archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Nazomergebak Maeve van der Steen

0918BZ Nazomergebak
Laatst had ik zomaar een hele dag niks te doen. Geen afspraken, geen werk, geen sociale verplichtingen, niks, en ik was niet eens moe. Integendeel, ik had echt zin om iets te maken. In de koelkast stond een doosje met zes eieren zonder duidelijke bestemming. Zou ik me dan eindelijk eens wagen aan het bakken van een taart?
Juist doordat ik zo graag tijd besteed aan het koken van een lekkere maaltijd en geen genoegen neem met kant-en-klaar, kom ik nooit eens toe aan het bakken van een taart! De banketbakker kan dat toch prima, wat zal een mens zich uitsloven. Als het over gebak gaat, lijkt kant-en-klaar kopen ineens de meest logische optie.

Het niet hebben van kinderen helpt ook niet echt, het lijkt me dat je met kleuters al gauw gezellig koekjes gaat bakken. Heb zelf heerlijke herinneringen aan mijn moeder die een cake ging maken: het zacht roeren van de boter, het magische mengen van de suiker en de eieren, de sneeuw van bloem die door de zeef naar beneden daalt... en tot slot het aflikken van de lepel. Dan ging de springvorm met beslag de oven in en sprak mijn moeder bezwerend: ‘Nu wel gaan rijzen cake!’
Op een gegeven moment ging het heerlijk ruiken in de keuken; dat was het moment dat het baksel bijna goed was. De cake die altijd goed gerezen was, werd voorzichtig op een rooster gelegd en we hoefden alleen nog maar te wachten tot ie was afgekoeld.

Een recept in Het Parool voor een Hongaarse walnotentaart, dat de schrijfster verzonnen had op basis van hoe ze dacht dat de taart van haar Hongaarse grootmoeder gemaakt moest worden, inspireerde mij tot het zoeken naar het perfecte recept. En dat vond ik in een oud Hongaars kookboek (in het Engels) dat ik in mijn boekenkast heb staan. Grappig genoeg komt er geen bloem aan te pas.

Misschien voor de meeste mensen iets heel gewoons, een taart bakken, maar voor mij een groot avontuur, en omdat het resultaat elegant en verrukkelijk was, durf ik dit aan de meest onervaren taartenbakker te presenteren:

Hongaarse Walnotengâteau

115 gram suiker
115 gram gemalen walnoten
een eetlepel broodkruim
een eetlepel oploskoffie
vier eieren
voor de garnering: een achtste liter slagroom en een paar hele walnoten.

De hoeveelheden zien er een beetje gek uit, maar dat komt omdat in het recept de hoeveelheden in Engelse ‘ounces’ staan aangegeven.

Walnoten malen gaat heel makkelijk met een amandelmolen.

Pak allereerst een grote kom en een garde (of de juiste hulpstukken van een mixer) uit de kast en was die goed af met een sopje van Dreft. Dreft is de beste ontvetter, verzekerde de reparateur van de geiser me laatst, en ontvet moeten die kom en klopper voor het slaan van het eiwit.
Scheid de eieren. Klop in de superschone kom de eiwitten stijf. Roer door de dooiers de suiker, de gemalen noten, de broodkruimels en de poederkoffie (heb je dat niet in huis, gebruik dan een klein kopje sterke, afgekoelde koffie). Vouw tot slot het eiwit er snel en luchtig doorheen.
Het mengsel op een ingevet stuk bakpapier op een bakblik storten en in een matige oven in ongeveer 35 minuten gaar laten worden.
Waarom niet gewoon in een taartvorm gestort? Ik weet het niet, maar heb braaf het recept gevolgd.
Erg lekker met slagroom eroverheen!
Hongaren drinken er koffie bij, maar ik prefereer een kop thee.
En je kunt deze Gâteau natuurlijk ook als dessert geven, als slot van een etentje met vrienden.

