archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Vakantietips Maeve van der Steen

0917BZ Vakantietips
Omdat ik tot de gelukkigen behoor die niet tot juli of augustus hoeven te wachten om op vakantie te gaan, heb ik mijn zomervakantie al achter de rug. En zomer is het in juni al volop in Italië en Frankrijk. Wat een verrukkelijk weerzien met de Baie des Anges in Nice. Onder een sterrenhemel is een wandeling over de Promenade des Anglais een betoverende ervaring. Die hadden we wel verdiend na een teleurstellende maaltijd in de oude stad.

Wat was die ‘Vieille Ville’ veranderd! Vlak achter het strand leek het wel kermis en eerst vermoedde ik nog dat die drukte kwam door het EK voetbal. Schreeuwende, bierdrinkende Duitsers, Belgen en Nederlanders alom. Die luidruchtigheid werd al lopende wel minder maar de drukte bleef, tot diep in die oude straatjes, en het aantal restaurants leek wel vertienvoudigd. Ik herkende de sfeer van veertig jaar geleden totaal niet meer (lees mijn stukje ‘Zalige Luchtjes’ uit 2004) terwijl de straten en huizen precies hetzelfde waren gebleven. Toch maar bij een willekeurig tentje op het terras gaan zitten en een vlak vissoepje en saaie mosselen gegeten. Misschien hadden we ervoor moeten kiezen om voor één keertje bij een heel duur, gerenommeerd restaurant te gaan eten. Is er een manier om altijd in het juiste restaurant te geraken? Nee, als je niemand kent, is het gokken geblazen. Toch een paar bescheiden tips:

Tip één
Weersta de gemakkelijke weg en duik een straatje verder in voor de betere en vaak goedkopere restaurants. Op het plein is het goed toeven voor een thee in de middag en een pilsje in de avond, maar voor lunch of diner kan je vaak beter even een zijstraatje ingaan. In het wonderschone Manarola bijvoorbeeld, een van de Cinqueterre onder Genua, was het letterlijk klimmen voordat het rustiger werd en de uitzichten adembenemender. En daar zag ik ineens een bordje met ‘Billy’ en een pijl naar boven.
Het bleek een geweldig goed en vooral leuk restaurant te zijn dat ook nog eens heel bekend was, maar ja, wij hadden dat boek van Rick Steves niet bij ons waar alle Amerikanen mee rond liepen te sjokken en waar het vast in stond. Overigens waren de meeste bezoekers van lokale herkomst, of in ieder geval Italianen.

Tip twee
Vertrouw op je intuïtie. Veel meer heb je vaak niet, ja je neus, het moet lekker ruiken anders moet je niet naar binnen gaan. De kaart buiten bestuderen natuurlijk, maar in toeristische plaatsen (en helaas is het overal waar het mooi is, ook toeristisch) zie je steeds dezelfde dingen staan, dus veel wijzer word je niet.

Tip drie
Als je een beetje op het budget moet letten, bestel dan in een streek waar ze goede wijn maken – overal in zuidelijke landen dus – blindelings een karafje huiswijn. Altijd goed, bevalt het niet, kan je altijd nog een dure fles bestellen. Heerlijk dat je ook altijd halve en kwart karafjes hebt, deden ze daar in Nederland maar aan!

Groente krijg je maar mondjesmaat als je iedere avond uit eet. Sla all over the place, daarvan hebben ze inmiddels wel door dat toeristen er dol op zijn. Van alle bergen schitterende aubergines, artisjokken, bloemkooltjes en sperzieboontjes, die in die heerlijke markthallen opgestapeld liggen, zie je maar heel weinig terug op je bord.
Dus voor je weggaat lekker uitspatten met een schotel met veel groente en weinig vlees.

Tuinboontjes op zijn lekkerst.

Zorg dat je kleine, jonge tuinboontjes scoort.
Reken voor twee personen anderhalf à twee kilo tuinbonen.
Ga op je gemak zitten doppen en geniet van de heerlijke frisse geur die van de peulen komt. Grote bonen dubbeldoppen, dat gaat gemakkelijker als je ze eerst vijf minuten laat koken.
Snijd een halve komkommer in fijne plakjes (kan met de kaasschaaf of met een meer sophisticated keukenapparaat) en strooi er ruim zout over.
Kook een pond nieuwe aardappels gaar.
Snijd een ons pancetta – of gewoon vetspek – in blokjes en laat langzaam smelten in de koekenpan op een zeer laag pitje, tot de blokjes knapperig zijn.
Kook de tuinboontjes met wat bonenkruid en een heel klein beetje zout in ongeveer tien minuten of minder gaar. Klontje boter erdoor roeren.

De komkommer uitknijpen tot er maar wonderbaarlijk weinig van overblijft, en mengen met een fijngesneden sjalotje, een eetlepel mayonaise en eventueel een theelepel yoghurt of kwark.

Op de voorverwarmde borden de tuinboontjes draperen met erover de spekjes, met het vet. Ernaast de aardappels (met een klontje, liefst gezouten, boter erover) en de komkommer.
Geniet maar snel van dit eenvoudige heerlijke gerecht want het tuinboontjesseizoen is zo weer over.
Licht rood wijntje erbij (een beaujolais bijvoorbeeld) of als het echt terrassenweer is, een goede rosé.

En daarna, een goede reis!
 
