemiek Meijer
© 2013 Maeve van der Steen
powered by CJ2