Rest mij nog te vertellen dat mijn nieuwste favoriet op 24kitchen de Belg Peter Goossens is. Hij ziet er niet uit maar ik hang aan zijn lippen.
Je kunt vast kijken op de site www.njam.tv/chefs/peter-goossens
Op de site van 24kitchen staat hij niet (meer) maar op de zender is hij wel te zien met zijn klassiekers, geweldig!
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php


© 2012 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Nazomergebak Maeve van der Steen
0918BZ Nazomergebak
Laatst had ik zomaar een hele dag niks te doen. Geen afspraken, geen werk, geen sociale verplichtingen, niks, en ik was niet eens moe. Integendeel, ik had echt zin om iets te maken. In de koelkast stond een doosje met zes eieren zonder duidelijke bestemming. Zou ik me dan eindelijk eens wagen aan het bakken van een taart?
Juist doordat ik zo graag tijd besteed aan het koken van een lekkere maaltijd en geen genoegen neem met kant-en-klaar, kom ik nooit eens toe aan het bakken van een taart! De banketbakker kan dat toch prima, wat zal een mens zich uitsloven. Als het over gebak gaat, lijkt kant-en-klaar kopen ineens de meest logische optie.

Het niet hebben van kinderen helpt ook niet echt, het lijkt me dat je met kleuters al gauw gezellig koekjes gaat bakken. Heb zelf heerlijke herinneringen aan mijn moeder die een cake ging maken: het zacht roeren van de boter, het magische mengen van de suiker en de eieren, de sneeuw van bloem die door de zeef naar beneden daalt... en tot slot het aflikken van de lepel. Dan ging de springvorm met beslag de oven in en sprak mijn moeder bezwerend: ‘Nu wel gaan rijzen cake!’
Op een gegeven moment ging het heerlijk ruiken in de keuken; dat was het moment dat het baksel bijna goed was. De cake die altijd goed gerezen was, werd voorzichtig op een rooster gelegd en we hoefden alleen nog maar te wachten tot ie was afgekoeld.

Een recept in Het Parool voor een Hongaarse walnotentaart, dat de schrijfster verzonnen had op basis van hoe ze dacht dat de taart van haar Hongaarse grootmoeder gemaakt moest worden, inspireerde mij tot het zoeken naar het perfecte recept. En dat vond ik in een oud Hongaars kookboek (in het Engels) dat ik in mijn boekenkast heb staan. Grappig genoeg komt er geen bloem aan te pas.

Misschien voor de meeste mensen iets heel gewoons, een taart bakken, maar voor mij een groot avontuur, en omdat het resultaat elegant en verrukkelijk was, durf ik dit aan de meest onervaren taartenbakker te presenteren:

Hongaarse Walnotengâteau

115 gram suiker
115 gram gemalen walnoten
een eetlepel broodkruim
een eetlepel oploskoffie
vier eieren
voor de garnering: een achtste liter slagroom en een paar hele walnoten.

De hoeveelheden zien er een beetje gek uit, maar dat komt omdat in het recept de hoeveelheden in Engelse ‘ounces’ staan aangegeven.

Walnoten malen gaat heel makkelijk met een amandelmolen.

Pak allereerst een grote kom en een garde (of de juiste hulpstukken van een mixer) uit de kast en was die goed af met een sopje van Dreft. Dreft is de beste ontvetter, verzekerde de reparateur van de geiser me laatst, en ontvet moeten die kom en klopper voor het slaan van het eiwit.
Scheid de eieren. Klop in de superschone kom de eiwitten stijf. Roer door de dooiers de suiker, de gemalen noten, de broodkruimels en de poederkoffie (heb je dat niet in huis, gebruik dan een klein kopje sterke, afgekoelde koffie). Vouw tot slot het eiwit er snel en luchtig doorheen.
Het mengsel op een ingevet stuk bakpapier op een bakblik storten en in een matige oven in ongeveer 35 minuten gaar laten worden.
Waarom niet gewoon in een taartvorm gestort? Ik weet het niet, maar heb braaf het recept gevolgd.
Erg lekker met slagroom eroverheen!
Hongaren drinken er koffie bij, maar ik prefereer een kop thee.
En je kunt deze Gâteau natuurlijk ook als dessert geven, als slot van een etentje met vrienden.

Rest mij nog te vertellen dat mijn nieuwste favoriet op 24kitchen de Belg Peter Goossens is. Hij ziet er niet uit maar ik hang aan zijn lippen.
Je kunt vast kijken op de site www.njam.tv/chefs/peter-goossens
Op de site van 24kitchen staat hij niet (meer) maar op de zender is hij wel te zien met zijn klassiekers, geweldig!
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php
© 2012 Maeve van der Steen
powered by CJ2