***********************************
Pepijn Lampe is product & grafisch ontwerper.
Informatie op: www.pepdesign.be


© 2012 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Vakantietips Maeve van der Steen
0917BZ Vakantietips
Omdat ik tot de gelukkigen behoor die niet tot juli of augustus hoeven te wachten om op vakantie te gaan, heb ik mijn zomervakantie al achter de rug. En zomer is het in juni al volop in Italië en Frankrijk. Wat een verrukkelijk weerzien met de Baie des Anges in Nice. Onder een sterrenhemel is een wandeling over de Promenade des Anglais een betoverende ervaring. Die hadden we wel verdiend na een teleurstellende maaltijd in de oude stad.

Wat was die ‘Vieille Ville’ veranderd! Vlak achter het strand leek het wel kermis en eerst vermoedde ik nog dat die drukte kwam door het EK voetbal. Schreeuwende, bierdrinkende Duitsers, Belgen en Nederlanders alom. Die luidruchtigheid werd al lopende wel minder maar de drukte bleef, tot diep in die oude straatjes, en het aantal restaurants leek wel vertienvoudigd. Ik herkende de sfeer van veertig jaar geleden totaal niet meer (lees mijn stukje ‘Zalige Luchtjes’ uit 2004) terwijl de straten en huizen precies hetzelfde waren gebleven. Toch maar bij een willekeurig tentje op het terras gaan zitten en een vlak vissoepje en saaie mosselen gegeten. Misschien hadden we ervoor moeten kiezen om voor één keertje bij een heel duur, gerenommeerd restaurant te gaan eten. Is er een manier om altijd in het juiste restaurant te geraken? Nee, als je niemand kent, is het gokken geblazen. Toch een paar bescheiden tips:

Tip één
Weersta de gemakkelijke weg en duik een straatje verder in voor de betere en vaak goedkopere restaurants. Op het plein is het goed toeven voor een thee in de middag en een pilsje in de avond, maar voor lunch of diner kan je vaak beter even een zijstraatje ingaan. In het wonderschone Manarola bijvoorbeeld, een van de Cinqueterre onder Genua, was het letterlijk klimmen voordat het rustiger werd en de uitzichten adembenemender. En daar zag ik ineens een bordje met ‘Billy’ en een pijl naar boven.
Het bleek een geweldig goed en vooral leuk restaurant te zijn dat ook nog eens heel bekend was, maar ja, wij hadden dat boek van Rick Steves niet bij ons waar alle Amerikanen mee rond liepen te sjokken en waar het vast in stond. Overigens waren de meeste bezoekers van lokale herkomst, of in ieder geval Italianen.

Tip twee
Vertrouw op je intuïtie. Veel meer heb je vaak niet, ja je neus, het moet lekker ruiken anders moet je niet naar binnen gaan. De kaart buiten bestuderen natuurlijk, maar in toeristische plaatsen (en helaas is het overal waar het mooi is, ook toeristisch) zie je steeds dezelfde dingen staan, dus veel wijzer word je niet.

Tip drie
Als je een beetje op het budget moet letten, bestel dan in een streek waar ze goede wijn maken – overal in zuidelijke landen dus – blindelings een karafje huiswijn. Altijd goed, bevalt het niet, kan je altijd nog een dure fles bestellen. Heerlijk dat je ook altijd halve en kwart karafjes hebt, deden ze daar in Nederland maar aan!

Groente krijg je maar mondjesmaat als je iedere avond uit eet. Sla all over the place, daarvan hebben ze inmiddels wel door dat toeristen er dol op zijn. Van alle bergen schitterende aubergines, artisjokken, bloemkooltjes en sperzieboontjes, die in die heerlijke markthallen opgestapeld liggen, zie je maar heel weinig terug op je bord.
Dus voor je weggaat lekker uitspatten met een schotel met veel groente en weinig vlees.

Tuinboontjes op zijn lekkerst.

Zorg dat je kleine, jonge tuinboontjes scoort.
Reken voor twee personen anderhalf à twee kilo tuinbonen.
Ga op je gemak zitten doppen en geniet van de heerlijke frisse geur die van de peulen komt. Grote bonen dubbeldoppen, dat gaat gemakkelijker als je ze eerst vijf minuten laat koken.
Snijd een halve komkommer in fijne plakjes (kan met de kaasschaaf of met een meer sophisticated keukenapparaat) en strooi er ruim zout over.
Kook een pond nieuwe aardappels gaar.
Snijd een ons pancetta – of gewoon vetspek – in blokjes en laat langzaam smelten in de koekenpan op een zeer laag pitje, tot de blokjes knapperig zijn.
Kook de tuinboontjes met wat bonenkruid en een heel klein beetje zout in ongeveer tien minuten of minder gaar. Klontje boter erdoor roeren.

De komkommer uitknijpen tot er maar wonderbaarlijk weinig van overblijft, en mengen met een fijngesneden sjalotje, een eetlepel mayonaise en eventueel een theelepel yoghurt of kwark.

Op de voorverwarmde borden de tuinboontjes draperen met erover de spekjes, met het vet. Ernaast de aardappels (met een klontje, liefst gezouten, boter erover) en de komkommer.
Geniet maar snel van dit eenvoudige heerlijke gerecht want het tuinboontjesseizoen is zo weer over.
Licht rood wijntje erbij (een beaujolais bijvoorbeeld) of als het echt terrassenweer is, een goede rosé.

En daarna, een goede reis!
 
***********************************
Pepijn Lampe is product & grafisch ontwerper.
Informatie op: www.pepdesign.be
© 2012 Maeve van der Steen
powered by CJ2